Russische roulette spelen of beleggen?

Rusland

Rusland is het tweede veelbelovende land van de vier BRIC-landen. Het controversiële land is rijk aan aardgas en olie, met aan het hoofd een eigenzinnige president die niet bang is zijn tanden te laten zien in (inter)nationaal opzicht. Rusland kent een enorm grote voorraad olie en gas. Deze grondstoffen hebben in de afgelopen jaren een grote prijsstijging laten zien, waarvan het voormalig communistische land volop profiteert. In tegenstelling tot BRIC-collega’s India en China is Rusland niet afhankelijk van buitenlandse olie- en gasleveranties. India en China zijn dan ook afnemers van de Russische energiesector.

Uit onderzoek blijkt wel dat de olieprijs invloed heeft op de Russische beurs en dat de Amerikaanse dollar van invloed is[1]. Het BBP en de euro hadden geen invloed op de Russische beurs. Ander onderzoek laat ook zien dat de valutarisico’s in de koersen van Russische aandelen worden verrekend[2].

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ en maak winst op de beurs: https://www.10stappen.com

Poetin-praktijken

Niet alleen deze BRIC-landen, maar vooral ook Europa is erg afhankelijk van de gas- en olietoevoer vanuit Rusland. Dat bleek wel uit het venijnige incident rond de afgelopen jaarwisseling tussen Wit-Rusland en Gazprom. Eind december wilde Moskou een forse gasprijsverhoging doorvoeren, waarbij Wit-Rusland meer dan het dubbele zou moeten betalen voor dezelfde hoeveelheid gas. Aanvankelijk weigerde het veel kleinere Wit-Rusland, maar toen de Russische grootmacht de oliekraan voor enkele dagen dichtdraaide, heeft het land toch een knieval moeten maken. Door dit

incident bleven enkele Europese landen kortstondig verstoken van olie. Hiermee lijkt Poetin de comfortabele positie, die de grote olie- en gasvoorraad hem verleent, voor politieke doeleinden te gebruiken. Zelf wijst hij dit van de hand. Wel benadrukte de president dat hij weigert nog langer zijn buurlanden te subsidiëren met een te lage olie- en gasprijs. De prijzen zijn inmiddels meer marktconform geworden.

Rusland

Rusland-avontuur van Royal Dutch Shell

Dat investeren in Rusland niet zonder risico’s is, heeft Royal Dutch Shell (RDS) aan den lijve ondervonden. De olie- en gasgigant participeert in een Russisch gaswinningsproject (Sachalin II) voor de Siberische kust. Rusland is voornemens Shell minder te betalen voor het Sachalin-project. De Russische regering overweegt in de vergoedingen te snijden voor de exploitanten van de olie- en gaswinningsprojecten Sachalin I en II, waarvan het laatste beheerd wordt door Shell. Oliemaatschappijen mogen een deel van de gemaakte kosten op het gelijknamige eiland terugverdienen voordat zij winst moeten afdragen aan het Kremlin. De kosten die Sachalin I-exploitant Exxon Mobil in 2004 en 2005 maakte, kunnen volgens het ministerie van Energie met ruim 10%, circa $ 370 miljoen, omlaag. Het Nederlands-Britse Shell zou volgens onafhankelijke accountants toe kunnen met 7% minder, een bedrag van $ 362,5 miljoen. Het ministerie zal met de oliemaatschappijen overleggen alvorens een beslissing te nemen over de vergoedingen. Vorig jaar moest Shell de helft van zijn belang in Sachalin II afstaan aan het staatsbedrijf Gazprom nadat het de kosten voor het project had verdubbeld naar $ 22 miljard.

Expert Tip: Zelf je vermogen uitbouwen? Volg in dit bewezen systeem enkel de koop- en verkoopsignalen (groen en rood). Rendement gemiddeld 7,4% – 20,6%/jaar.  Bekijk je mogelijkheden hier

Dit voorbeeld laat ook de ups en downs van de overgang van het land naar een vrijemarkteconomie zien. Als iets toch niet goed gaat, wordt een project toch meer genationaliseerd dan van te voren afgesproken. Je houden aan afspraken is blijkbaar erg belangrijk voor het zaken doen in Rusland en als dat niet lukt krijg je er dus een reactie op.

Ook op de aandelenmarkt in Rusland zijn ups en downs geweest. Dit is onderzocht. In de studie werd vooral aandacht besteed aan de risicofactoren die het aandelenrendement bepalen. Goriaev en Zabotkin stonden onder andere stil bij de omvang en de liquiditeit van de beurs, dit op basis van het aantal beursgenoteerde en verhandelde aandelen en van het aantal IPO’s. Vervolgens onderzochten ze de belangrijke politieke en economische gebeurtenissen die zich in de aandelenkoersen weerspiegelen. Ten slotte voerden de auteurs een kwantitatieve analyse uit van de risicofactoren die de fluctuaties in de Russische aandelenkoersen veroorzaakten. De Russische koers is dus niet alleen onderhevig aan valutarisico’s en de olieprijs, maar ook aan politieke invloeden (3).

Energiereuzen stuwen Russische index

De sterk gestegen olie- en gasprijzen deden de aandelenkoersen omhoog stuwen, waardoor de Russische beursgraadmeter RTS Index onlangs (wederom) de 2.000-puntengrens doorbrak. De belangrijkste oliegiganten Rosneft en Lukoil profiteerden van de gestegen olie- en gasprijzen. Rusland is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen op de olietermijnmarkt. Olie- en gasondernemingen maken een groot deel uit van de RTS Index. De RTS noteerde medio 2005 nog rond 700 punten en is de afgelopen 1,5 jaar dus 185% gestegen. De all time high op 2.225 punten dateert van 4 mei 2006. De marktkapitalisatie van de Russische ondernemingen die beursgenoteerd zijn, bedraagt volgens Bloomberg $ 1,1 miljard. Ter vergelijking: in 2006 bedroeg het Russische Bruto Binnenlands Product 26,6 miljard roebel, omgerekend $ 1 miljard.

Analisten merkten op dat de energiesector de afgelopen tijd het slechter deed dan de markt. Er speelt een interessante ontwikkeling waarvan de energiefondsen zouden kunnen profiteren. Rusland is voornemens om, net als in Europa, de elektriciteitssector op te gaan splitsen om op deze wijze tot een competitievere markt te komen van energieopwekking, distributie en verkoop. Rusland is bezig met een opmerkelijke economische groeireeks. Voor het negende opeenvolgende jaar wordt er een economische groei gerealiseerd. Niet alleen de olie- en gasindustrie leveren een belangrijke bijdrage, maar ook de telecomsector en bier- en wodkabrouwerijen groeien sterk. Geen wonder dat westerse ondernemingen zoals Heineken een stevige voet aan Russische bodem wil krijgen.

Beleggen of Russische Roulette

Voor iedere type belegger heeft ABN Amro producten in huis om op de Russische (aandelen)markt actief te zijn. Voor de minder speculatieve belegger is er het ABN Amro Rusland Certificaat. De onderliggende waarde van het ABN AMRO Rusland Certificaat is de Russian Depository Index® (RDX) die sinds 1997 bestaat. Deze index noteert in euro’s en vertegenwoordigt de meest liquide certificaten op Russische aandelen (GDR’s) die worden verhandeld op de aandelenbeurs van Londen. De index wordt met een weging van 80% gedomineerd door energieaandelen, zoals Lukoil en Gazprom. Lees voor meer informatie de brochure en het prospectus op www.abnamromarkets.nl.

Voor de meer actieve en risiconemende belegger zijn er Turbo’s op Gazprom en ‘Rusland’ Turbo’s Long en Short, waarmee men op dalende en stijgende koersen kan speculeren. De Rusland Turbo’s hebben, evenals het Rusland Certificaat, als onderliggende waarde de RDX. De Turbo op Gazprom heeft een notering in Amerikaanse dollars, waardoor u over de Gazprom Turbo wisselkoersrisico loopt. Meer over de Gazprom Turbo vindt u op pagina 4 van Turbo Talk nummer 41.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Rusland

Bronnen:

  • Bloomberg: www.bloomberg.com
  • Royal Dutch, Financieel Dagblad 13 april 2007: www.fd.nl

[1] https://link.springer.com/article/10.1134%2FS1075700710020061

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1566014107000519

3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1566014106000501

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.