Sell Royal Dutch Shell?

Sell Royal Dutch Shell

Het aandeel Royal Dutch Shell liet het in 2012 afweten. De koers van het aandeel opende rond de hoogste koers van 2012. Na de top begin januari op € 29,18 zakte Royal Dutch Shell weg, met slechts een opleving in de zomermaanden.

Royal Dutch Shell 13.73% van de AEX

Gezien het gewicht van Royal Dutch Shell met 13.73% drukt dit een behoorlijke stempel op het verloop van de AEX. Het andere zwaargewicht, Unilever met een weging van 16.42%, noteert op een ‘all time high’ en wist daarmee de eer van de AEX te redden.

Samen zijn Unilever en Royal Dutch Shell dus verantwoordelijk voor ruim 30% van de AEX. Daarom is het goed om eens te kijken naar de technische conditie van Royal Dutch Shell. Na de daling van de afgelopen maanden lijkt er sprake van bodemvorming bij Royal Dutch Shell: de koers brak opwaarts uit een consolidatiefase.

Royal Dutch Shell in dalende trend

Toch is de dalende trend (lagere toppen en lagere bodems) nog niet gebroken. Ook het feit dat Royal Dutch Shell deze zomer niet boven de top van januari wist te komen, geeft aan dat er weinig kracht in het koersverloop is te ontdekken. Mocht de dalende trend toch gebroken worden, dan is sprake van een hogere bodem ten opzichte van juni.

Sell Royal Dutch Shell kwartaalRoyal Dutch Shell bevindt zich dus op een interessant beslispunt. Laten we eens naar de langere termijn grafieken gaan kijken om te bezien wat de langere trend is. Vanaf 2000 zien we een patroon van lagere toppen en lagere bodems. Een stijging boven € 31,35 is nodig om de lagere top van 2007 te doorbreken en deze dalende trend te verlaten.

Cyclusbodems in 2003 en 2009

Verder zien we in de kwartaalgrafiek duidelijke cyclusbodems in 2003 en 2009. We stellen vast dat de huidige cyclus op zijn laatste benen loopt. De gemiddelde cyclus telt 20 kwartalen en we hebben alweer 15 kwartalen achter de rug. In de komende 5 kwartalen zou daarom een cyclus bodem gevormd moeten worden.

Overigens is 20 ‘bars’ het gemiddelde en zien we ook cycli van 15 of 25 ‘bars’. Het kan dus ook iets langer duren of iets sneller gaan, maar duidelijk is dat we eerder aan het einde dan aan het begin van de cyclus staan en het laatste deel is het meest bearish terwijl het begin het meest bullish is.

Niet al te hoog gespannen verwachtingen

Als we dit combineren met de lagere toppen en lagere bodems, dan mogen we constateren dat er niet al te hoog gespannen verwachtingen zijn voor een sterke stijging van Royal Dutch Shell. Dit impliceert dus ook dat de AEX van deze zwaargewicht weinig hoeft te verwachten.

Wat kunnen we nu met deze ontwikkeling? Als u verwacht dat het aandeel niet veel meer stijgt, of zelfs gaat dalen omdat de dalende weerstandslijn wordt getest, dan kunt u overwegen om calls te schrijven. Verwacht u een sterkere beweging, dan zou u ook kunnen kijken naar het kopen van putopties of naar Sprinters, Speeders en Turbo’s (Short).

Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

7 antwoorden
 1. Teun den Hartigh
  Teun den Hartigh zegt:

  Heeft dit waarschijnlijk iets te maken met de verminderde vraag aan olie en gas van de USA in verband met de schalie techniek die men daar nu gebruikt en dus veel minder hoeft te importeren?

  Beantwoorden
 2. Peter Woltil
  Peter Woltil zegt:

  Ik schrijf wat gedekte calls. Verder doe ik niets.
  Mijn adagium is wat Shell betreft: “never sell Shell!”.
  Alleen bij een echte dip, bij ca 22 Euro, koop ik bij.

  Beantwoorden
 3. august elich
  august elich zegt:

  het aandeel RDS vooral niet verkopen; het aandeel is ijzersterk en mijns inziens ondergewaardeerd. Het dividendrendement is uitstekend en stabiel.De koers kan in 2013 zich stabiliseren op, rond , € 28,00

  Beantwoorden
 4. dirk
  dirk zegt:

  interessant artikel van dhr. Van Wijk , één van de vele die ik hier al las.
  diversificatie in de reacties :
  Harm verkoopt eerder, om TA redenen
  Peter heeft ze,houdt ze en zelfs als ze 15% dalen , koopt hij er nog bij
  August prijst ze als “ijzersterk” alwaar ze 10 % gezakt zijn en de AEX 16% gestegen en weet er zelfs een koersdoel van 28 op te plakken
  Pim ziet ze als een hedge tegen de implosie van ( de euro ) veronderstel ik ?

  Beantwoorden
 5. Henk
  Henk zegt:

  Een aandeel waar je altijd vlot kunt in-en uitstappen.
  Geeft een goed dividend en hoort in elke portefeuille thuis.Niet verkopen, komt vast wel weer goed!!!

  Beantwoorden
 6. august elich
  august elich zegt:

  Reactie op Dirk:
  RDS is een aandeel dat je op langere termijn moet bezien; bekijk je dit aandeel op 2 jaar dan is de daling niet 10% maar 7% gestegen op 2 jaars termijn gezien.Tel daarbij het solide dividendrendement op en je komt al gauw op een totaalrendement van tenminste 15% uit. Risico’s met dit aandeel zijn laag. Daarom handhaaf ik mijn advies, zie boven. August Elich

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.