Spreiden van beleggingsrisico’s

AEX

Wie gaat beleggen, moet zich er van bewust zijn dat dit risico’s met zich mee brengt. Beleggen levert over het algemeen meer rendement op dan sparen, maar kan ook grote verliezen opleveren wanneer de markt plotseling instort. Het is daarom altijd goed om te beleggen voor een langere periode. Daarnaast zijn er verschillende opties om de risico’s te spreiden. Onderstaand worden een aantal mogelijkheden toegelicht.

Het spreiden van beleggingen

Door het spreiden van uw inleg wordt het beleggingsrisico verlaagd. Bij een spreiding kan gekozen worden voor een spreiding over tijd en een spreiding over beleggingscategorieën.

–                 Het spreiden over tijd helpt om beleggingsrisico’s te verlagen. Leg niet al het geld in één keer in, maar leg bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in. Zo stapt u op verschillende momenten in en heeft u meer kans om te profiteren van de wisselende koersen.

–                 Het spreiding over beleggingscategorieën houdt in dat er niet alleen in aandelen belegd wordt, maar bijvoorbeeld ook in obligaties. Obligaties zijn minder risicovol dan aandelen, waardoor een eventueel verlies van aandelen opgevangen kan worden met beleggingen in obligaties. Een eenvoudige manier om beleggingen te spreiden over verschillende categorieën is door middel van fondsbeleggen. Hier wordt het geld, afhankelijk van welk fonds u kiest, belegd in aandelen en obligaties of een combinatie van beiden.

Tevens doet u er verstandig aan om te kiezen voor een fonds met een goede geografische spreiding. U koopt dus niet alleen Nederlandse aandelen, maar bijvoorbeeld een combinatie van aandelen uit Frankrijk, Amerika en China. Door geld te verspreiden over een groot aantal verschillende aandelen, nemen het risico’s af. Het is dan ook niet voor niets dat de beginnende particuliere belegger vaak kiest voor fondsbeleggen. Het voordeel hiervan is namelijk dat u niet continu de ontwikkelingen in de markt hoeft te monitoren en zodoende minder omkijk heeft naar de huidige beleggingen.

Fondsbeleggen verkleint het beleggingsrisico

Fondsbeleggen is een goede manier om de beleggingsrisico’s te verkleinen. Het biedt de mogelijkheid om uw beleggingen te spreiden over meerdere beleggingscategorieën. Door bijvoorbeeld in een AEX-fonds te beleggen, volgt u als het ware de Nederlandse beurs. Uw beleggingen worden dan verspreid over diverse bedrijven. Echter is het nog verstandiger om ook geografisch te spreiden, dit kan bijvoorbeeld in een wereldwijd fonds. Uw beleggingen worden verspreid over de verschillende landen of werelddelen, waardoor er wederom een lager financieel risico is.

Wilt u het beleggingsrisico zo laag mogelijk houden? Kies er dan voor om uw beleggingen te spreiden over tijd, in verschillende beleggingscategorieën of kies voor een beleggingsfonds.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.