Gordon Brown en Nicolas Sarkozy pleiten in een opiniestuk in de Wall Street Journal (WSJ) voor beknotting van speculatie op grondstofmarkten, terwijl Amerikaanse autoriteiten al de eerste stappen ondernemen voor strenger toezicht op deze markten.

Het idee dat speculatie grondstofprijzen –en in het bijzonder olieprijzen– naar ongekende hoogte heeft doen stijgen, krijgt steeds meer kracht. In het opiniestuk in de WSJ hebben premier Gordon Brown en president Nicolas Sarkozy opgeroepen om grondstoffenmarkten strikter te reguleren. Brown en Sarkozy willen dat overheden stappen ondernemen om de gevaarlijke schommelingen van grondstofprijzen te beperken. Daarmee doelen Brown en Sarkozy vooral op de stijging van de olieprijs. Afgelopen zomer steeg de olieprijs naar $ 145 per vat. In de winter dipte de prijs van een vat olie op bijna $ 34, waarna de prijs weer steeg naar boven $ 70, ondanks vraaguitval. Volgens Brown en Sarkozy belemmert de stijgende olieprijs het economisch herstel.

Zwarte piet bij speculanten gelegd

In navolging van het pleidooi van Brown en Sarkozy heeft de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de toezichthouder op de futures markt, een voorstel gedaan om prijsopdrijvende speculatie in te perken. Dat schrijft de WSJ. Volgens het voorstel kunnen speculanten, zoals hedgefondsen of investeringsmaatschappijen, slechts per handelaar één gelimiteerd bod per grondstof uitbrengen. Daarnaast zal de CFTC op korte termijn publieke hoorzittingen houden over de grondstoffenmarkten. Ook in het Congres ontstaat er consensus over de gevolgen van speculatie op grondstoffenmarkten. Een rapport van een subcommissie in de Senaat gaf speculanten de schuld van de stijging van graanprijzen. Daarmee volgt de grondstoffenmarkten de rest van de Amerikaanse financiële wereld met striktere regulatie. Kort geleden introduceerde president Obama zijn plan voor meer regulering van banken. Behalve in het Verenigd Koninkrijk, zijn er in de EU nog geen concrete voorstellen gedaan voor meer regulering.

Apologie grondstoffenspeculatie

Volgens een aantal analisten is de volatiliteit van grondstofprijzen niet zozeer het gevolg van speculatie, maar zijn onderliggende structurele oorzaken doorslaggevend. “Speculanten spelen in belangrijke rol op futures markten (van grondstoffen) door het verzorgen van liquiditeit,” aldus Addison Armstrong, directeur van TFS Energy Futures in de WSJ. Het wegvallen van speculanten zou vraaguitval betekenen, waardoor aanbieders van grondstoffen juist worden afgeschrikt. Juist de vraag uit de opkomende economieën van China en de vraaguitval in de ontwikkelde landen, als gevolg van de recessie, is doorslaggevend voor de wisselvalligheid van prijzen. In dit verhaal reageren speculanten slechts op structurele bewegingen van de markt.

Arne Petimezas, www.deaandeelhouder.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.