Spanje weer in recessie

Spanje weer in recessieSpanje is officieel weer in een recessie beland. Volgens Banco de España is in het eerste kwartaal van 2012 de economie met 0,4% gekrompen. Dit is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de economie krimpt, zodat officieel opnieuw sprake is van een recessie.

Gezien de strenge bezuinigingsmaatregelen, de 23,6% werkloosheid en de steeds verder leeglopende vastgoedzeepbel lijkt dit slechts het begin van nog meer Spaanse ellende. Dit laatste is natuurlijk een groot probleem voor de Spaanse banken. De enorme overheidsschuld komt hier nog eens bovenop. De betalingsachterstanden namen in februari toe met 110% op jaarbasis.

De Spaanse banken zullen waarschijnlijk nog veel meer kapitaal nodig hebben om te kunnen overleven. Deze reddingsoperaties vormen een grote bedreiging voor de staatsschuld, maar ook voor de ECB, die veel geld heeft geleend aan de Spaanse banken. Spaanse banken leenden vorige maand € 316,3 miljard van de ECB. In februari was dit nog ‘slechts’ € 169,8 miljard.

Spanje is echter te groot om te redden en te groot om te laten omvallen. De rente op de staatsschuld van Spanje is de afgelopen jaren opgelopen tot 6%. Door de krimpende economie en een steeds verder oplopende rente is Spanje hard op weg om het volgende Griekenland te worden.

Het percentage binnenlandse deposito’s daalt hard door de krimpende economie en een vlucht van het kapitaal. De Spaanse banken zijn daardoor niet meer in staat om de Spaanse obligaties op te kopen, wat een faillissement van Spanje tot gevolg kan hebben. Al met al moeten we concluderen dat de situatie in het zuiden van Europa steeds zorgwekkender wordt.

Ook de aandelenkoersen van de PIIGS blijven onder druk staan. De Spaanse IBEX staat op een meerjarig diepterecord en lijkt zich op te maken voor een aanval op de bodem van 2009. De Portugese PSI dook eind 2011 al onder de bodem van 2009. Na een kleine opleving, lijkt de aanval op nieuwe meerjarige diepterecords weer te zijn ingezet. De Italiaanse MIB oogt ook nog steeds zwak. De bodem van 2011 is dan wel intact, maar de trend blijft duidelijk neerwaarts gericht.

Goud consolideert in stijgende trend

De goudprijs in euro’s uitgedrukt zit nog steeds in een stijgende trend, al heeft goud het afgelopen jaar niet veel laten zien. Door de steeds verder dalende euro staat de prijs van goud nog steeds rond een recordniveau. In september 2011 noteerde goud een recordstand van € 1357,57 per troy ounce (31,1034768 gram). Per kilo is dat € 43.647,03. De lange termijn grafiek in euro’s toont de populariteit van het edelmetaal. Goud consolideert binnen deze stijgende trend, waarbij hogere bodems in de grafiek zichtbaar zijn. Het zou daarom geen verbazing mogen wekken als het recordniveau van $ 1900,30 respectievelijk € 1357,57 weer in beeld komt. Sinds 2002 is de goudprijs in euro’s meer dan 300% opgelopen. De AEX-index deed het in deze periode aanzienlijk slechter. De ‘gold bugs’ trekken nog steeds aan het langste eind.

Euro-Australische dollar vervolgt dalende trend

Euro-Australische dollar vervolgt dalende trend De Euro/Australische dollar vervolgt opnieuw de dalende trend. De euro gaat steeds verder ‘down under’ ten opzichte van de Australische dollar. Een dramatische ontwikkeling voor de euro. De afgelopen maanden herstelde de Europese munteenheid iets, nadat het laagste punt van de afgelopen 21 jaar ten opzichte van de ‘Aussie’ werd bereikt. Vanaf de top in oktober 2008 is de euro meer dan 40% gedaald. Een vakantie naar Australië, maar ook de import vanuit Australië (landbouw en mijnbouw), is aanzienlijk duurder geworden. Het vertrouwen in de euro bereikte in februari een voorlopig meerjarig dieptepunt rond AUD 1,21. Na de test van het uitbraakniveau rond AUD 1,30 lijkt de dalende trend weer te zijn ingeslagen.

Eurostoxx50 verspeelt jaarwinst

winst” src=”https://beleggen.com/wp-content/uploads/2012/04/Eurostoxx50-verspeelt-jaarwinst.gif” alt=”Eurostoxx50 verspeelt jaarwinst” width=”371″ height=”209″ />De Eurostoxx50 heeft in enkele weken tijd de gehele winst van de eerste maanden van 2012 weer verspeeld. Op 16 maart werd nog het jaarrecord aangescherpt met een stand boven 2600 punten. Verder dan het uitbraakniveau van de zomermaanden van 2011 reikte het herstel echter niet. De brede Europese index heeft veel last van de (Europese) schuldencrisis. Vanaf het dieptepunt van september 2011 is nog wel sprake van een stijgende trend. Deze vindt echter plaats binnen de daling vanaf de zomermaanden van 2011. Het uitbraakniveau van de zomermaanden bleek een zware weerstand. De weg naar de top van 2011, laat staan de top van 2007 of 2000, is nog lang. Door de daling vanaf het hoogste punt van dit jaar is de RSI opnieuw ‘oversold’ geworden, wat aangeeft dat de ‘bear range’ nog steeds intact is.

Als ik naar de kwartaalgrafiek van de AEX, DAX en de Eurostoxx50 kijk, dan hebben deze indices in 2003 en 2009 een duidelijk bodem neergezet. Eind 2011 lijkt een ‘mid cycle low’ te zijn gevormd. Of er staat nu een vroege top (na 2 kwartalen en hoe vroeger de top, hoe groter de strop) of we hebben nog wat moois tegoed dit kwartaal. Als ik echter naar de maandgrafiek kijk, dan moet er deze maand nog veel gebeuren om het beeld positiever te maken. De crisis lijkt, ook vanwege de leeglopende vastgoedbubbel in Nederland, nog niet ten einde. Ook de verkiezingen kunnen voor huizenbezitters nog pijnlijke consequenties hebben. Al met al geen optimistisch plaatje. Het beschermen van het vermogen lijkt daarom nog steeds raadzaam. Deze ontwikkelingen bieden natuurlijk ook kansen om in te spelen op een verdere daling.

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
KvK nr: 34 24 32 58
E-mail : [email protected]
Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook, klik op Vind ik leuk en ontvang direct het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.