stop limiet order

Stop limiet order

Stop limiet orderStop limiet order is een variant van een stop order, waarbij een aandeel of een andere belegging tegen een bepaalde prijs automatisch wordt gekocht of verkocht. Een stop limiet order is in het leven geroepen om een winst te beschermen, dan wel om een verlies te beperken.

Stop limiet order versus stop market order

Een stop market order, sluit een positie tegen de dan geldende bied- of laatprijs. Een stop limiet order liquideert een positie daarentegen tegen een bepaalde prijs of een betere prijs. Bij een stop limiet order wordt een ‘trigger’-prijs aangegeven en tegelijkertijd een limiet waartegen een order moet worden uitgevoerd.


 

Risico van een stop limiet order

Een stop limiet order behelst wel een bepaald risico, namelijk dat een order niet wordt uitgevoerd omdat de limietprijs te hoog (bij een verkoop order) of te laag (bij een koop order) is. Je kunt dus eigenlijk de order zien als een tweetraps rakket. Bij het raken van de stop, wordt de order naar de beurs gestuurd met een limiet.

Wanneer het doel is om om de winst te beschermen of om een verlies te beperken, zorg er dan voor dat de limiet niet te strikt is, omdat dan de stukken niet worden verhandeld. Een ruimere limiet kan ervoor zorgen dat de order toch wordt uitgevoerd, zonder dat je volledig bent overgeleverd aan de grillen van de markt.

Stel dat er even minder volume is, dan valt de order in een lege markt en kunnen soms zeer afwijkende prijzen worden verhandeld. Een te ruime limiet kan ook voor onaangename verrassingen zorgen, zeker bij meer illiquide aandelen. Bij de hoofdfondsen zal dit natuurlijk minder problemen opleveren.

Trailing stop limiet order

Een trailing stop limiet order kan een uitstekend instrument zijn in het kader van risicomanagement. Een geplaatste trailing stop limiet order volgt de koers van een belegging met een bepaald percentage of een vast bedrag. Stel dat een belegger een aandeel heeft gekocht van € 21 en tegelijkertijd een trailing stop limiet order heeft ingelegd van € 0,50.

Dat betekent dat de initiële stop limiet order is ingesteld op € 20,50 (€ 21 – € 0,50). Als het aandeel daalt tot € 20,50 dan wordt een verkooporder ingelegd op € 20,50. Stel dat het aandeel stijgt tot bijvoorbeeld € 22,00 dan schuift de verkoop order op naar € 21,50 (€ 21 – € 0,50).

Een trailing stop is zeer interessant omdat het als een soort vangnet kan fungeren bij een positie die steeds meer winst opbouwt. Als je niet de gehele winst weer wilt zien verdampen, dan kan je deze winst beschermen met een doorlopende trailing order. Let er wel op of doorlopend niet doorlopend is bij de broker.

Na een bepaalde tijd of bijvoorbeeld op 1 januari worden deze doorlopende orders verwijderd. Hou dit dus wel in de gaten!

TrendPortefeuille

Spreiding over verschillende aandelen draagt bij aan het verlagen van het risico en het verhogen van het rendement. Met een trendvolgende indicator kunnen we dan objectief bepalen waar we instappen en uitstappen. Gewoon de trend volgen en niet tegen de stroom in gaan. Het gemiddelde resultaat tussen 1993 en 2020 met de Trading Navigator was 20,6%.

Zie ook hoe je met het volgen van de trend, de markt kunt verslaan.

Wil je een gratis training succesvol beleggen? Meld je dan aan op https://beleggen.com/training

Gratis training door Harm van Wijk
  • Hoe je 20,6% rendement per jaar maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • ​Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?

Harm van Wijk is de oprichter en hoofd-beleggingsexpert van Beleggen.com. Hij heeft de afgelopen 32 jaar niks anders gedaan dan particulieren ondersteunen met beleggen in aandelen en opties.

Als grensverleggende beleggingsexpert is hij bekend van zijn boek “In 10 stappen succesvol beleggen” en optredens bij Eenvandaag, BNR nieuwsradio, Radio 1, Radio 2, RTL Business Class, Beleggersfair en ga zo maar door…
Ook is hij in de afgelopen jaren adviseur geweest voor SNS Bank, Binck Bank, ING, Citibank, Lynx, De Financiële Telegraaf en ABN Amro Turbo’s.
Het resultaat hiervan was dat duizenden (beginnende) particuliere beleggers uit Nederland en België naar hem toekwamen voor advies en hem letterlijk alles vertelden over hun verlangens, wensen, uitdagingen en valkuilen.
En nu leert hij particuliere beleggers hoe ze dit kunnen gebruiken om succesvol te beleggen voor hun pensioen, hypotheek en (klein) kinderen via deze gratis training.
Meld je gratis aan op https://beleggen.com/training
Pin ook deze handige infographic:
Stop limiet order