Sectorbeeld wijzigt niet: Basic Resources gaat door!

Na een mooi eerste kwartaal raakt de power op, zou je zeggen. De stijgingen van de aandelen worden minder, maar van een daling is nog geen sprake. Vorige maand was er een stijgend aantal sectoren waar de bedrijfswinsten naar beneden werden bijgesteld. Dat was een zorg, maar in april zijn geen verdere versomberingen opgetreden. Met betrekking tot de kwalificatie ‘beste sector’ wordt het eentonig.

De winnende sectoren van het eerste kwartaal, Basic Resources en Oil & Gas, hebben het nog niet moeilijk gekregen. Waarbij in februari even een forse stap achteruit werd gedaan, blijft de blik vooruit voor deze twee sectoren van donkere wolken verschoond. Deze maand behoorden deze twee sectoren wederom tot de best presterende sectoren. Met 4,9% voor de sector Basic Resources en 3,1% voor Oil & Gas zijn deze sectoren weer duurder geworden. De Dow Jones Stoxx600 steeg met 0,6%.

Overzicht april 2006

De bescheiden plus van 0,6% voor de Dow Jones Stoxx600 geeft aan dat veel sectoren dicht bij huis zijn gebleven. Van de 18 sectoren daalden er 7, maar de mate van daling bleef beperkt. Technology was de minste sector met een daling van 2,6%. Ook Insurance moest terug met 1,9% en Automobiles & Parts, vorige maand een topper, daalde met 1,7%.

Het verschil tussen de 6 hoogst renderende sectoren en de 6 laagst renderende sectoren is deze maand slechts 3,8%. De bewegelijkheid lijkt af te nemen. Opvallend is de stijging van Telecommunications. Fundamenteel was dit maandenlang een goede sector, koerstechnisch kwam dit er niet uit. In april is te zien dat deze sector zich performance-technisch revancheerde.

Fundamenteel overzicht

Tabel 2. Fundamenteel overzicht

In het fundamentele overzicht is te zien dat de bedrijfswinsten marktbreed 1,1% zijn gestegen. Dit blijft de positieve motor achter het mooie beursklimaat. Maand na maand stijgen nu de koersen in 2006, gesteund door hogere winstverwachtingen. Waarbij vorige maand acht sectoren een stapje terug moesten doen met de bedrijfswinsten, zijn deze zorgen in april niet zo groot. Vaak ontstaan trends in winstontwikkelingen, waarbij neerwaartse bijstellingen op termijn koersgevolgen kunnen hebben.

In de grafiek is te zien hoe de bodem van de bedrijfswinsten in januari 2004 is gevormd. Hierna zijn de bedrijfswinsten structureel, over een breed front, maand na maand verhoogd. Deze trendmatige ontwikkeling zet nog steeds door. Dit geeft de markt fantasie, maar hierdoor wordt er ook een bodem gelegd als de beurs zou gaan dalen. Belangrijk is te zien dat de winsten meer dan verdubbeld zijn sinds begin 2004. Hier mag natuurlijk best een koersstijging tegenover staan.

Bedrijfswinsten Dow Jones Stoxx 600

Grafiek 1. Bedrijfswinsten Dow Jones Stoxx 600

Toch moet het ook niet doorschieten met de koersstijgingen. Wanneer we kijken naar de koers-winstverhouding, dan valt op dat deze sinds april 2005 licht oploopt, maar niet buitensporig. Voor de individuele sectoren zitten daar best verschillen in, maar voor de brede markt zijn op dit moment de koersstijgingen niet extreem hoog te noemen.

Koers-winstverhouding Dow Jones Stoxx 600

Grafiek 2. Koers-winstverhouding Dow Jones Stoxx 600

Deze maand is het aantal sectoren met een neerwaartse bedrijfswinstbijstelling beperkt tot twee. Wel is het voor Utilities de tweede maand van neerwaartse bijstellingen. Met het rendement van 0,2% voor Utilities in april valt nog geen definitief oordeel te vellen, maar waakzaamheid is op zijn plaats. De correlatie tussen de sector Utilities en de rente is hoog. Mocht de rente verder stijgen, dan zal het voor deze sector moeilijker worden.

Resumerend

Ondanks de koersstijgingen van de afgelopen maanden is de aandelenmarkt in de breedte niet veel duurder geworden. Doordat de bedrijfswinsten structureel naar boven worden bijgesteld, blijft het sentiment positief. Verrassend goed blijft de sector Basic Resources presteren. Met een koersstijging van 180% in twee jaar en een koers-winstverhouding van amper 10 is van buitensporig hoge koersen nog geen sprake. De komende periode zal geflatteerd worden door het dividendseizoen. Omdat alle indices pure koersindices zijn, raken de uitgekeerde dividenden buiten schot. Vooral een sector als Telecommunications, met een dividendrendement van 4,1% is het aanschouwen zeker waard.

Eelco Ubbels, Triple Assets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.