Laatste update:

Op 1 februari 2008 ging de RatioPortefeuille van start. Er lijkt vrijwel geen slechter moment denkbaar: sinds begin 2008 is de Euro Stoxx 50 immers circa 35% gedaald. Desalniettemin wist de RatioPortefeuille een winst te behalen van +55%. Beleggers die de RatioPortefeuille vanaf het eerste uur hebben gevolgd, hebben derhalve volop kunnen profiteren. Mits het systeem gedisciplineerd is gevolgd natuurlijk. Daar wringt nogal eens de schoen. We hebben hier gelukkig een oplossing voor gevonden. De RatioPortefeuille blijkt bijna 3 jaar de start uitstekend in staat om de 2 belangrijkste doelen van beleggen te realiseren, te weten:

  1. het in stand houden van het vermogen en
  2. het laten renderen van het vermogen.

Een combinatie van bewezen analysemethodes wordt losgelaten op aandelen die deel uitmaken van Euronext 100 en Next 150. De meest kansrijke aandelen worden geselecteerd op basis van een optimale mix van koers-winstverhouding, winstkwaliteit en dividendrendement.

La crème de la crème
Van de 10 meest kansrijke aandelen die zo worden gevonden, worden vervolgens de vijf best presterende aandelen geselecteerd. De best presterende aandelen, de ‘La crème de la crème’, worden opgenomen en minimaal 1 jaar in portefeuille gehouden aangezien het geruime tijd kan duren voordat de markt de onderwaardering onderkent. Op deze wijze wordt een breed gespreide portefeuille samengesteld.

Iedere maand worden nieuwe posities ingenomen, voor zover de geselecteerde aandelen nog ontbreken in de portefeuille. De afgelopen jaren waren kansrijke posities reeds vroegtijdig ingenomen, waardoor de laatste maanden geen nieuwe posities hoefden te worden toegevoegd.

De resultaten van de ‘La crème de la crème’-variant zijn over de afgelopen jaren indrukwekkend en dat in een per saldo gedaalde markt. Dat deze resultaten geen toevalstreffers zijn, illustreert onderstaande tabel. De eerste kolom geeft de datum weer waarop de 5 ‘La crème de la crème’-fondsen zijn geselecteerd. De tweede en derde kolom geeft het rendement aan van de Euro Stoxx 50 respectievelijk de ‘La crème de la crème’-selectie, gemeten 1 jaar na de selectie. De laatste kolom illustreert de ‘outperformance’ van de ‘La crème de la crème’-selectie ten opzichte van de ‘benchmark’.

Uit het overzicht blijkt dat de ‘La crème de la crème’-selectie gemiddeld 20,5% beter heeft gepresteerd dan de Euro Stoxx 50. Sinds eind 2007 heeft de ‘La crème de la crème’-selectie van de maanden februari en maart van 2009 het 5,5% respectievelijk 9,4% minder goed gedaan dan de Euro Stoxx 50. Desalniettemin liet de selectie een rendement zien van 37,5% respectievelijk 37,2%. De oorzaak hiervan was de felle koersbeweging van de bankaandelen in deze maanden. Door het ontbreken van de bankaandelen in de selectie (de vraag is of dit heel erg was), bleef de selectie tijdens deze 2 maanden iets achter bij de index.

Het overzicht toont de selectie van 5 aandelen met een aanhoudperiode van 12 maanden. Wanneer de aandelen 3 jaar zouden worden aangehouden, zou er overigens een nog beter resultaat worden behaald. Voor de RatioPortefeuille wordt daarom voor 3 jaar gekozen. Vanzelfsprekend is het te beleggen bedrag dat beschikbaar is hierbij leidend.

BeursBulletin voegt iedere maand de aandelen toe die voorkomen in de ‘La crème de la crème’-selectie van 5 fondsen en die nog niet in RatioPortefeuille zijn opgenomen. Tot op heden zijn er sinds februari 2008, de start van deze portefeuille, 34 fondsen in portefeuille opgenomen. Geodis werd in 2008 overgenomen zodat deze positie met een winst van 74% werd gesloten zodat er nog 33 posities openstaan op dit moment.

Als abonnee van de RatioPortefeuille heeft u, afhankelijk van uw eigen portefeuilleomvang, de keuze om uw portefeuille samen te stellen. Zo zou u bijvoorbeeld iedere maand 5 fondsen van de ‘La crème de la crème’-selectie kunnen opnemen en 1 jaar later kunnen verkopen.

Beleggers met voldoende beschikbaar vermogen en met meer geduld, zouden deze fondsen 3 jaar in portefeuille kunnen houden. Op deze wijze hoeft u nooit te twijfelen of de koersen nu te hoog of te laag zijn: u stapt eenvoudigweg gewoon iedere maand in. Op deze wijze is het makkelijker om uw emotie uit te schakelen en puur op basis van uw ratio te beleggen. Met het spreiden van uw aankoopmomenten verkleint u bovendien uw risico. Volgende keer zal ik hier uitgebreider op in gaan.

Wij zijn zeer tevreden met de ‘La crème de la crème’-variant. Bent u, net als wij, overtuigd van de meerwaarde van de Ratiomethode en wilt u zich niet laten leiden door uw emotie? Streeft u bovendien een hoger rendement na dan de index? In dat geval kunt u overwegen eveneens de ‘La crème de la crème’-variant van de RatioPortefeuille te gaan volgen. Bent u geïnteresseerd in de RatioPortefeuille, bezoek dan www.beursbulletin.nl/acties/it.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

tabel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.