Laatste update:

Het gaat goed met Taiwan. De economische groei over de eerste zes maanden van dit jaar van het 20 miljoen hoofden tellende eiland, verraste analisten in positieve zin. De Taiwanese exporten blijven, ondanks de afnemende economische groei in de Verenigde Staten, op peil. Toch presteert de Taiwanese Taiex-index ten opzichte van andere markten in de Aziatische regio, met 8% koersstijging ten opzichte van de start van dit jaar, bescheiden.Deze bescheiden koersstijging heeft een gunstige consequentie: de waardering van Taiwanese aandelen is met een koers/winstverhouding van 16 relatief goedkoop. De Taiwanese verkiezingen in het voorjaar van 2008 en de verdere ontwikkeling van de Amerikaanse economie gaan voor het grootste deel bepalen in hoeverre daar in de komende 12 maanden verandering in gaat komen.

Solide groei, spreiding export

Het Taiwanese Bruto Nationaal Product groeide het afgelopen jaar met 6,92%. Export is een belangrijke groeifactor voor de Taiwanese economische groei. De meest recent gepubliceerde Taiwanese exportcijfers (oktober) namen toe met 14,4% op jaarbasis.

Eén van de redenen voor de recente underperformance van de Taiwan Taiex-index is verkoopdruk vanwege zorgen over de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie. Sinds augustus zijn deze groeivooruitzichten een belangrijk thema op de wereldwijde financiële markten. De impact van een eventuele verdere economische groeivertraging in de Verenigde Staten is te overzien. Analisten van Goldman Sachs becijferden onlangs dat een 1% afname in de Amerikaanse economische groei een 1,1% afname van de Taiwanese economische groei betekent. Positief is de huidige trend waarbij de afnemende groei van de vraag naar Taiwanese exportproducten vanuit de Verenigde Staten (3,4% in oktober) wordt opgevangen door een sterk stijgende vraag vanuit niet traditionele exportmarkten. Zo bedroeg de groei van Taiwanese export naar Vietnam, Oost-Europa en Zuid-Afrika over de maand oktober respectievelijk 63%, 21% en 73% ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. Bijna 20% van de totale exportgroei kwam van deze markten. Daarnaast komt er een stabiele vraag vanuit China en Europa.

Verkiezingen goed voor Cross strait relationship

Naast de recente zorgen over de exportgroei is de belangrijkste reden voor de achterblijvende prestaties en lage waardering van Taiwanese aandelen gelegen in de politieke relatie met China. Chen Shui Bian, de huidige president van de heersende Democratische Progressieve Partij (DPP), ligt regelmatig in de clinch met Peking. Chen trad aan in 2000 en sindsdien streeft zijn partij naar een onafhankelijk Taiwan ten opzichte van China. Peking wil juist een vreedzame hereniging bewerkstelligen met het eiland waar Chiang Kai-Shek en de overheidsfunctionarissen van de Republiek China aan het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 naar toe vluchtten.

Voor Taiwan zijn (en blijven) de economische banden met China erg belangrijk. Ondanks dat het in politiek opzicht al jaren rommelt, is het (met enige bureaucratie) voor bedrijven business as usual. Onlangs kreeg ik in Xiamen (China) van Liu Guoshen (director van het Taiwanese Research Institute van de Xiamen University) tijdens een presentatie te horen dat Taiwan in economisch opzicht nog slechts enkele jaren voorsprong heeft op China.

De kans dat Taiwan in de komende jaren in economisch opzicht een (nog) betere relatie gaat krijgen met China is met de naderende verkiezingen groter geworden. Chen’s mogelijke opvolger, de nieuwe presidentskandidaat van de DPP, Frank Hsieh, heeft aangegeven betere economische relaties met China aan te willen gaan. Hij geeft een betere economische relatie op korte termijn een hogere prioriteit dan het uiteindelijke doel van zijn partij: onafhankelijkheid. Een overwinning van de huidige oppositiepartij, de Kuomintang (KMT), zorgt in ieder geval voor een betere economische binding. Deze partij streeft naar een vreedzame aansluiting bij China.

Vooruitzichten Taiex-index

Volgens Johnny Chen, hoofd aandelen research van BNP Paribas Taiwan, kan de Taiwan Taiex index het oude koersrecord van 12.682 punten (februari 1990) breken ongeacht de verkiezingsuitslag. Dit impliceert een potentiële koersstijging van bijna 50%. Analisten van JP Morgan verwachten voor ultimo 2008 een koersdoel voor de Taiwan Taiex-index van 10.500 punten. In het meest gunstige geval (een overwinning van de KMT en een zachte landing en daarna herstel van de Amerikaanse economie) kan de Taiex-index zelfs naar 15.000 punten stijgen.

Naast bovenstaande analisten is ook de voorzitter van de Taiwanese beurs, Wu Rong, positief over de ontwikkelingen van de Taiex index. Hij verwacht dat de mogelijkheden voor Chinese beleggers om in Taiwan te beleggen na de Taiwanese presidentsverkiezingen in maart wellicht ruimer zullen worden. Een mogelijke geldstroom vanuit China was een belangrijke drijfveer voor de koersrally in Hong Kong van de afgelopen maanden.

Tijdens de aanloop van de twee voorgaande presidentiële verkiezingen (2000 en 2004) ontstond er op de beurs een verkiezingsrally. Hoewel de kans ook nu aanwezig is, verwachten analisten dat daadwerkelijke verbeteringen in de relatie met China pas na de verkiezingen zullen optreden. De onzekerheid met betrekking tot de verkiezingsuitslag op 22 maart kan voor de nodige volatiliteit zorgen.

Marten Bruinsma, Intereffekt Funds – Joure

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.