Stijgende dollar, stijgende aandelenkoersen

Het verband tussen stijgende aandelenkoersen en een zwakker wordende dollar lijkt in december verbroken te zijn. Deze maand ging een hardere dollar in de helft van de gevallen samen met hogere beurskoersen. “Het enorm negatieve sentiment over de dollar is aan het corrigeren”, aldus een analist.

De stijging van aandelenkoersen en grondstofprijzen gaat voor het eerst sinds de val van Lehman Brothers in september 2008 steeds vaker samen met een appreciatie van de dollar. Daarmee lijkt de Amerikaanse valuta het ergste achter de rug te hebben, zo meldt Bloomberg. De Dollar Index, die de prestaties van de Amerikaanse valuta tegen een mandje van andere valuta volgt, nam tot aan december in zeven van de tien gevallen af als aandelenkoersen omhoog gingen. Sinds 1 december gaat een stijging van aandelenkoersen in vijf van de tien gevallen samen met een toename van de Dollar Index. Sinds eind november is de euro/dollar gedaald van $ 1,50 tot $ 1,43. In deze periode won de S&P500 2,1% en steeg de CRB commodity-index met 6,4%.

De appreciatie van de dollar valt samen met schuldproblemen in de eurozone. Griekenland en Spanje zagen door sterk opgelopen begrotingstekorten hun ratings verlaagd worden door Amerikaanse kredietbeoordelaar, wat de koers van de euro drukte. Daarnaast begint onder steeds meer beleggers de verwachting post te vatten, dat de Fed volgend jaar het uitzonderlijk ruime monetaire beleid gaat verkrappen vanwege het herstel van de Amerikaanse economie.

De dollar was dankzij de kredietcrisis tot maart dit jaar een veilig haven voor beleggers, wat leidde tot een sterke appreciatie van de Amerikaanse valuta. Begin maart bereikte de koers van de euro/dollar op $ 1,25 het dieptepunt van 2009. Maar sinds het voorjaar werd de dollar steeds zwakker (en de euro dus sterker), waardoor de zogenoemde ‘carry trade’ in de dollar op gang kwam. Bij een carry trade lenen beleggers in een valuta met een lage rente, om vervolgens het geld uit te lenen in een valuta waarvan de rente relatief hoog is.

Analisten minder bearish over de dollar

Adnan Akant van het New Yorkse Fisher Frances Trees & Watts ziet dat het “enorm negatieve sentiment over de dollar aan het corrigeren is.” Er is duidelijk sprake van “een verandering van regime”, aldus Akant. Uit een onderzoek van Bloomberg onder valuta-analisten blijkt dat de verwachting is dat de Amerikaanse valuta volgend jaar 8,6% wint op de yen en 1,1% verliest tot $ 1,45 ten opzichte van de euro. Uit de vorige rondgang van Bloomberg op 30 november onder valuta-analisten kwam een verwachte dollarkoers voor 2010 van $ 1,48 voor één euro.

Volgens Thanos Papasavvas, fondsmanager bij Investec Asset Management in Londen, kan de opmars van de dollar worden gestuit door een vroegtijdige renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB). “Er bestaat een risico dat de ECB eerder dan de Fed het monetaire beleid verkrapt. Papasavvas verwacht dat de euro/dollar daalt tot $ 1,38, waarna de Amerikaanse valuta in de tweede helft terugvalt tot $ 1,50 voor één euro.

De consensus onder door Bloomberg geraadpleegde economen is dat de Fed de rente volgend jaar met een half procentpunt verhoogd tot 0,75% en de ECB de rente met een half procentprocent zal verhogen tot 1,5%.

Arne Petimezas, ABM Financial News

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.