Stemmen We Straks Online Met Blockchain?
De cryptocurrency markt wordt momenteel vooral gezien als ofwel een financiële investering ofwel een manier om delen van de financiële markt beter te doen lopen. Toch zijn de use cases van crypto niet gelimiteerd tot de financiële industrie. Met behulp van blockchain, de onderliggende technologie van cryptomunten, kunnen we ook de manier waarop we stemmen sterk verbeteren.
Momenteel kan je in Nederland stemmen door met een persoonlijke stempas en je identiteitsbewijs naar een stembureau te gaan. Daar ontvang je een stembiljet waarop je je keuze maakt, om het biljet daarna te vouwen en in de stembus te gooien. In een tijd waar bijna iedereen met een supercomputer in zijn broekzak rondwandelt en waar zelfrijdende auto’s op de openbare wegen rondrijden, lijkt dit proces behoorlijk achterhaald.
Daarom kijken politici steeds meer naar blockchain om dit proces te moderniseren. Blockchain is een database waarin informatie cryptografisch wordt opgeslagen in een informatieketting. Deze database is niet centraal georganiseerd, maar staat gekopiëerd op verschillende computers. Deze computers zorgen ervoor dat elk nieuw blokje informatie in de database telkens klopt. Dit zorgt ervoor dat niemand toegang heeft tot de database of informatie in de database zomaar kan veranderen.
Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat je niet langer naar het stembureau moet gaan om te stemmen, maar dit gewoon online via je smartphone of computer zou kunnen doen, op een manier waarbij je anoniem blijft en waarbij stembusfraude veel moeilijker of bijna onmogelijkheid wordt.
Daarnaast zou stemmen met blockchain de kosten van een verkiezing drastisch verlagen, en kunnen de resultaten sneller zichtbaar zijn voor de kiezers. Het kan onze democratie transparanter en meer inclusief maken.
Op bepaalde plaatsen is er al met blockchain gestemd. Zo hebben de inwoners van de Zwitserse stad Zug in de lente van 2018 gebruikt gemaakt van blockchain tijdens hun verkiezingen. Ze konden simpelweg stemmen met een app en hun stem werd anoniem en veilig ontvangen in een gedecentraliseerde blockchain database. Bijna iedereen die had gestemd vond het gemakkelijk om op deze manier te stemmen.
Ook de overheid van de Japanse stad Tsukuba heeft een online stemsysteem geïntroduceerd dat blockchain gebruikt om inwoners te doen stemmen op bepaalde sociale programma’s. De inwoners van de staat West Virginia zullen in november 2018 ook kunnen stemmen met blockchain. De staatssecretaris van West Virginia wil het gemakkelijker maken voor soldaten overzee om te stemmen, aangezien slechts twintig procent van het militair personeel overzee stemde in de nationale verkiezingen van 2016. Blockchain maakt dit mogelijk.
Overheden en politici onderzoeken dus steeds meer of blockchain stemmen gemakkelijker kan maken. Toch zijn er toch nog enkele twijfels over de veiligheid en de anonimiteit van mobiel en online stemmen via blockchain. Zo kunnen smartphones met malware de database infecteren en is het ook niet gemakkelijk om mensen een volledig andere manier van stemmen aan te leren.
Maar de eerste resultaten zijn alvast positief en tonen aan dat we onze democratie kunnen versterken met de innovatieve technologie van blockchain.
Blockchain als technologie is een heel interessant middel in elke “deelbare” situatie, oftewel elke situatie waarbij het interessant is om één solide item op te breken in een X aantal brokken waar virtueel gezien co-ownership over is. Voorbeeld: auto’s, kunst. Verkiezingen zijn echter ook deelbare situaties/situaties waarbij stemmen opnieuw verdeeld kunnen worden: je zou kunnen kiezen voor een model met directe democratie, een model waarbij je stemmen kunt groeperen op een bepaald niveau d.m.v. kiesmannen (gemeente/stad/regio) of nog futuristischer: je breekt verkiezingen op in topics waarbij je je stem outsourced naar een bepaalde econoom voor economische zaken i.p.v. een politieke partij.