De laatste keer dat ik mij technisch over de markt heb uitgelaten, was 17 december 2009. Eigenlijk is er sindsdien niet veel veranderd.

Dit jaar heb ik me tot nu toe weinig over de actuele technische stand van de markt uitgelaten. De laatste keer was al weer drieënhalve maand geleden, toen ik schreef dat de aandelenmarkten technisch gezien nieuwe opwaartse impulsen hadden gevonden.

Eind vorig jaar heb ik meerdere columns geschreven met de mening dat er, wat mij betreft, twee scenario’s zijn voor dit jaar: of 2010 wordt een overgangsjaar te vergelijken met 2004 of, als de markt toch een richting kiest, is de kans op een positief 2010 groter dan op een negatief 2010.

Overigens ging mijn laatste column, die van 19 maart, over het bredere cyclusplaatje van aandelen. Aandelen zitten volgens de 7/8-jaarscyclus nu de fase van de groei. Dit soort plaatjes geeft houvast voor de langere termijn, in dit geval een positieve houvast.

Zoals gezegd was het laatste technische wapenfeit dat de markten in december nieuwe uitbraken lieten zien, waarna de markten begin januari verder gingen met stijgen. De laatste weken van januari, begin februari waren lastig, maar daarna zijn de beurzen opnieuw hoger gegaan.

Die laatste stijging heeft sommige beurzen al boven de toppen van begin januari gebracht, andere beurzen worstelen nog met de weerstand van de top van januari. De S&P500 is bijvoorbeeld al wel uitgebroken, of iets beter geformuleerd: heeft de opwaartse trend bevestigd. Zie onderstaande grafiek.

S&P

De AEX, net als bijvoorbeeld de CAC, heeft het lastiger. Op 1 april slaagde de AEX er in de weerstand van de vorige top uit te nemen. Zie onderstaande grafiek. Belangrijk is dat het patroon van hogere toppen en bodems in de weekgrafiek nog steeds intact is. Dat geeft aan dat de lange trend nog steeds omhoog is.

AEX

Voor de beurzen is het van groot belang dat de belangrijkste graadmeters hetzelfde beeld laten zien. In dat geval is er sprake van wat technisch analisten ‘communality’ noemen. Hoe meer beurzen meedoen, hoe meer bewijs we krijgen voor het feit dat aandelen nog steeds in de stijgende modus zitten.

We krijgen gelukkig steeds meer bevestiging. Onlangs brak bijvoorbeeld de DAX boven de weerstand van de vorige top uit. Eerder gebeurde dat in het VK, Zwitserland en Zweden. Seizoensmatig is april bovendien doorgaans een van de beste beursmaanden van het jaar.

Opvallend is overigens dat nog steeds veel beleggers langs de zijlijn staan. Op Bloomberg stond op 23 maart dat 73% van de Amerikanen hoegenaamd niets heeft meegepikt van de stijging van vorig jaar en begin dit jaar. Veel beleggers hebben nog niet het besef dat het economisch veel beter gaat.

Het bewijs werd gisteren geleverd door het blog van Zerohedge.com, dat de instroom van gelden in aandelenfondsen (zie rode staafjes in het volgende plaatje) vergeleek met de koersontwikkeling van de S&P500 (zie blauwe lijn). Per saldo is het er afgelopen jaar uitstroom van geld geweest!

SPY

Pas de laatste maand lijken beleggers weer wat extra te willen beleggen. Overigens is het feit dat nog zoveel beleggers niet meedoen en sceptisch zijn een goed teken, vanuit contrair oogpunt wel te verstaan. Het betekent dat er nog genoeg geld langs de zijlijn staat, dat later de opwaartse trend nieuwe impulsen kan geven.

Harry Geels, Inmaxxa

 

Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Technische en Kwantitatieve Analyse (TKA). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.