Geschreven opties doorrollen

Vorige week constateerden we in BeursBulletin dat: “de AEX zojuist is opgeveerd uit een dalend trendkanaaltje binnen de neergaande trend van het afgelopen halfjaar. De negatieve trend is dus nog steeds van kracht met steun op 310 en weerstand op 340. Op de weg omhoog binnen het neergaande trendkanaal zijn verder nog een aantal weerstandsniveaus te onderscheiden, waar de opgaande beweging op af zou kunnen ketsen”.

De verwachting voor de korte termijn was daarom: “een mogelijk herstel tot 340. Maar voor het zover is, waarschijnlijk al weer een draaipunt terug naar beneden binnen de dalende trend”.

Op grond van deze verwachting hebben we toen de onderstaande short strangle opgezet:

V Call AEX sep. 340 @   € 0,45

V Put AEX sep. 290 @    € 0,40

Samen:              € 0,85

Dus we concludeerden: “De opbrengst van € 85 per contract lijkt weliswaar niet zo veel. Maar ten opzichte van de margin verplichting van € 2250 betekent dit toch een potentieel rendement van 3,7%. En de september expiratie is al over ruim drie weken. Dus dat betekent bijna 1,25% rendement per week, oftewel 65% op jaarbasis. Kijk, dat oogt al wat beter”.

short strangle

We zijn nu bijna een week verder. En onze verwachting lijkt tot nu toe aardig uit te komen. We zien immers dat de AEX intussen een wig (zie grafiek AEX) heeft gevormd. De punt daarvan ligt op de neklijn van de kop-schouder formatie. Daar werd dus weerstand ondervonden, met als gevolg dat de koers juist daar af lijkt te ketsen. Het is nu alleen nog even afwachten wat de koers verder gaat doen. Want als de koers weer verder op zou veren en de neklijn naar boven toe zou doorbreken, mogen we een verdere stijging verwachten. Maar als de koers uit de wig gaat breken, valt juist een verdere daling te verwachten. De ontknoping moet snel volgen!

De daling zou het beste passen voor de positie die we vorige week innamen. Dan is er echt reden voor tevredenheid. Vooral ook omdat de short strangle, die we vorige week schreven, intussen al een heel eind in onze richting bewogen is. Immers de noteringen van nu zijn:

Call AEX sep. 340 @                  € 0,30

Put AEX sep. 290 @                   € 0,20

Samen          € 0,50

We zouden dus € 0,50 moeten betalen, als we beide opties nu zouden sluiten d.m.v. twee keer een sluit-koop opdracht. En daarmee zouden we dan € 0,35 winst hebben gemaakt. Ten opzichte van de margin verplichting van € 22,50 en na aftrek van de kosten betekent dit een winst van precies 1,22% in één week. Als we die winst zouden pakken, valt de margin verplichting ook direct weer vrij.

Er is echter niet zoveel reden om deze positie nu te sluiten. Het gaat immers tot nu toe allemaal volledig volgens plan. Van de maximaal te behalen winst van € 0,85 is € 0,35 binnen. En als de koersontwikkeling doorgaat zoals het er nu uitziet, wordt ook de resterende € 0,50 nog wel gerealiseerd. Afwachten lijkt het devies.

doorrollen van de short strangle

Alleen zit ik daardoor een beetje in m’n maag met mijn toezegging van vorige week. We zouden de positie doorrollen, maar daar kom ik nu op terug. Waarom? We hebben de stop loss op 330 nog niet geraakt. Daarom.

Doorrollen is het sluiten ven een bestaande optiepositie en gelijktijdig het open van een nieuwe optiepositie als de stop loss wordt geraakt.

Stel de koers morgen toch nog doorstijgt naar de stop loss op 330 dan moeten we doorrollen.. Dan zal de geschreven Call AEX sep. 340 ongeveer € 0,85 waard zijn. De putoptie doet dan nog €0,10. Als we onze short strangle sluiten is die dan nog waard.

K Call AEX sep. 340 @   € 0,85

K Put AEX sep. 290 @    € 0,10

Samen               € 0,95

We hebben 85 cent ontvangen en nu zouden we hem op een AEX van 330 –hypothetisch gezien – moeten terugkopen voor 95 cent. Dat betekent een 10 cent verlies op onze short strangle.

Doorrollen betekent ook dat we een nieuwe positie moeten openen.

Als we naar een call positie kijken dan nemen we de AEX 350 met een stop loss op de 340. Die is € 0,15 waard. Zo leggen we met de nieuwe call positie de risicogrens 10 punten hoger met een nieuwe stop-loss op 340.

De geschreven Put optie rollen we niet door. De put AEX sept die nog €0,10 waard is, laten we doorlopen. Blijft de AEX nog twee weken binnen de grenzen 305 en 340, dan maken we uiteindelijk alsnog € 0,15 winst. Zie onderliggende transacties

V. Call AEX 340sept 04  €0,45

K. Call AEX 340sept 04  €0,85 -/-

V. Call AEX 350 sept 04 €0,15

V. Put AEX 290 sept 04  €0,40

Of doorrollen ook uiteindelijk verstandig is, valt te bezien. De premies voor ‘out-of-the-money’ opties op de september serie zijn  op dit moment al behoorlijk aan het afnemen zijn. Dat komt doordat de expiratie daarvan al over 2 weken plaatsvindt. En de verwachtingswaarde is dus al flink aan het dalen, om uiteindelijk bij de expiratie op nul uit te komen. Dat betekent dat er een moment komt dat doorrollen binnen dezelfde maand niet meer de moeite loont. Want het beoogde resultaat van verlies beperken kan dan niet meer gerealiseerd worden. In dat geval kijken we naar de volgende maand. Dus bijvoorbeeld:

V Call AEX okt. 350 @   € 0,55

V Put AEX okt. 300 @    € 2,10

Samen:                               € 2,65

In de praktijk is het echter raadzaam om eerst te proberen om de kwetsbare optie van een short strangle bij het aantikken van de stop-loss binnen dezelfde maand door te rollen. Het feit alleen al dat een van beide opties wordt uitgestopt, geeft immers aan dat de koers sterker is gaan bewegen dan we verwacht hadden. En met een maand langer te gaan, is er uiteraard een grotere kans, dat die sterker dan verwachte beweging uiteindelijk een forse uitslag tot gevolg heeft. In dat geval moeten we het hierboven beschreven principe van doorrollen dus nog een of zelfs meerdere keren toepassen.

Uiteindelijk kun je een eventueel dreigend verlies d.m.v. doorollen nog wel enigszins binnen de perken houden. Maar dat is nog niet hetzelfde als winst maken en geld verdienen. Vandaar dat ik vorige week al zei: “Neem de grenzen van de SS niet te nauw, want anders blijft beleggen niet leuk”. En daar voeg ik nu aan toe:

“Neem de tijd tot expiratie niet te lang, want dan blijft beleggen wel leuk”.

Doorrollen is een noodgreep. Die moet je wel toepassen als het nodig is.

Maar voorkomen is beter.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.