stop limiet order

Wil jij aandelen, crypto of andere beleggingen kopen voor een aantrekkelijke prijs?

Of heb jij deze al, maar wil jij je winst beschermen?

Dan moet je alles weten over de betekenis van de stop limiet order.

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe jij je rendement maximaliseert door de stop limit order op de juiste manier te gebruiken.

[lwptoc]

Trouwens. Heb je mijn gratis training al gezien? Hierin leer ik beleggers hoe ze 20,6% rendement per jaar kunnen behalen – in 5 minuten per week. Geef je snel op!

Wat is een stop limiet order?

Een stop limiet order is een speciale opdracht aan je beleggingsplatform.

  1. Bereikt het aandeel een door jou ingestelde prijs?
  2. Dan koopt of verkoopt het platform automatisch je aandelen.
  3. Maar alleen voor een prijs die jij van tevoren hebt ingesteld. (Of voor een nog betere prijs.)

Het platform voert dit zelfstandig uit. Zodat jij niet zelf achter de computer hoeft te wachten totdat het aandeel een bepaalde prijs bereikt.

Hoe werkt een stop limiet order?

  1. Je stelt de stop-prijs in.
  2. Als het aandeel deze prijs bereikt, activeert dit jouw limiet order.
  3. Kan het aandeel worden verhandeld voor de door jou ingestelde prijs? Dan maakt het platform de trade.
  4. Alleen als de order binnen de door jou gestelde limiet valt, voert het platform deze uit.

In deze video leg ik uitgebreid uit hoe een stop limiet order in zijn werk gaat:

Voorbeeld stop limiet order 1: Je winst beschermen

Stel. Je hebt Tesla aandelen. Deze zijn gestegen tot 1000 euro per stuk.

Of Tesla een goede koop is? Kijk mijn gratis videocursus over het kiezen van de beste aandelen.

Je wilt je winst beschermen. Bijvoorbeeld in het geval dat Elon Musk iets geks doet en de koers als een malle daalt.

Je gaat naar je beleggingsplatform. Daar stel je een stop limiet order in voor 950 euro.

Verschijnen er morgen gekke tweets van Elon Musk? En zet Tesla een snelle daling in? Zodra het aandeel de 950 euro bereikt, verkoopt het platform ze automatisch.

Zo heb jij ze verkocht op een prijs die je vooraf hebt ingesteld.

Voorbeeld stop limiet order 2: Goedkoop aandelen inkopen

Stel. Je bent ervan overtuigd dat Tesla het goed zal doen de komende jaren. Je denkt dat de koers flink zal stijgen.

Als de koers tijdelijk daalt doordat Elon Musk iets raars zegt, zie jij dat als een kans om voor een prikkie meer Tesla in te slaan.

Jij stelt een stop limiet order in. Als het aandeel bijvoorbeeld op 950 euro staat, koopt het platform (bijvoorbeeld ING of DeGiro) automatisch meer Tesla aandelen voor jou.

Stop limiet order vs. stop market order: wat zijn de verschillen?

Bij een stop market order koopt of verkoopt het platform de aandelen voor de huidige marktprijs. Maar als de prijs erg schommelt, krijg je misschien niet de prijs die je wilt. Bijvoorbeeld als de prijs heel snel stijgt.

Bij een stop limiet order koopt of verkoopt het platform alleen voor een bepaalde prijs. Dus niet voor “wat de gek er voor geeft”.

Dat brengt een zeker risico met zich mee:

Wat zijn de risico’s van een stop limiet order?

Stel dat je een stop limiet order hebt geplaatst om aandelen in Meta te kopen. Je stelt een strakke limiet in, in de hoop een goede prijs te krijgen.

De markt werkt echter niet mee. Er is zo’n stelle stijging dat er geen aanbod meer is voor jouw lagere prijs. Jouw order wordt overgeslagen en jij blijft met lege handen achter. Of er is tijdelijk minder volume, waardoor je order niet gevuld kan worden.

(Trouwens. Lees ook mijn artikel: Tien manieren hoe je de beste belegger kunt worden.)

Bij een stop market order krijg je de marktprijs. Een stop limiet order gebruikt een prijs die jij hebt ingesteld. Maar als deze niet beschikbaar is, val je buiten de boot. Een ruimere limiet kan ervoor zorgen dat de order toch wordt uitgevoerd. Zonder dat je volledig bent overgeleverd aan de grillen van de markt.

Maar pas op! Maak de limiet niet te ruim. Dit kan voor onaangename verrassingen zorgen. Zeker bij meer illiquide aandelen.

Trailing stop limiet order

Een geplaatste trailing stop limiet order volgt de koers van een belegging met een bepaald percentage of een vast bedrag. Stel dat een belegger een aandeel heeft gekocht van € 21 en tegelijkertijd een trailing stop limiet order heeft ingelegd van € 0,50.

Dat betekent dat de initiële stop limiet order is ingesteld op € 20,50 (€ 21 – € 0,50). Als het aandeel daalt tot € 20,50 dan wordt een verkooporder ingelegd op € 20,50. Stel dat het aandeel stijgt tot bijvoorbeeld € 22,00 dan schuift de verkoop order op naar € 21,50 (€ 21 – € 0,50).

Een trailing stop is zeer interessant omdat het als een soort vangnet kan fungeren bij een positie die steeds meer winst opbouwt. Als je niet de gehele winst weer wilt zien verdampen, dan kan je deze winst beschermen met een doorlopende trailing order.

Let op: Bij sommige brokers lopen trailing orders niet oneindig door. Na een bepaalde tijd of bijvoorbeeld op 1 januari worden deze doorlopende orders verwijderd. Hou dit dus in de gaten.

Behaal een hoog rendement door de trend te volgen

Spreiding over verschillende aandelen draagt bij aan het verlagen van het risico en het verhogen van het rendement. Met een trendvolgende indicator kunnen we dan objectief bepalen waar we instappen en uitstappen. Gewoon de trend volgen en niet tegen de stroom in gaan. Het gemiddelde resultaat tussen 1993 en 2020 met de Trading Navigator was 20,6%.

Zie hier hoe je met het volgen van de trend, de markt kunt verslaan!

Of wil je leren hoe jij succesvol kunt beleggen zonder onnodig risico te lopen?

Ik heb een speciale training gemaakt waarin ik uitleg hoe beleggers zonder enige ervaring 20,6% rendement per jaar behalen.

Die training is helemaal gratis. Daarna weet je hoe je winst kunt maken op de beurs – met slechts vijf minuten per week!

Klik hier om je direct aan te melden!

Vriendelijke groeten,
Harm van Wijk