SuperMomentum wint het van Cyclisch

Hoewel de resultaten van de portefeuille Consument Cyclisch sinds de start positief zijn, blijven de prestaties achter bij de andere sectorportefeuilles van BeursBulletin. Het cyclische karakter van deze aandelen (bewegen op de golven van de conjunctuur zonder per saldo terreinwinst te boeken) speelt hierin een belangrijke rol.

Ons trendvolgend systeem werkt het best wanneer er sprake is van een trend. In de praktijk bleek dit voor cyclische aandelen niet het gewenste resultaat op te leveren. Om deze reden is besloten om ook voor deze portefeuille op zoek te gaan naar een nieuwe strategie. Na diverse systemen uitgebreid te hebben getest, menen wij een uitstekend alternatief te hebben gevonden, die SuperMomentum is gedoopt.

supermomentum

Door de jaren heen, is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar het fenomeen momentum. Wanneer de koersontwikkeling over meerdere jaren in ogenschouw wordt genomen, dan blijkt dat de winnaars de verliezers van morgen zijn en omgekeerd dat de verliezers toekomstige winnaars worden. Dit verschijnsel staat bekend als ‘mean reversion’. Op korte termijn echter blijven de winnaars winnen en de verliezers verliezen, zo wijzen talrijke academische studies uit. Met deze wetenschap zijn we aan de slag gegaan om een nieuwe strategie te ontwikkelen.

SuperMomentum excelleert niet alleen bij de identificatie van toekomstige winnaars. Deze strategie is eveneens geschikt om potentiële verliezers te selecteren. In een stijgende trend worden longposities ingenomen en als de beurs in een dalende trend zit, gaan we short op indexbasis. Bij elke maandwisseling worden long- of shortposities ingenomen die vervolgens (minimaal) een maand worden aangehouden.

Het universum van het handelsmodel bestaat, net als bij de RatioPortefeuille, uit de aandelen van de Euronext 100 en de Next 150. Aan het einde van de maand worden 15 aandelen of 5 indices geselecteerd waarvan verwacht wordt dat zij in de komende weken verder zullen stijgen (of dalen) afhankelijk of het model aangeeft om long (of short) te gaan.

Aangezien BeursBulletin een bovengemiddeld resultaat nastreeft, is er hard gewerkt om een gloednieuwe strategie te ontwikkelen. Hiermee zou over de afgelopen 10,5 jaar een gemiddeld jaarrendement van 34,1% zijn behaald. De Eurostoxx 50 daalde overigens in deze periode ieder jaar gemiddeld met 4,9%. Deze resultaten zijn exclusief dividenden en transactiekosten.

Dit fraaie resultaat werd gerealiseerd zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Uit de tabel blijkt dat in jaren van stijging van de Eurostoxx 50, SuperMomentum veel beter presteerde, met uitzondering van 2009. Ten tijde van een zijwaartse markt werd eveneens de markt met glans verslagen. Ten tijde van een fors dalende beurs, werden mooie winsten behaald, en belangrijker misschien nog, werd er sinds 2000 geen enkel jaar een verlies gerealiseerd. De grafiek illustreert deze ontwikkeling.

Outperformance

Gezien de indrukwekkende en structurele ‘outperformance’ ten opzichte van de Eurostoxx 50, heeft BeursBulletin veel vertrouwen in deze nieuwe strategie. De strategie kent de volgende ratio’s:

supermomentum

Abonnement

De nieuwe strategie start deze maand. U kunt zich hiervoor aanmelden via onze website. U ontvangt dan per omgaande de meest kansrijke posities. Ga voor meer informatie naar www.beursbulletin.nl/acties/cc

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.