September 2008: alleen goud en obligaties positief

Terugkijken doet soms pijn, maar de maand september doet echt pijn aan je ogen. Van alle beleggingscategorieën wisten er zich maar zeer weinig aan de malaise van de kredietcrisis te onttrekken. Beleggingen in goud en kwaliteitspapier, dus staatspapier, konden daarentegen als enige een bescheiden plusje boeken.

Beleggingsfondsen: de toppers
Er was vrijwel geen beleggingscategorie te ontdekken die geen last had van de wereldwijde malaise. Blijkbaar wilde iedereen zijn geld terug, dus alles moest maar verkocht worden. Beleggingsfondsen die investeren in goud of staatsobligaties konden daarentegen licht stijgen.

Omdat de Amerikaanse dollar in september in waarde steeg, zijn veel beleggingsfondsen gericht op Amerikaanse staatsobligaties in plaats van de Europese staatsobligaties.

Beleggingsfondsen: de floppers
Vrijwel alle categorieën daalden, dus wat zijn dan de grootste floppers? In september daalden beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in Rusland, Brazilië en Oost Europa meer dan 30%. Sectorfondsen gericht op energie en basismaterialen daalden ook bijna 30%.

Aandelen Europa
De Europese aandelenmarkten hebben op maandbasis zelden een daling laten zien van meer dan 10%. In september 2008 daalde de Dow Jones Stoxx 600 maarliefst 11,15%. Deze maand waren de verschillen zeer groot te noemen op sectorniveau. Zo daalden de ‘beste’ sectoren Automobiles&Parts en Food&Beverages minder dan 2%. De sector die daarentegen dramatisch getroffen werd, was Basic Materials met -31,84%. Maar ook Industrial Goods & Services (-15,86%) en Technology (-17,81%) gingen fors onderuit. Met nog een kwartaal te gaan om 2008 af te sluiten, staat de Dow Jones Stoxx 600 op -29,78% sinds 1 januari. Wat zal het laatste kwartaal ons nog brengen?

prestaties sector

Dit jaar was er dus geen enkele sector die zich aan de kredietcrisis kon onttrekken. Wel zijn er grote verschillen, waardoor sectorselectie toch een interessante sport blijft. Hoewel er in juli en augustus voorzichtige aanpassingen van de winstverwachtingen waren, gooide september meteen roet in het eten. Met een daling van de verwachte bedrijfswinsten van 11% is het bewijs geleverd dat de kredietcrisis als een virus elke sector infecteert. Alleen de sectoren Technology en Automobiles&Parts boekten in september een bedrijfswinst die naar boven is bijgesteld.

Wat niemand zal verbazen, is dat bij de sectoren Banks, Insurance en Financial Services de bedrijfswinsten met meer dan 15% naar beneden zijn bijgesteld voor 2009.

dow jones stoxx

De koersdalingen van 2008 doen bij velen pijn aan de ogen en verbetering lijkt ver weg. Toch herhaalt de geschiedenis zich vaak en op het moment dat er bijna geen perspectief lijkt te zijn, wordt er een bodem gevormd. Helaas zijn bodems achteraf perfect aan te wijzen, maar vooraf is dit altijd wat moeilijker.

Met een dividendrendement dat nu opgelopen is tot 3,77% en een koers/winstverhouding van 10,5 van de Dow Jones Stoxx 600 zijn aandelen niet duur en is het dividendrendement aantrekkelijk. Hoewel dit eerder gezegd is, zei ik ook in de vorige columns: “Sell in May and go away”. In de column van september refereerde ik aan: “But remember, come back in September”. Iets te vroeg misschien en velen van u moeten er niet aan denken om nu te kopen. Alleen, los van emoties, zou het laatste kwartaal wel eens het perfecte koopmoment kunnen zijn.

Eelco Ubbels

Eelco Ubbels is Senior Vermogensbeheerder bij Petercam Bank Rotterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij Petercam Bank. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.