Solvay corrigeert in stijgende trend

Abonnees van de TopPortefeuille ontvangen niet alleen concrete adviezen omtrent in te nemen posities en portefeuilleoverzichten. Door middel van regelmatige fondsbeschrijvingen willen wij ook informatie geven over de fondsen waarin wordt belegd.We kijken naar het technische, fundamentele en het kwantitatieve deel van het aandeel, kortom: alles wat beleggers moeten en willen weten. In deze editie komt Solvay SA (kortweg Solvay) aan bod, dat op 1 juli in de TopPortefeuille werd opgenomen. Het aandeel staat genoteerd in Brussel en maakt deel uit van de Bel20-index en de Euronext 100-index.
Profiel Solvay
Het Belgische Solvay (ISIN-code BE0003470755) werd opgericht door de gebroeders Alfred en Ernest Solvay. Ernest had in 1873 een patent genomen op een nieuw productieproces voor Na2CO3, oftewel natriumcarbonaat (soda), uit NaCl (natriumchloride) en CaCO3 (calciumcarbonaat).

Solvay opende de eerste fabriek in 1865 in het Waalse Couillet nabij Charleroi. De onderneming is uitgegroeid tot één van de marktleiders wereldwijd op het gebied van de vervaardiging en de verkoop van plastics en chemische producten. Het chemieconcern is in 40 landen actief met ruim 16.800 medewerkers en genereerde in 2010 een geconsolideerde omzet van € 7,1 miljard.

  • Koers-winstverhouding (trailing) 27,6
  • Rentabiliteit eigen vermogen 31,8%
  • Dividendrendement (trailing twaalf maanden) 3,7%
  • 90-daags volatiliteit 38%
  • Bèta versus de Bel20 0,97

(Bron Bloomberg op basis van koers € 82,54)

De marktkapitalisatie van de Solvay bedraagt circa € 7 miljard (84,7 miljoen aandelen maal aandelenkoers ad € 82,54). De koers-winstverhouding van Solvay is 27,6 wat inhoudt dat voor het aandeel momenteel circa 27,6 maal de winst wordt betaald.

De rentabiliteit op het eigen vermogen (‘ROE’ of ‘return on equity’) bedraagt 31,8% wat de winstgevendheid aangeeft van een onderneming. Het dividendrendement (twaalf maanden trailing) bedraagt momenteel circa 3,7%.

De bèta van Solvay is 0,97 wat de beweeglijkheid van het aandeel aangeeft ten opzichte van de CAC40. De bèta wordt aangegeven met de Griekse letter β. Als de markt met bijvoorbeeld 10% stijgt of daalt, dan stijgt of daalt Solvay met 9,7%, vrijwel in lijn met de markt derhalve.

De 90-daags volatiliteit bedraagt 38% en duidt op een niet geringe beweeglijkheid. De volatiliteit geeft de mate van beweeglijkheid van een aandeel aan. Beursfondsen zoals Ahold, Unilever en Royal Dutch Shell hebben een vrij lage volatiliteit. Daarentegen hebben aandelen die vaak en extreem bewegen zoals bijvoorbeeld AMG, Aperam en ArcelorMittal een hoge volatiliteit.

Goedkeuring overname Rhodia
In augustus heeft Solvay van de Europese Commissie (EC) toestemming gekregen om de Franse groep Rhodia over te nemen. Vanwege deze goedkeuring is er geen enkele hindernis meer om de overname alsnog tegen te houden. Dankzij de overname van Rhodia voor € 6,6 miljard (inclusief schulden en pensioenverplichtingen), is er een concern gecreëerd met een omzet van € 12 miljard en een (REBITDA)-bedrijfsresultaat van € 1,9 miljard.

Solvay kon de overname financieren dankzij de opbrengst uit verkoop van de farmactiviteiten aan het Amerikaanse Abbott voor € 4,5 miljard. Het nieuwe bedrijf behaalt 40% van zijn omzet uit opkomende markten, waarbij Rhodia direct zal bijdragen aan de resultaten.

Solvay produceert plastics, polymeren en basischemicaliën (natriumcarbonaat en PVC) en focust zich met name op de auto-industrie en de bouw. Rhodia is actief op het gebied van smaken en geuren, gezondheidszorg en persoonlijke verzorging en andere consumentensectoren.

Foutje bedankt!
Solvay heeft op maandag 25 juli een aanzienlijke blunder begaan door per ongeluk tijdens beurstijd de tweedekwartaalcijfers op de website te plaatsen. In een reactie koerste het aandeel fors hoger, waarna het bedrijf in allerijl via een persbericht de uitgelekte cijfers bevestigde. De tweedekwartaalresultaten stonden gepland voor 28 juli 2011.

Solvay zag de nettowinst in het tweede kwartaal meer dan verdubbelen naar € 111 miljoen versus € 44 miljoen in het tweede kwartaal van 2010. De omzet steeg met 11% tot € 1,72 miljard.

Solvay en Rhodia meldden dat de gestegen grondstof- en energiekosten konden worden doorberekend. Daardoor steeg de winst, terwijl de vraag naar producten zoals ‘consumer chemicals’ en ‘engineered plastics’ afnam. Desalniettemin verwacht Solvay dat het operationele resultaat in 2011 zal verbeteren, zowel bij de chemiedivisie, als bij de plasticactiviteiten.

Solvay zal op 28 oktober de derdekwartaalresultaten publiceren, waarin de hoogte van het interimdividend bekend zal worden gemaakt. Solvay keert doorgaans een interimdividend uit dat 40% van totale dividend van het voorgaande boekjaar bedraagt.

Aangezien het totale dividend over 2010 € 3,07 per aandeel bedroeg, zal het interimdividend (voor dit jaar) minimaal € 1,22 per aandeel bedragen. In januari zal het (interim)dividend betaalbaar worden gesteld.

Solvay corrigeert in stijgende trend

solvay

Solvay zette vanaf een dieptepunt rond € 41 in 2009 een sterke rally in. Het aandeel steeg ruim 100% naar een meerjarig recordniveau rond € 112,50 in juli 2011. Sindsdien nam het fonds gas terug richting € 80.

Vooralsnog staat Solvay voor dit jaar in de plus, wat van menig index niet kan worden gezegd. De Bel20-index staat bijvoorbeeld circa 15% lager sinds het begin van dit jaar. Het fonds corrigeert binnen de stijgende trend, na onlangs een meerjarig recordniveau te hebben opgetekend, wat als een normale ontwikkeling kan worden gezien.

De Top-indicator signaleert 1 maal per maand de meest kansrijke aandelen en geeft tevens aan of de portefeuille uit het oogpunt van risicobeperking moet worden afgedekt. In juni hebben wij vroegtijdig een shortpositie op de AEX-index ingenomen om het neerwaarts risico af te dekken van de TopPortefeuille. Hiermee werd een positieve bijdrage geleverd aan het totaalresultaat en het risico sterk beperkt.

Drs. Harm van Wijk, BeursBulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.