Heeft u het mee gekregen vorige week? Door de relatief zachte winter (hoewel de hevige sneeuwval anders doet vermoeden was er sprake van een relatief zachte winter) hadden mollen overal in Nederland haast vrij spel. Bij dijken, langs snelwegen – overal stak de mol zijn kop op. Ook de familie De Mol – het makkelijke bruggetje is snel geslagen – timmert momenteel aardig aan de weg. Zo werd vorige week bekend dat Linda na jarenlange trouwe dienst bij de TROS de overstap gaat maken naar Talpa. Inderdaad, Talpa (Latijn voor ‘de mol’) is van broer John. Diezelfde John is op zijn beurt grootaandeelhouder van telecombedrijf Versatel.

Let u bij uw beleggingsbeslissingen op dit soort zaken? Legt u voor uzelf de relatie tussen Linda en Talpa enerzijds en John en Versatel anderzijds? Fundamentele beleggers doorgaans wel. Zij kijken naar cijfers (de koers-winstverhouding bijvoorbeeld, of de winst per aandeel) en ontwikkelingen rondom een bedrijf. Wie is bijvoorbeeld de roerganger? En heb ik vertrouwen in de strategie? Kan ik me vinden in het uitgestippelde beleid? Het zijn zaken waar een fundamentele belegger zich mee bezighoudt. Daarna nemen ze pas de beslissing in een onderneming te beleggen of juist niet, waarna de koers van het aandeel zijn weg omhoog of omlaag vindt. Andere beleggers daarentegen baseren hun beslissingen op technische analyse: op basis van koershistorische gegevens proberen zij de toekomst te voorspellen, proberen ze koersdoorbraken en weerstanden vooraf vast te stellen. Van het verleden kun je immers leren. Waar fundamentele beleggers door hun beslissingen de koers min of meer bepalen, reageren technisch analisten juist op koersontwikkelingen. Nogal een verschil dus.

Welke methode beter is voor u? Geen idee, maar denkt u er wel eens over na. En bepaal dan zelf wat het beste bij u past, bepaal dan úw strategie. Dé waarheid bestaat niet. Kies daarom uw eigen waarheid.

Koen Schunselaar, Alex Beleggersbank

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.