Sectorrotatie voorspelt weinig goeds

Lezers van mijn columns weten dat ik de laatste weken een wat sombere kijk heb op de beurs. Dat ligt niet aan mij, dat ligt aan u! U verkoopt namelijk op groei gerichte aandelen en koopt daar defensief georiënteerde aandelen voor terug.

Het is de rol van de technisch analist om collectief marktgedrag te bestuderen. Het gedrag van beleggers laat zien dat zij een voorkeur hebben voor defensieve sectoren. Sectoren waarin de winstverwachtingen beter voorspelbaar zijn dan in andere sectoren. Een beetje saai en misschien wel een beetje laf. Maar goed, als de onrust op de beurs toeslaat, is het logisch dat saaie aandelen opeens de voorkeur krijgen. Dat is precies wat er de laatste weken is gebeurd. De draai naar defensieve sectoren geeft aan dat beleggers somberder worden.

Consumentengoederen en Voeding favoriet

Voorbeelden van defensieve sectoren zijn de sectoren Nutsbedrijven, Gezondheidszorg, Consumentengoederen en Voeding. Al deze sectoren doen het de laatste weken beter dan het Europese beursgemiddelde. De eerste grafiek is een daggrafiek van de sector Dow Jones Food&Beverage. Aandelen als Heineken, Unilever en CSM maken deel uit van de Dow Jones Food&Beverage. Te zien is dat de sector het vanaf begin mei moeilijk heeft. In rap tempo is een koersdaling opgetreden van 270 naar 245. Toch heeft de sector het beter gedaan dan het Europese beursgemiddelde. Het onderste deel van de grafiek laat de relatievesterktelijn zien ten opzichte van de Dow Jones Stoxx50. Deze rode lijn wordt berekend door de sector te delen door het Europese beursgemiddelde. Vanaf oktober vorig jaar hadden beleggers een duidelijke afkeer van deze doorgaans saaie sector. Waarom zouden ze ook hierin beleggen wanneer er sectoren zijn die betere verwachtingen hebben? Dat veranderde begin mei. In de algehele beursmalaise heeft een sectorrotatie plaatsgevonden naar onder andere de voedingssector. Vooralsnog zijn er geen tekenen die duiden op een wijziging in deze trend. Het is aannemelijk dat ook in de komende weken de voorkeur voor de voedingssector blijft bestaan.

dow jones

Daggrafiek Dow Jones Food& Beverage

Ook in de sector Consumentengoederen is een voorkeur van beleggers te herkennen. Hennes&Mauritz, Marks&Spencer en Ahold maken onder andere deel uit van deze sector. Al vanaf december vorig jaar doen deze aandelen het beter dan de Dow Jones Stoxx50. Vanaf begin mei loopt het helemaal storm. De onderliggende relatievesterktelijn in de tweede grafiek maakt dit duidelijk. De trend vanaf begin mei kent een steiler verloop dan in de maanden daarvoor.

Daggrafiek Dow Jones Consumentengoederen

Daggrafiek Dow Jones Consumentengoederen

En nu?

De keuze van beleggers om relatief meer geld te beleggen in defensieve sectoren is een verdedigende actie. Kijkend naar de relatievesterktelijnen van defensieve sectoren is er nog geen aanwijzing dat deze tendens spoedig zal eindigen. Daarmee laten beleggers een bepaalde terughoudendheid zien ten aanzien van hun verwachtingen over het algemene beursklimaat. En dergelijk collectief marktgedrag neem ik zeer serieus. De markt heeft immers altijd gelijk!

Hendrik Jan Davids – Vlug, Davids & van Mourik

Hendrik Jan Davids CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Davids belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.