Sanofi-Aventis op jacht naar top 2010

Als abonnee van de DividendPortefeuille ontvangt u niet alleen concrete adviezen omtrent in te nemen posities en portefeuilleoverzichten. Middels duidelijke fondsbeschrijvingen willen wij u meer inzicht geven in de fondsen waarin wordt belegd. We kijken naar het technische, fundamentele en het kwantitatieve deel van het fonds, kortom: alles wat u als belegger moet en wil weten. In deze editie komt het aan de Franse beurs genoteerde Sanofi-Aventis (kortweg Sanofi) aan bod. Profiel

Sanofi (ISIN-code FR0000120578) maakt deel uit van de Franse hoofdgraadmeter CAC40-index. De grootste Franse ‘pharmaceutical’ is naar eigen zeggen “een door wetenschappelijk onderzoek gedreven gediversifieerd bedrijf in de gezondheidszorg, dat zich wereldwijd richt op het voorkomen en bestrijden van ziekten en het verbeteren van de kwaliteit van leven en welzijn van mensen”.

Sanofi is middels 100.000 medewerkers wereldwijd actief en heeft in meer dan 100 landen vestigingen. De ‘pharmaceutical’ bekleedt de nummer 1 positie in Rusland, Brazilië, India, China en Mexico en in Europa de derde positie. Sanofi produceert geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker, trombose en medicijnen voor het hart. Dit jaar nam Sanofi de Amerikaanse biotechonderneming Genzyme over voor circa $ 20 miljard.

Sanofi sluit overeenkomst met Glenmark Pharmaceuticals

Maandag 16 mei maakte Sanofi bekend dat het een licentieovereenkomst heeft gesloten met Glenmark Pharmaceuticals Limited India (GPL), een dochteronderneming van Glenmark Pharmaceuticals. Dankzij de ‘deal’ van $ 50 miljoen is Sanofi in staat om GBR500 (verder) te ontwikkelen en op de markt te brengen. GBR500 is een zogenoemde ‘monoklonale antistof’ ter behandeling van de ‘ziekte van Crohn’ en andere chronische auto-immuunziekten.

  • Koers-winstverhouding (trailing) 13,83
  • Rentabiliteit eigen vermogen 10,8%
  • Dividendrendement 4,6%
  • Bèta versus de CAC40 0,815
  • 90-daags volatiliteit 20,83%

(Bron Bloomberg o.b.v. koers € 53,84)

De marktkapitalisatie van Sanofi bedraagt circa € 70,6 miljard (1311,68 miljoen uitstaande aandelen maal aandelenkoers ad € 53,84).

De bèta van Sanofi bedraagt 0,815 wat de beweeglijkheid van het aandeel aangeeft ten opzichte van de Franse CAC40-index. De bèta wordt aangegeven met de Griekse letter β. Als de markt met bijvoorbeeld 10% stijgt of daalt, dan stijgt of daalt de koers van Sanofi met 8,2%.

Op basis van het dividend betreffende boekjaar 2010 ad € 2,50 per aandeel, bedraagt het dividendrendement bij een koers van € 53,84 circa 4,6%. De rentabiliteit van eigen vermogen (de REV) bedraagt 10,8% voor de farmaceutische onderneming. De ‘ROE’ geeft de winstgevendheid aan van een onderneming.

Agenda Sanofi

Op 28 juli zal Sanofi de tweedekwartaalresultaten publiceren en op 3 november de resultaten over het derde kwartaal. Op maandag 16 mei 2011 noteerde het aandeel Sanofi ex-dividend, terwijl de betaalbaarstelling op 16 juni 2011 plaatsvindt.

sanofi

Sanofi op jacht naar top 2010

Sanofi zette medio maart een sterke rally in, die tot op heden voortduurt. In de voorgaande  6 à 7 maanden consolideerde het aandeel. Nadat de barrière rond € 52 werd doorbroken, heeft Sanofi de jacht geopend naar de top van 2010 die rond € 57 ligt. Weliswaar is er een neerwaarts koershiaat gevormd, maar dat is vanwege het ex-dividend gaan van het aandeel op maandag 16 mei. Gecorrigeerd voor dividend noteerde het aandeel maandag boven € 56. De daling is derhalve optisch van aard.

Het aandeel heeft aanzienlijke dalingsruimte voordat de stijgende trend in gevaar komt. Dalingen zouden mooie (bij)koopkansen kunnen bieden, waardoor het dividendrendement nog gunstiger uitkomt. Het dividendrendement zal tijdens dalingen verder toenemen, mits de dividenduitkering natuurlijk niet wordt gepasseerd, danwel neerwaarts wordt aangepast. Garanties dat de koers nog een keer terugvalt tot bijvoorbeeld het dieptepunt van dit jaar rond € 46 zijn er natuurlijk niet.

Vooralsnog ziet BeursBulletin voldoende perspectief in Sanofi en handhaaft dit fonds (doorgaans 12 maanden) in de DividendPortefeuille. Volgens warren-buffett-portfolio.com heeft Warren Buffet een belang van 4,68% in Sanofi. Beleggers die het aandeel net als BeursBulletin hebben gekocht, hebben nu al een mooie winst van circa 4,8% (inclusief € 2,50 dividend). Dit is alvast een mooie start. Voor meer informatie klik hier.

Drs. H.P. van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.