Laatste update:

Mark Rutte gaf in een persconferentie aan, dat wat hem betreft de focus ligt op groei van de economie en niet op schulden. Het lijkt er op dat politici eindelijk doorkrijgen dat het belangrijker is eerst de motor weer aan de praat te krijgen.

Zouden ze het dan toch eindelijk hebben begrepen? Hij zei het echt: “De Europese economie moet weer gaan groeien”. Het waren zelfs zijn eerste woorden. Wat bij politici echter minstens zo belangrijk is, is wat er niet werd gezegd. Zo werd er geen woord vuil gemaakt aan hoe deze groei dan moet worden gerealiseerd. “Er worden allerlei voorstellen gedaan om te komen tot die groei.” Niet alleen lijkt het wat aan de late kant om medio 2012 voorstellen te gaan doen hoe de economie moet gaan groeien, gezien het feit dat de crisis al medio 2007 is gestart.

Inmiddels zijn we 5 jaar verder en de is winstgevendheid van het Nederlandse bedrijfsleven met 20% gedaald tot het laagste niveau sinds het begin van de recessie. Dit blijkt uit de donderdag gepubliceerde Conjunctuurenquête Nederland (COEN). We lezen verder: “beperkte groei van de wereldhandel, de bezuinigingen door de overheid en de consument, die de hand op de knip houdt”, dat we niet veel verbetering mogen verwachten.

Na 5 jaar worden er nu dus voorstellen gedaan. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Anderzijds is het natuurlijk de vraag of de politici in staat zijn om de economie vlot te trekken. De invoering van de voorgestelde BTW-verhoging naar 21% van de Kunduz-coalitie zal de detailhandel ernstig schaden, zo meldde Detailhandel Nederland vandaag. In plaats van een verhoging van de BTW zou juist een verlaging van de BTW nodig zijn.

Rutte tegen de eurobonds

De groei hoeven we volgens Rutte ook niet te verwachten door de invoering van de eurobonds. Rutte meldde in Brussel, na het zoveelste overleg over de crisis, dat Rutte, net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel, fel tegen de eurobonds is. De rente in Spanje is opgelopen tot dik boven 6% zodat de Spaanse premier Rajoy een noodkreet heeft geuit bij zijn EU-collega’s. “Europa moet reageren. Het moet, want op deze manier houden we het niet lang vol.”

In Italië en Portugal is de situatie overigens niet veel beter. In Italië staat de rente op 5,5% en in Portugal op niet minder dan 12,4%. Ierland loopt met 8,2% ook een groot risico om te eindigen als Griekenland, waar de rente op 29,8% staat. Deze landen zijn dus natuurlijk een groot voorstander van de eurobonds, maar Duitsland (rente 1,39%) en Nederland (1,84%) voelen er weinig voor om meer rente over hun staatsschuld te moeten betalen. Als over de staatsschuld van Nederland, die momenteel tot boven € 400 miljard is opgelopen, in plaats van 1,8% ineens 4,25% (schatting Jim Tehupuring van RBS) moet worden betaald, dan kost dat Nederland per jaar circa € 10 miljard extra aan rente.

Goud test belangrijke bodem

Goud test belangrijke bodem De goudprijs consolideert nog steeds binnen de meerjarige stijgende trend. Omdat de euro steeds minder waard wordt, is dat voor ons niet zo’n probleem. De afgelopen maanden daalde de goudprijs hand in hand met de aandelenkoersen. Dat zagen we overigens ook in 2008. Het lijkt erop dat veel posities worden afgebouwd. Het liquideren kan zijn ingegeven door het verlagen van de hefboom (deleveraging) of omdat het geld nodig is om andere gaten te vullen. Het recordniveau van € 1357,57 per troy ounce (31,1034768 gram), omgerekend € 43.647,03 per kilo, dat in september 2011 werd bereikt, lijkt uit beeld, maar kan na een succesvolle test van de bodem van december ook zo maar weer op het bord staan. De lange termijn grafiek is nog steeds stijgend en de daling van de afgelopen tijd is slechts een rimpeling. Een nieuwe aanval op het recordniveau van $ 1900,30 respectievelijk € 1357,57 mag niet worden uitgesloten. Voorwaarde is wel dat het huidige niveau stand weet te houden.

Euro/Australische dollar test uitbraakniveau

Euro/Australische dollar test uitbraakniveau De euro verloor de afgelopen jaren ten opzichte van de Australische dollar enorm terrein. De Europese munteenheid belandde zelfs op het laagste punt van de afgelopen 21 jaar ten opzichte van de ‘Aussie’. Sinds oktober 2008 (rond AUD 2,10) verloor de euro meer dan 40%. In februari werd een laagste stand opgetekend rond AUD 1,21. De diverse centrale banken probeerden de euro te reanimeren middels massale interventies, maar als iets stuk is, is het stuk. Het vertrouwen in de euro bereikte in februari een voorlopig dieptepunt, waarvan de euro wat herstelde. De beweging heeft veel weg van een ‘dead cat bounce’. Rond AUD 1,30 vinden we het uitbraakniveau en dit zorgt voor behoorlijk wat weerstand. De ontwikkelingen in bijvoorbeeld Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland en Italië ondermijnen het vertrouwen in de euro.

Nasdaq veert op van stijgende steunlijn

Nasdaq veert op van stijgende steunlijnDe Nasdaq moest na de top in maart wat gas terug nemen. Gezien de sterk stijgende trend is dat niet ongebruikelijk. De Amerikaanse technologie-index viel terug tot aan de stijgende trend die in het najaar werd ingezet. De toppen van 2011 konden de verkoopdruk niet langer aan. De voormalige weerstand vormde slechts even steun. In maart wist deze zone de Nasdaq voor een verdere terugval te behoeden. De doorbraak van dit niveau zou een verdere val in kunnen luiden. De stijgende trend is echter nog steeds intact. Het feit dat er na een meerjarig record winst wordt genomen, mag geen verbazing wekken. De RSI is echter wel onder 30% gekomen, wat een teken van zwakte is. Omdat de ‘bull range’ is verlaten, kan de index verder door de knieën. Als de Nasdaq de stijgende steunlijn echter weet te respecteren, dan kan de aanval op de top van 2012 weer worden geopend.

Bezoek Facebook en ontvang het e-book 7 Geheimen van Succesvol Beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
KvK nr: 34 24 32 58
E-mail : [email protected]
Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook, klik op Vind ik leuk en ontvang direct het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Harm van Wijkis directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.