Savon OMO

Ja, dat waren nog eens tijden. Ik herinner me dat ik zo’n 30 jaar geleden wel eens over een lokale markt ergens in Afrika liep. En dan schalde het melodieuze liedje  oorverdovend uit van die kleine grammofoonspelertjes. Savon OMO, oho, savon OMO, oho. Dat was een Zaïrees liedje in het Frans over het ons zo bekende waspoeder (savon=zeep). U weet het misschien nog wel: witter dan wit. Ik werkte in die tijd voor de Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Dus veel aandacht voor de koers van Unilever had ik op dat moment niet. Dat kon ook niet. Want het internet was er nog niet. En kranten kregen we daar ook niet. En de telefoon deed het niet. Pas veel later, terug in Nederland en met een functie in de marketing, heb ik me gerealiseerd wat voor een merkbekendheid dat toen was. Heel Afrika zong erover. En dat helemaal gratis.

De aandelen Unilever had ik overigens wel. Dat regelde mijn vader thuis voor mij. Net als Warren Buffet had die een voorkeur voor degelijke groeiaandelen. En Unilever was daar natuurlijk één van. Sindsdien zijn de tijden echter wel wat veranderd.

Unilever

Tot 1998 ging het goed. In juni van dat jaar werd zelfs een hoogste punt van € 77,10 bereikt. Maar sindsdien is het kwakkelen geblazen. Terwijl de AEX juist in 2000 zijn hoogste punt bereikte. Unilever deed toen dus niet meer mee. En nog steeds eigenlijk niet. Zo zijn de winst- en koersprestaties bijvoorbeeld al jaren aanzienlijk minder dan die van de branchegenoten Procter & Gamble en Nestlé. En ook de strategie om het aantal merken terug te brengen van 1200 naar 400 heeft tot nu toe niet het beoogde resultaat gehad. Eind vorig jaar bereikte de koers zelfs een laagste punt sinds 2000. Royco soep kun je dat niet verwijten. Want die is er niet meer. En de Magnum ijsjes kunnen blijkbaar in hun eentje de kar ook niet trekken. Maar ziedaar, sinds eind vorig jaar tekent zich toch enig herstel af.

Unilever

De koers is al in december vorig jaar uit het dalende trendkanaal van 2004 gebroken. En nu heeft zich een stijgend trendkanaal gevormd. Bij een dergelijke koersbeweging zijn er uiteraard regelmatig omgekeerde kop-schouder patronen te onderscheiden. Eén daarvan heb ik in de grafiek aangegeven. Het koersdoel daarvan is € 55-56. Dat is zo ongeveer het niveau van de opgaande weerstandslijn. Want dat komt per maand een punt hoger te liggen. Met het huidige stijgingstempo zal dat echter pas veel later dit jaar bereikt kunnen worden. En onderweg zijn natuurlijk nog wel de nodige weerstandsniveaus te onderscheiden. Bovendien moet ook het algemene sentiment dan wel een beetje meezitten. En of dat nu gaat lukken….?

Want juist gisteren is de koers met een knal teruggezakt tot onder de steunlijn van het opgaande trendkanaal. Dan natuurlijk de vraag wat we als beleggers met deze waarneming kunnen doen. Het meest waarschijnlijke is dat de koers voorlopig blijft hangen tussen de neklijn van de omgekeerde Kop-schouder op € 49,50 en de laatste top op € 53,=. Daarbij hoort dan typisch het schrijven van een call samen met een geschreven put. Een short strangle dus.

Daarbij schrijven we dan de Call UN mei 53 voor € 0,25 en de Put UN mei 49 voor € 0,65. We hoeven dan maar één keer een margin te stellen van ongeveer € 4,=. Het potentiële rendement van deze belegging is 20%. En dat in één maand. Wel moet deze positie dan goed bewaakt worden met een stop-loss op de neklijn en op € 53. Want doordat beide geschreven opties ongedekt zijn, is het risico onbeperkt. Dus bij een uitbraak buiten één van de twee stop-loss niveaus moeten we direct de kwetsbare optie sluiten door hem terug te kopen. Verder moet u er rekening mee houden dat Unilever op 13 mei ex-dividend gaat. Dat is een week voor expiratie. In de huidige optiepremies zit dit uiteraard verwerkt.

En dan maar afwachten hoe Magnum het deze zomer gaat doen. Want dat is nu één van de weinige zwaluwen, die voor Unilever nog zomer kan brengen.

Met Royco was beleggen toch leuker.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.