Strategie gericht op bescherming met Sprinters, Speeders en Turbo’s

Strategie gericht op beschermingDe afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX bijna gehalveerd. Nu de AEX weer rond de top van 2012 staat, de berichten weer negatiever worden en de markt aarzelt, is het wellicht interessant om naar een strategie te kijken om uw vermogen te beschermen.

Future verkopen

Je kunt een future verkopen (short gaan) op de AEX, maar dan heb je gelijk ongeveer voor € 66.000 afgedekt (bij een AEX-stand van 330 punten). Sprinters, Speeders en Turbo’s zijn daarom geschikter om het neerwaarts risico (gedeeltelijk) af te dekken.

FTI ‘light’

Je kunt immers geen halve futures handelen. Vroeger had je wel FTI ‘light’, maar dat was geen succes. Er werd zeer weinig in gehandeld waardoor de liquiditeit gering was en de spreads groot.

Sprinters, Speeders en Turbo’s

Met Sprinters, Speeders en Turbo’s kun je als belegger eenvoudig je ‘eigen future’ samenstellen. 2000 Sprinters, Speeders en Turbo’s Short (met ratio 10) is gelijk aan 1 FTI contract short. Als je dus 1000 Sprinters, Speeders of Turbo’s Short koopt, zit je feitelijk een halve FTI short.

Portefeuille afdekken

Iedere belegger kan dus eenvoudig zijn portefeuille afdekken. Stel dat je een (aandelen)portefeuille hebt ter waarde van € 25.000. Hoeveel Sprinters, Speeders of Turbo’s Short moet je dan kopen om je portefeuille af te dekken?

Waarde van de AEX

Stap 1 is om te kijken wat de waarde van de AEX (of een andere index die relevant is voor uw portefeuille). Stel dat de AEX 334 punten noteert, oftewel een AEX-mandje is equivalent aan 100*334 = € 33.400.

Om het AEX-mandje af te dekken, heb je 1000 Sprinters, Speeders of Turbo’s Short nodig (100*ratio van 10).

(Portefeuillewaarde / AEX-mandje)*100%= x%.

x%*1000 =aantal Sprinters, Speeders of Turbo’s Short

AEX-exposure

Oftewel: (25000/33400)*100%= 74,85%. Dit betekent dat je portefeuille een AEX-exposure heeft van 74,85%. Het aantal Sprinters, Speeders of Turbo’s Short dat je moet kopen, is dus 74,85%*1000= 749 (afgerond).

Correlatie

Stel dat de correlatie, oftewel de bèta (β) van je portefeuille 0,8 is. Dan betekent dit dat als de AEX met 10% stijgt of daalt, je portefeuille met 8% stijgt of daalt. Stel dat de AEX met 10% daalt van 334 naar 300,60 punten. Dan zullen de Sprinters, Speeders of Turbo’s Short met €3,34 inwaarde zijn toegenomen.

Winst op de shortpositie

De winst op de shortpositie van 749 Sprinters, Speeders of Turbo’s bedraagt dus circa € 2502. Stel dat je portefeuille met 8% (0,8*10%, (oftewel € 2000) is gedaald, dan heb je een winst van ruim € 500 behaald.

Dynamisch proces

Bij het afdekken van je portefeuille moet je dus kijken naar enerzijds de portefeuillewaarde ten opzichte van de waarde van de index. Dit is een dynamisch proces: de verhouding van de portefeuillewaarde ten opzichte van de indexwaarde verandert uiteraard ook. Dit heeft dan ook een verandering tot gevolg van het aantal Sprinters, Speeders of Turbo’s Short dat je moet hebben.

Iedere belegger kan portefeuille afdekken

Anderzijds is de correlatie van je portefeuille met de index belangrijk. Een β van 8% in bovenstaand voorbeeld, kan natuurlijk na verloop van tijd 7% of 12% worden. Ook hiermee zou rekening gehouden moeten worden. Iedere belegger kan op deze wijze zijn portefeuille afdekken.

Index verslaan

portefeuille Energie en Financiële dienstverlening Wij maken voor onze aandelenportefeuilles zoals de TopPortefeuille en de portefeuille Energie en Financiële dienstverlening gebruik van deze strategie om waar nodig de aandelenposities af te dekken. Zonder dit afdekken hadden we nooit de index kunnen verslaan.TopPortefeuille

Meer informatie over Sprinters, Speeders en Turbo’s vindt u in de gloednieuwe handleiding Geld verdienen met Sprinters, Speeders en Turbo’s. Download op de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met Sprinters, Speeders en Turbo’s.

Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.