De belangrijkste vraag van mensen die in goud beleggen, is of ze nu moeten kopen of verkopen. De experts buitelen over elkaar heen om beleggers hun mening te geven. Helaas zijn er bijna net zoveel meningen als experts. Laten we eens proberen om het op een systematische manier te bekijken zodat we onze emotie kunnen gebruiken voor andere dingen dan beleggen.

In de vorige column ging ik in op de verschillende meningen die de experts hebben. George Soros is van mening dat je goud moet kopen omdat het de grootste bubbel van dit moment is. Jim Rogers is van mening dat linksom (geld bijdrukken) of rechtsom (als de economie aantrekt) commodities gaan stijgen.

Tot op heden hebben deze superbeleggers het gelijk aan hun zijde. De kopers van goud zagen afgelopen vrijdag de prijs van goud oplopen tot $ 1475, een nieuw record. Maar dit waren vast niet alle kopers van goud, omdat veel kopers alweer hun goud hebben verkocht.

Wanneer een positie op winst staat, krijgen veel beleggers last van hoogtevrees. De winst mag niet meer ontsnappen. Het verliezen van de winst doet pijn, dus het onderbewustzijn dwingt de belegger om winst te nemen.

Anderzijds zorgt een verliesgevende positie er voor dat de belegger zich zelf voor houdt:

  • zolang ik niet verkoop, heb ik geen verlies;
  • het is maar een papieren verlies;
  • het komt wel weer goed;
  • et cetera, et cetera.

Het gevolg hiervan is, dat beleggers verliezen vaak te lang laten doorlopen. De consequentie hiervan is, dat winsten worden afgekapt en dat verliesgevende posities tot in lengte der dagen in portefeuille blijven.

Het onderbewustzijn probeert namelijk pijn te vermijden waardoor winsten vaak te snel worden afgekapt. Anderzijds lopen verliezen vaak te lang door. Klinkt dit herkenbaar? Dan kan de volgende methode u helpen.

Winsten moeten doorgroeien en verliezen moeten zo snel mogelijk worden afgekapt. Heel simpel dus precies het tegenovergestelde doen wat uw gevoel u ingeeft. Nou ja, simpel, dit is dus de belangrijkste reden dat de meeste particuliere beleggers geen geld verdienen.

In plaats van te verkopen wanneer een positie op winst staat, gaan we bijkopen. Laten we dit illustreren met de posities die we hebben ingenomen in goud.

Op 23 juli 2010 stuurden wij het volgende bericht naar onze abonnees:

“ProtectiePortefeuille: wij kopen 167 Goud Turbo Long 1137 ISIN NL0009409317 tegen een koers van 5,95 euro. Uiterste lim. 6,60 euro.

De prijs van goud liep op van $ 1190 naar $ 1240. Voor veel beleggers is dit aanleiding om te zeggen: “van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden.” Wij stuurden daarentegen op 3 september 2010 het volgende bericht uit:

ProtectiePortefeuille: wij kopen 102 Goud Turbo Long 1140 ISIN NL0009409317 tegen een koers van 9,80 euro. Uiterste lim. 10,99 euro.

De koers liep nog verder op, wat voor ons aanleiding was om op 25 oktober 2010 het volgende bericht te versturen:

ProtectiePortefeuille: wij kopen 65 Goud Turbo Long 1144 ISIN NL0009409317 tegen een koers van 15,34 euro. Uiterste lim. 16,99 euro.

De prijs liep op naar $ 1400 zodat wij op 3 december 2010 het volgende bericht verzonden: ProtectiePortefeuille: wij kopen 47 Goud Turbo Long 1146 ISIN NL0009409317 tegen een koers van 21,10 euro. Uiterste lim. 22,99 euro.

Ondanks dat de eerste positie was gestegen van € 6 naar ruim € 20, kochten we bij in plaats van onze positie te verkopen.

Door de consolidatie die volgde, werd het wel even spannend. Je wilt immers de eerder opgebouwde winst ook niet zien verdampen. Op 25 januari 2011 was dit dan ook voor ons aanleiding om ‘een deel van de fiches van tafel te halen’. We stuurden het volgende bericht uit:

ProtectiePortefeuille: wij verkopen 186 Goud Turbo Long 1151 ISIN NL0009409317 tegen een koers van 14,51 euro. Winst circa 706 euro.

We verkleinden de positie en stelden een deel van de winst veilig voor het geval dat de prijs van goud zou gaan dalen. Inmiddels is de prijs van goud dus weer opgelopen en we speuren dus naar een interessant moment om onze positie verder te gaan uitbreiden. Ondertussen hebben we een positie opgebouwd met een winst van bijna € 5000 (circa 167%) op een investering van € 3000:

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op

 

Harm van Wijk 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.