Speculeren om snel geld te verdienen: word day trader

Speculeren

Speculeren is een manier om snel geld te verdienen. De bekendste manier is day trading met indices, valuta of met aandelen. Maar slechts een heel klein percentage verdient geld. Wat is hiervan de oorzaak? En hoe kan je dit omzeilen?

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

Speculeren als day trader

De snelle jongens van de beurs noemen we de day traders. Snel kopen en verkopen en aan het einde van de dag alles weer gesloten. Kan jij day trader worden? Ja, dat kan. Maar wees op je hoede voor overdreven enthousiasme. Als het allemaal zo makkelijk was, zou iedereen day trader worden. Maar wat is eigenlijk zo’n day trader?

Het woord zelf zegt het eigenlijk al. De day trader is iemand die snel handelt op de beurs en zich meestal met kleine winsten tevreden stelt. De hele operatie, gaande van kopen van een aandeel over wachten op een koersbeweging en tenslotte (al dan niet) met winst verkopen speelt zich binnen dezelfde dag af. Daarom wordt er met grote bedragen gehandeld, vaak met een enorme hefboom.

Wat verdient een day trader gemiddeld per dag?

Het probleem met day traders is dat ze op eigen houtje handelen, waardoor we geen helikopterzicht hebben hun doen en laten. Wij kunnen dus niet achterhalen wat een doorsnee day trader verdient. In de US of America heeft de Internal Revenue Service nog enig zicht op de inkomsten van day traders, maar daar stopt het dan ook mee. Algemeen gesproken lopen die inkomsten sterk uit elkaar.[1]

Sommige day traders hebben het vak netjes in hun vingers, zij zitten de hele dag achter hun schermen en slagen er in om regelmatig wat geld van de tafel te rapen. Iedereen heeft na verloop van tijd een eigen strategie ontwikkeld, de meeste day traders hebben geleerd hoe snel geld te verdienen dankzij hun eigen strategie. Van die strategie zullen zij dus ook niet afwijken, want het spreekwoord zegt ‘never change a winnin’ team’. De meeste day traders leggen er echter na verloop van tijd het bijltje bij neer om de simpele reden dat zij niets verdienen of zelfs met verlies werken. Onderzoekers ontdekten dat 3 procent van de handelaren geld verdient, terwijl minder dan 1 procent meer verdient dan het minimumloon.[2]

Speculeren: verdienen day traders geld?

Aan de University of California heeft een team researchers onder leiding van Brad Barber onderzoek gedaan naar speculeren via het kopen en verkopen van aandelen op basis van het systeem van day trading. Voor de day traders is de komst van een gratis platform als Robinhood een zegen, want zo kunnen zij een hoop kosten besparen.

Eén van de belangrijkste verliesposten voor wie wil speculeren waren namelijk de transactiekosten. Veel en snel handelen vergt telkens transactiekosten. De komst van een gratis handelsplatform kan deze kosten weg nemen, day traden wordt er een stuk goedkoper op. Het platform moet echter ergens aan verdienen, zoals bijvoorbeeld het verschil tussen de bied- en laatkoers.

Hoe geld verdienen via speculeren: wat is de beste beurs om aan day trading te doen?

Speculeren via day trading gebeurt bij voorkeur op een volatiele beurs. Een grote beurs waar voldoende aandelen noteren die flink in koers schommelen vinden we in de VS. Op de Amerikaanse beurzen is er voldoende volatiliteit en voldoende aanbod (liquiditeit) om de day traders te plezieren.

Over die beurzen is er dan ook het meeste onderzoek uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de hierboven aangehaalde studie van de University of California. Barber en zijn team publiceerden een paper over ‘Hoe snel geld verdienen?’ op de beurs via day trading. Hun medewerker Terrance Odean kwam tot de conclusie dat veel day traders erg speculatief te werk gaan en risico’s niet uit de weg gaan. Op een bepaald moment zullen de risico’s boven hun hoofd uitgroeien en worden ze gedwongen te stoppen. Speculeren loont immers niet altijd en 1 keer 100% verliezen is het einde van de carrière.

Wat is de definitie van een day trader?

Dit zijn enkele algemene aanvaarde kenmerken van een day trader, iemand die aan speculeren op de beurs doet met aandelen of aanverwante producten. Day traders houden posities voor beperkte periodes aan en handelen binnen één handelsdag, wat wil zeggen dat zij profiteren van intraday koersbewegingen. Een aantal factoren speelt een rol om iemand tot een succesvolle day trader te maken: wij noemen voor de vuist weg het startkapitaal, de gevolgde strategie, de markten waarin u zich begeeft enzovoort. De belangrijkste factor hebben wij nog niet vermeld, dat is de strategie. Zonder strategie en je bovendien daaraan te houden, kan niemand succesvol zijn bij beleggen.

Speculeren: waarin handelen day traders?

Day traders speculeren op de eerste plaats op aandelen, maar ook op andere financiële producten. Dat kunnen opties zijn of futures. Daarbij kan je speculeren op bewegingen van grondstoffen, indices of valuta. De belangrijkste voorwaarde is dat de onderliggende waarde flink beweegt, zodat de day trader voldoende speling heeft om de beoogde winsten binnen te halen. Maar nogmaals, makkelijk is dat niet. De kunst van het succesvol speculeren is slechts aan 1% gegeven, zo wijst onderzoek uit. Vaak gaat het namelijk mis op het gebied van mindset. Ben je in staat om te emoties onder controle te houden bij grote turbulentie? Werk zowel met stop loss orders als met bepaalde niveaus waar je met jezelf hebt afgesproken om de winst binnen te halen. Wijk niet af van die afspraken.

Day traders mikken dus op koersbewegingen op korte termijn, vaak met gebruik van een hefboom (‘leverage’, zoals ze in het vakjargon zeggen). Het is zelden dat posities ’s nachts aangehouden worden, maar het kan natuurlijk altijd zijn dat een day traders (nog meer) winst ruikt en daarom beslist om zijn posities niet af te sluiten. Traders die posities ’s nachts aanhouden, worden swing traders genoemd en is weer een andere groep beleggers die met speculeren probeert geld te verdienen.

Speculeren professionele beleggers ook?

Iedereen beslist voor zichzelf hoe hij of zij er in zal slagen om succesvol te speculeren. Professionele beleggers adviseren om niet meer dan 1% van de portefeuille op één enkele transactie te verliezen. Wie een portefeuille heeft van 100.000 euro mag dus maximaal 1000 euro riskeren. De kern van het verhaal is dat alleszins moet voorkomen worden dat een paar slechte transacties je werkkapitaal doen opdrogen.

Het beperken van de verliezen tot 1% veronderstelt dus het plaatsen van stop loss orders, maar ook – en dat op de eerste plaats van het hanteren van een strikte discipline. Ook aan de bovenkant werk je soms met limieten. Vaak wordt 1,5 percent gebruikt om afscheid te nemen van een aandeel. Dat lijkt weinig, maar je mag niet vergeten dat een goede day trader (die via ervaring heeft geleerd wat speculeren is) vaak meerdere transacties op dezelfde dag uitvoert. Hij of zij zal dus met relatief kleine winstjes tevreden zijn.

Bestaat er een omschrijving voor een day trader?

Je bent geen day trader omdat je met een bepaald bedrag gedurende relatief korte periodes op de beurs aanwezig bent om te speculeren. In de US of America heeft de Financial Industry Regulator Authority (FINRA) enkele regels vastgelegd die bepalen of iemand zich al dan niet een day trader mag noemen. De FINRA gaat er van uit dat iemand met 25.000 dollar op een aandelenrekening zich een day trader mag noemen. De omschrijving heeft betrekking op zgn. margin traders, zijnde day traders die met een hefboom beleggen.

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Een tweede omschrijving die meer voor de hand ligt, zou kunnen zijn dat je niets anders doet dan de hele dag voor een scherm beurskoersen volgen. Die hele dag mag nog uitgebreid worden tot ’s avonds, want zoals gezegd zijn de meeste day traders op de Amerikaanse beurzen actief. Een day trader is dus dag in dag uit actief en niet zo maar een gelegenheidsbelegger die af en toe – al dan niet met succes – probeert een slag op de beurs te slaan. Vanwege de spanning is dit een zeer zware professie en zoals gezegd voor 99% van de mensen die speculeren eerder een hobby die geld kost in plaats van wat oplevert. Je moet je natuurlijk realiseren dat wat de 1 verdient de ander verliest op de beurs. Als jij het dan in je eentje moet opnemen tegen een team van professionals, dan moet je van goede huizen komen.

Een cursus speculeren: hoe begin ik als day trader?

Uit bovenstaande zal je al begrepen hebben dat je niets anders om handen mag hebben als de beurs wanneer je een day trader wilt worden. Je dagdagelijkse baan (van 9 uur tot 17 uur, of eventueel andere uren) valt niet te combineren met day traden. Misschien is een tijdelijke periode van werkloosheid (je bent bijvoorbeeld je baan verloren) een aanknopingspunt om day trader te worden. Hoe begin je met speculeren? Het begin is uiteraard het verwerven van een grondige kennis van de beurs en alles wat er mee samen hangt.

De beste leerschool om day trader te worden, is natuurlijk de praktijk. In het begin kan je ‘droogzwemmen’, waarmee wij bedoelen dat je alleen op papier op de beurs handelt. Lijkt dit te lukken, dan is dat stap 1. Wees echter niet te zelfzeker, want dat kan de doodsteek geven aan je carrière als day trader. Op papier spelen de emoties nog geen rol en daar gaat het bij de meeste mensen die willen speculeren uiteindelijk mis.

Beleggers die denken dat ze de beurs in hun vingers hebben, staan meestal aan de vooravond van minder prettige verrassingen. Zelfs doorwinterde day traders slaan regelmatig de bal mis, dat is nu eenmaal onvermijdelijk. Het voorspellen van de beurskoersen met een zekere accuraatheid is tot dusver nog weinigen gelukt, hoewel velen het geprobeerd hebben. Inderdaad, speculeren is een vak apart.

Een belangrijke opdracht is het vinden van een broker of trading platform met bijpassende software die bij jouw profiel past (zie bijvoorbeeld http://brokeronderzoek.com Hierboven hebben wij al benadrukt dat de kostenfactor in het geval van day traden niet over het hoofd mag worden gezien. Het algemene plaatje zal duidelijk zijn: zoek een zo goede en goedkope tussenpersoon, want elke cent telt in dit geval. Indien mogelijk gaat onze voorkeur uit naar een tussenpersoon die je ook nog de juiste tools toestopt, zoals grafieken en actuele informatie, een agenda etc. De zoektocht naar een geschikte tussenpersoon kan wat tijd vergen.

Hoe leer ik speculeren: wat moet ik nog meer weten om day trader te worden

Belangrijk zijn ook de markten waar jouw voorkeur naar uitgaat om te speculeren. Aandelen liggen voor de hand, maar het probleem is dat de instapkosten relatief hoog zijn. Bij opties en futures speelt het hefboomeffect, maar dat effect kan zowel voor als tegen jou spelen. Zeker in het geval van futures zal je tussenpersoon een waarborg (de zogenaamde marge) vragen. Hou er rekening mee dat het winstpotentieel bij iemand die start met 30.000 euro veel kleiner is dan bij iemand die start met 300.000 euro. Weet ook dat geduld een schone zaak is. Weinig day traders zullen vanaf de eerste dag succesvol zijn, al doende leert men immers. Maar dat betekent niet dat voor jou een carrière als day trader is weg gelegd.

alex maastricht

De conclusie is dat minder dan 1% succesvol is. Dat is nog minder dan de 10% van de particuliere beleggers die een beter resultaat kan behalen dan de index. Overschat jezelf dus niet. Investeer in kennis, voordat je ook maar 1 euro gaat beleggen. Beleggen en zeker speculeren is een vak. Ieder vak kan je leren, maar accepteer dat dit meestal veel tijd en energie vraagt. Kijk eerst wat bij je past en zoek dan een goede mentor of coach. Speculeren is topsport en geen enkele topsporter kan zonder coach.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

[1] https://www.thebalance.com/how-much-money-stock-day-traders-make-1031069

[2] https://www.financemagnates.com/forex/analysis/new-study-shows-just-how-unprofitable-day-trading-is/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.