Slim KPN

Slim KPNDe rijkste man ter wereld, Carlos Slim, is grootaandeelhouder van KPN. De Mexicaanse miljardair heeft een belang in KPN opgebouwd van circa 30%. Is KPN een slimme belegging?

Carlos Slim

In mei 2012 deed Carlos Slim van América Móvil een openbaar bod van € 8 op KPN waardoor de koers opveerde van een meerjarig dieptepunt. De rijkste man ter wereld lijkt mij niet de domste. Legt dit een bodem onder de koers?

Minder dividend

Het verlagen van de dividendverwachting voor 2012 door KPN met bijna twee derde heeft het aandeel echter geen goed gedaan. KPN is van mening dat de schuldenpositie te veel is verslechterd en wil dit rechtzetten door minder dividend aan de aandeelhouders over te maken.

Dubbele bodem

De koers van KPN heeft door dit alles een wilde rit achterde rug. De koersveerde op vanaf het laagste punt van de afgelopen jaren waarmee een dubbele bodem werd gevormd. Rond € 6,40 lijken dus telkens grote partijen in de markt te komen.

Dalende trend

De weerstand rond € 8 bleek duidelijk nog een brug te ver. Echt sterk oogt het aandeel niet. De afgelopen jaren tekende zich een duidelijk dalende trend af. Nu ben ik geen voorstander van het vangen van vallende messen, maar de combinatie van Slim en de dubbele bodem maakt mij nieuwsgierig naar de mogelijkheden met dit aandeel.

Stelselmatig worden weggepest

Een zeer groot nadeel van het aandeel KPN vind ik dat de klanten van KPN stelselmatig worden weggepest. Zelf heb ik drie weken zonder telefoon gezeten omdat er iets mis was bij XS4ALL. Ik ben overigens al vele jaren klant bij XS4ALL en was tot de overname door KPN altijd tevreden.

XS4ALL beste provider

XS4ALL kwam vaak uit de test als beste provider, maar inmiddels is het even dramatisch gesteld met de klantenservice van XS4ALL als de rest van KPN. Als coulance voor het 3 weken niet kunnen bellen, werd mij aanboden om een maand gratis te bellen. Als ik dus de 3 weken hier van af haal, mag ik dus 1 week gratis bellen.

Coulant genoeg

De extra kosten die ik heb moeten maken met mijn mobiele telefoon worden niet vergoed. Omzetderving door de storing wordt ook niet vergoed. Met 1 week zijn ze al coulant genoeg vinden zij: “Als een dienst 3 weken niet heeft gewerkt, vinden we 1 maand vergoeding ruim voldoende.” Einde discussie.

Focus op de lage kosten

We kunnen ook stellen dat KPN weinig kosten maakt voor het in de lucht houden van het systeem en geen kosten maakt om de klanten te behouden. De vraag is natuurlijk wel of deze focus op de lage kosten niet vroeg of laat gaat leiden tot minder omzet.

T-Mobile en Mobistar

Het lijkt echter gebruikelijk te zijn in telecomland. Zo zagen we Youp van ’t Hek zijn slechte ervaringen met de klantenservice van T-Mobile delen wat een forse imagoschade opleverde voor T-Mobile. Het Belgische Basta haalde een geniale grap uit met Mobistar. Bekijk druk sterretje voor een container voor uw hekje:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=efLCvx0TxrM[/youtube]

Dividendrendement

KPN streeft voor 2012 naar een dividend van € 0,35 per aandeel waardoor het dividendrendement uitkomt op circa 5,1%. De dividendverwachting voor 2012 was € 0,90 per aandeel, dus de aandeelhouders waren niet blij. De koersdaling van € 8 naar € 6,40 spreekt daarbij boekdelen.

Bloomberg

De dubbele bodem zou de koers echter weer een impuls kunnen geven. We houden de steunniveaus scherp in de gaten. Op Bloomberg komen we de volgende (verouderde) cijfers tegen:

Koers € 6,8730

Dividendrendement (Dividend Yield Annualized) 10,0393 %

Koers-winst (Estimated P/E (12/2012))          7,7052

Straddle

Ik ben benieuwd naar een constructie met KPN. Ik reken daarom 3 constructies door. Ik geef zelf de voorkeur aan een straddle. Hieronder heb ik 3 straddles met de gekochte aandelen naast elkaar gezet.

Slim-KPN-Straddle

Risicoprofiel

Welke straddle wordt gekozen, hangt natuurlijk af van het risicoprofiel van de belegger en de visie op de onderliggende waarde. Ik vind, gezien de dalende trend en het opveren vanaf € 6,40 de straddle december 2016 met uitoefenprijs € 6 interessant. We zien dat het nettorendement in de komende 4,3 jaar op jaarbasis 15,8% is. Onder voorwaarde natuurlijk dat het aandeel boven € 6 blijft.

Rendement 24%

Beleggers die iets meer risico durven te lopen, zouden kunnen kiezen voor de straddle met uitoefenprijs € 6 met expiratie op 15 maart 2013. Het rendement, onder voorwaarde dat het aandeel boven € 6 blijft, is dan zelfs 16,9%. Echte waaghalzen kiezen voor de straddle met uitoefenprijs € 6,40 voor maart 2013. Het rendement, onder voorwaarde dat het aandeel boven € 6,40 blijft, is dan zelfs 24,1% op jaarbasis.

Lager break-even point

Waarom ik toch kies voor de straddle met uitoefenprijs € 6 en de langere looptijd, komt door het lagere break-even point. Zolang het aandeel boven € 4,95 blijft, maak ik geen verlies. De koers kan dus nog 27% dalen voordat er verlies wordt geleden.

Mocht u ideeën, tips en gedachten hierover hebben, type ze dan s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op https://beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

6 antwoorden
 1. Jan van Dijk
  Jan van Dijk zegt:

  Carlos Slim betaalde niet voor niets 8 Euro voor 30% van de aandelen en weet wellicht meer dan ondergetekende en dus ik ga uit van een lange termijn positie. Ik kocht enkele weken geleden een aantal van de volgende call bullspreads voor 0,96:

  Call KPN 6,00 dec 2016 gekocht voor 1.35
  Call KPN 10,00 dec 2016 verkocht voor 0.39

  Investering dus 0,96 excl. kosten. Maximaal te behalen winst in 2016 3,04 bij een koers boven de 10,00 = 74% per jaar. Maximaal verlies is 0,96 bij een koers onder de 6,00 Overigens is de huidige koers van deze optie constructie nu 1,05

  Iets voor Sven wellicht? :-)

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Hallo Jan,

   Dank je wel voor de suggestie! Ik heb het met Sven overlegd, maar hij geeft de voorkeur aan mijn constructie omdat:

   1) onder de 6 euro de volledige investering weg is (bij mijn constructie is het break even point 4,95 euro)

   2) de betaalde premie van de gekochte callspread (1,35 -0,39 = 0,96) zal eerst moeten worden terug verdiend voordat winst wordt gemaakt.

   Het rendement is lager, maar het risico ook (Sven is niet zo’n high roller ;-)

   Beantwoorden
   • Jan van Dijk
    Jan van Dijk zegt:

    Hallo Harm,

    Inderdaad is het risico en het break even niveau hoger maar daar staat een aanzienlijk beter rendement tegenover. Die 0.96 cent zijn te overzien en staat momenteel al 6% in de winst. Wellicht stap ik bij een leuk rendement al veel eerder uit dan in 2016. Met een risk/reward van 1:3 is het risico aanvaardbaar en die Slim heeft miljoenen geïnvesteerd tegen een koers van 8. Wat weet hij wat wij niet weten? Wij zullen zien.

    Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Het dividend is het resultaat van de winst in die periode en die zorgt dagelijks voor een verhoging van de waarde.

   Zie het als opgebouwde rente.

   Wanneer het dividend wordt uitgekeerd, valt het dividend van de voorgaande periode ineens weg en daalt daardoor de koers met het bedrag wat als dividend wordt onttrokken.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.