Syntetisch Short op onderliggende waarde

Synthetisch short positie biedt als groot voordeel dat minder geïnvesteerd hoeft te worden dan bij de aanschaf van een aandeel en wel 100% van de waardeontwikkeling wordt gevolgd, zelfs zonder tijd en verwachtingswaarde te betalen. In plaats van aandelen te verkopen, kan eenzelfde positie worden opgezet met een beperkte investering door een call te verkopen en een put te kopen. In geval van een longpositie in aandelen, schrijf (verkoop) je een put en koop je een call.

Short call en een long put

Deze combinatie, zijnde short call + long put heet ook wel een synthetische shortpositie. Voor de long (gekochte) put wordt een optiepremie betaald, terwijl voor de short call (leverplicht) een margin moet worden aangehouden.

Een ‘pure’ synthetisch short bestaat uit een long put en short call met dezelfde uitoefenprijs en dezelfde expiratiedatum. Zijn de ‘strikes’ (en/of expiratiedata) niet gelijk aan elkaar, dan spreken we van een ‘kromme’ synthetische positie.

Waarom synthetisch short?

Je denkt wellicht, waarom zou ik een synthetische shortpositie met opties moeten innemen? Je kunt namelijk ook sec short gaan in een onderliggende waarde. Dat is natuurlijk waar, alleen kijken we vooral hoe je met zo weinig mogelijk kapitaal een soortgelijke positie kunt opzetten. Dat kan onder meer met opties: je moet in dat geval alleen rekening houden met een bedrag dat wordt geblokkeerd voor margin.

Voorbeeld Synthetisch short

We geven een voorbeeld van Synthetisch Short op basis van een fictief aandeel GNI. Dus, op deze wijze proberen we zo inzichtelijk mogelijk te maken hoe een Synthetisch Short positie kan worden opgezet. Als je deze positie begrijpt, dan kun je zelf ook een dergelijke positie opzetten met andere aandelen naar keuze. Het gaat er dus om, om een short positie te construeren door het slim gebruik maken van opties.

Koers aandeel GNI € 7,80
2-maands opties met bijbehorende prijzen:
GNI 8 call doet € 0,42
GNI 8 put doet € 0,60

Het bedrag wat je zou moeten hebben om 100 aandelen GNI short te gaan, bedraagt -100* € 7,80 = -€ 780,-. Dit bedrag zou derhalve op de rekening worden geblokkeerd, wat niet kan worden aangewend voor andere beleggingen.

Een synthetische shortpositie (100 aandelen) GNI middels short 8 call en long 8 put: (+€ 0,42- € 0,60) *100 = € 18 debet. In dit voorbeeld betaal je meer voor de put dan je ontvangt voor de geschreven call, een debet derhalve van € 18.

Dit is exclusief transactiekosten en we houden geen rekening met de margin die tijdelijk moet worden gestort. Bij BinckBank rekent men bij een synthetisch short circa € 180 aan margin per 1 synthetische short.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

AEXAlert

Op de weblog www.aexalert.nl informeren wij beleggers over het resultaat van deze portefeuille die werkt met een strategie met geschreven opties, genaamd short strangle. Met een short strangle kan men profiteren van een zijwaartse markt. Een short strangle is een benaming van de strategie: geschrecen call- en put-opties met een zelfde expiratiedatum, maar met verschillende uitoefenprijzen.