Spaans rentespook duikt weer op

Spaans rentespook duikt weer op IBEXDe toenemende problemen in Spanje, van omvallende banken (Bankia) tot aan een sterk stijgende werkloosheid (24,4% van de beroepsbevolking), hebben het land verder richting de rand van de afgrond gedrukt. Afgelopen weekend kreeg Spanje niet minder dan € 100 miljard aan Europese noodhulp toegeschoven.

De Spaanse regering stelde dat de reddingsactie ‘een geïsoleerde zaak betreft, die zich beperkt tot de banken’. Het is een lening die moet worden terugbetaald door de Spaanse banken in nood. De ontvangen steun loopt echter via een staatsfonds en valt dus onder staatsgarantie.

Beleggers hebben hun conclusie al getrokken over het lot van Spanje: de 10-jaarsrente in Spanje is gestegen tot 7%. Italië volgde Spanje op de voet. De Italiaanse 10-jaarsrente steeg tot boven 6%. Het Spaanse rentespook is dus weer opgedoken en het is de vraag hoelang Spanje het redt met € 100 miljard.

Kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch hebben de kredietwaardigheid van Spanje fors verlaagd. Moody’s waardeerde Spaanse schuldpapieren in 1 keer af tot één trede boven ‘rommel’. In tegenstelling tot Europese politici, hebben beleggers en kredietbeoordelaars geen fiducie in een goede afloop voor Spanje.

Nadat in juni de Duitse en Nederlandse rente een (historisch) dieptepunt bereikten, trokken veel beleggers ook hun geld uit Duitsland en Nederland. Kennelijk kwamen veel beleggers tot de conclusie dat het beleggen in deze obligaties te risicovol is, gezien de (officiële) inflatie van 2,6% en een vermogensrendementsheffing van 1,2%. Daardoor holt de koopkracht jaarlijks enkele procenten achteruit.

Het is een veeg teken dat zelfs Duitsland onder druk staat. De Duitse DAX-index verspeelde de gehele jaarwinst, waarna een opleving plaatsvond vanaf het dieptepunt rond 5900 punten. De Franse CAC40 en de Eurostoxx50 staan voor 2012 behoorlijk onder water, om maar over de Italiaanse, Spaanse en Portugese beurzen te zwijgen. Laatstgenoemde indices hebben zelfs meerjarige diepterecords aangescherpt.

Euro consolideert in dalende trend

Euro consolideert in dalende trend

De euro daalde in mei in een steeds sneller tempo, nadat de $ 1,30-grens werd doorbroken. Het gevaarlijke Europese experiment bereikte begin juni een dieptepunt rond $ 1,23 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De afgelopen weken leefde de euro wat op en consolideerde daarmee binnen de dalende trend. Niet alleen ten opzichte van de ‘greenback’ staat de euro al tijden onder druk, ook ten opzichte van de Australische dollar, de Noorse kroon, de Thaise baht en de Japanse yen verloor de euro steeds verder terrein.

De aanhoudende Europese schuldencrisis, waarbij de pijlen nu op Spanje zijn gericht, komt de kracht van de euro niet ten goede. Spanje is in vergelijking met Ierland, Portugal en Griekenland veel te groot om te redden, om nog maar te zwijgen over Italië of Frankrijk. Deze zieke Europese landen wordt nu gevraagd om bij te dragen aan de ‘redding’ van Spanje. De spaarders van Griekenland (€ 72 miljard) en Spanje, maar ook in Frankrijk (€ 90 miljard) en België (€ 120 miljard) hebben hun conclusie al lang getrokken: zij namen het afgelopen jaar honderden miljarden euro’s aan (spaar)geld op.

Brent-olie zakt door de bodem

Brent-olie zakt door de bodem

De olieprijs is de afgelopen maanden eveneens hard gedaald. Brent-olie heeft, in lijn met de aandelenbeurzen, aanzienlijk terrein verloren. In maart liet Brent-olie nog een ‘all time high’ van € 96,53 per vat noteren. In dollars werd op 1 maart een hoogste koers opgetekend van $ 128,39. Net als in 2008 daalt de olieprijs hand in hand met de aandelenkoersen. We houden beide markten dan ook scherp in de gaten. Herhaalt het scenario van 2008 zich, waarbij olie een dieptepunt onder $ 40 per vat bereikte? Brent is onder de psychologische $ 100-grens gezakt, waarmee een niveau werd bereikt dat in januari 2011 voor het laatst werd opgetekend. Het is geen sterk teken dat Brent aan de onderzijde van het consolidatiepatroon van het afgelopen jaar is gebroken.

Dow Jones corrigeert in stijgende trend

Dow Jones corrigeert in stijgende trendDe Dow Jones Industrial Average bereikte begin mei een meerjarig recordniveau. De Dow Jones kon de opmars echter geen positief vervolg geven en zette een correctie in. De ‘moeder aller indices’ corrigeerde binnen de stijgende trend sinds het najaar. De RSI daalde scherp en dook zelfs onder de 30%-grens, waardoor de ‘bear range’ werd bevestigd. Weliswaar steeg de koopkrachtindicator vervolgens, maar in juni werd er een ‘negatieve reversal’-patroon gevormd.

Een dergelijk patroon voorspelt niet veel goeds. Een aanscherping van het diepterecord van dit jaar is dan ook geen ondenkbeeldig scenario. De Dow Jones Transportation Average gaf al eerder een waarschuwingssignaal af door geen meerjarig recordniveau aan te scherpen, in tegenstelling tot de Dow Jones Industrial Average. Volgens de Dow Theorie van Charles Dow moeten namelijk de Dow Jones Industrial Average en de ‘Dow Jones Transports’ elkaars trend bevestigen.

De Amerikaanse technologie-index Nasdaq en de brede S&P500 hebben eveneens gas teruggenomen vanaf het meerjarig recordniveau. De Amerikaanse indices kunnen nog een hogere bodem vormen ten opzichte van de bodems uit het najaar, maar dan zal het herstel wel spoedig moeten worden ingezet.

Bezoek Facebook en ontvang het e-book 7 Geheimen van Succesvol Beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
KvK nr: 34 24 32 58
E-mail : [email protected]
Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook, klik op Vind ik leuk en ontvang direct het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Harm van Wijkis directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

r.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.