Laatste update:

Het stimuleringsprogramma dat Barack Obama onlangs aankondigde, is bijzonder omvangrijk. Bovendien zijn de rentetarieven op de geld- en kapitaalmarkten tot een dieptepunt gedaald. Gaan consumenten en beleggers nu eindelijk reageren?Het grote nieuws van de laatste dagen is dat de overheden, vooral die van de VS, er alles aan (willen) doen om de economie vlot te trekken en het vertrouwen van consumenten te herstellen. Maar niet alleen de overheden, ook de monetaire instanties zetten hun beste beentje voor: de rente in de VS staat bijna op het nulpunt. En vorige week verlaagde de Bank of England de base rate naar 1,5%. Dit is het laagste niveau in maar liefst 314 jaar!

britse rente

Vroeg of laat gaat deze monetaire verruiming, gecombineerd met een enorme stimulering, zijn uitwerking krijgen, daar ben ik van overtuigd. Net zoals een hoge rente in het verleden altijd voor problemen zorgde, zal een extreem lage rente naar alle waarschijnlijkheid weer voor stimulering zorgen. Het grote probleem voor de beurs en de economie was in het afgelopen halfjaar niet alleen het gebrek aan vertrouwen, maar ook de verhoging van de spaarrentes.

In mijn ogen is dit dé dodelijke combinatie geweest voor de beurs. Mensen zijn onzeker geworden en tegelijkertijd werden ze door de banken gelokt met hoge spaarrentes. Logisch dat er veel geld uit de beurzen werd onttrokken en op de spaarbank werd gezet. Het belangrijke punt is dat dit geld langs de zijlijn staat te wachten. De grote vraag is hoe lang de spaarders het volhouden als de rente (en dan niet alleen de bancaire tarieven, maar dus vooral de spaarrentes) verder gaat dalen.

Bij de laatste belastingverlaging die Bush vorig jaar doorvoerde, bleek dat de consumenten die gebruikten om te sparen. Toen werkte het nog niet. Nu komt er een nieuwe, nog veel grotere belastingverlaging, terwijl tegelijkertijd de rente op de spaarbankboekjes (langzaam) lager wordt. De vraag is of het grote geld nu wel gaat schuiven. En belangrijk is ook: waar naar toe dan? Staatsobligaties lijken niet het meest aantrekkelijk, nu de rente op de kapitaalmarkten zo laag staat (vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, voor alle duidelijkheid).

De rente is de spil waar alles om draait. De grote opleving van de aandelenmarkten in de jaren tachtig en negentig dreef op een steeds lager wordende rente. De slechte aandelenjaren van de jaren zeventig konden voor een groot gedeelte worden toegeschreven aan de extreem hoge rente. Een hoge rente is niet goed, omdat mensen hun geld op het spaarboekje houden en financieringen voor investeringen van bedrijven en de grotere bestedingen van consumenten te duur zijn.

Banken hebben de oplossing voor ons in handen. Verlaag, in lijn met de huidige ontwikkelingen op de rentemarkten, de spaarrente en geef dat voordeel (banken hoeven immers minder te betalen voor het aantrekken van geld) door aan consumenten en bedrijven die geld willen lenen. Zo komt, mede geholpen door de extra bestedingen van de overheid, de economie weer op gang. Kortom, de (monetaire) overheden doen er alles aan, nu de banken nog.

Overigens lijkt het een en ander op gang te komen. Volgens een bericht in het Financieele Dagblad zijn banken langzaamaan begonnen met het verlagen van de rente. In een eerdere column van dit jaar schreef ik dat aandelen over 2009 meer kans hebben om te herstellen, dan om nog veel verder naar beneden te gaan. Een van de drie redenen die ik daarvoor gaf was het monetaire en overheidsbeleid, dat mogelijk toch zijn uitwerking gaat krijgen. De positieve bijdrage van de banken is daarbij wel noodzakelijk.

Harry Geels, Inmaxxa

Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoren in Maastricht en Dronten (www.inmaxxa-research.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Technische en Kwantitatieve Analyse (TKA). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.