The problem with socialism…

We gaan iedereen redden. Of ze het nu willen (Griekenland) of niet. Desnoods dwingen we de banken om in te stemmen. Minister De Jager kan met deze opstelling misschien beter gaan verhuizen naar Cuba, één van de laatste communistische (zelf spreken de Cubanen liever van socialistische) plekjes op de wereld.

Dat communisme niet echt werkt, hebben de Russen wel bewezen. Ook de Chinezen zijn er al mee opgehouden. Een mooie uitspraak van Margaret Thatcher is “The problem with socialism is that eventually you run out of other people’s money.” De vraag is wanneer (ons) geld op is en we niet meer landen kunnen redden.

Portugal kan voor de volgende storm zorgen, nu Griekenland weer even gered is. Gezien de ontwikkeling op de rentemarkt, waarop de rente van Ierland en Portugal recordniveaus bereikten, lijkt er weer storm op komst. De rente van Griekse 2-jaarsstaatsleningen heeft, ondanks de ‘redding’ weer de aanval geopend op de 30%-grens. De hoge rente (lage koersen van staatsobligaties) geeft nog steeds aan dat er geen vertrouwen is dat de rente en de hoofdsom ooit worden betaald.

De 10-jarige Ierse rente is afgelopen week opgelopen tot een record van 13%, net als de Portugese staatsobligaties. De 2-jarige Portugese rente is al boven 18% uitgekomen. De situatie is in de afgelopen week er dus niet beter op geworden. De Europese aandelenbeleggers trekken er zich weinig van aan, zo lijkt het. De Europese beurzen klommen acht van de afgelopen negen dagen.

De Duitse index is, in tegenstelling tot veel andere Europese indices, niet eens in de buurt geweest van de bodem van maart, die het laagste punt van 2011 markeerde rond 6500 punten. De DAX bereikte eind april een meerjarig recordniveau. De stijgende steunlijn wist stand te houden en de DAX veerde op van deze belangrijke 7000-puntengrens. De aanval is nu weer geopend op de top van eind april rond 7600 punten voor een aanscherping van een meerjarig recordniveau.

De Eurostoxx50 bereikte in februari een meerjarig recordniveau, maar liet daarna het gas los. De brede Europese index daalde in lijn met de andere indices en vormde in maart een nieuwe bodem. De afgelopen twee jaar beweegt de Eurostoxx50 per saldo zijwaarts. De stijgende steunlijn en de Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ van 2010 tot aan de ‘high’ van dit jaar bleken belangrijke steunniveaus. De opwaartse trend, die in de zomermaanden van vorig jaar werd ingezet, is door de recente daling verlaten. Het dieptepunt voor 2011 werd in de afgelopen maand aangescherpt.

De Franse CAC40 worstelt met de toppen van de afgelopen maanden. De Italiaanse MIB en Spaanse IBEX maken eveneens een weinig overtuigende indruk. De Portugese index daalde op het nieuws van de afwaardering fors.

Euro/frank veert op van diepterecord

 Euro/frank veert op van diepterecord
De euro is de afgelopen maanden, vanwege de aanhoudende Europese schuldencrisis, fors gedaald en bereikte daarbij een ‘all time low’ rond CHF 1,18. Al circa twintig jaar presteert de Zwitserse frank aanzienlijk beter dan de euro. De Europese munteenheid verloor vanaf een top rond CHF 1,80 meer dan 30%. De sterk dalende trend biedt bij oplevingen kansen om ‘short’ te gaan in de euro, oftewel ‘long’ te gaan in de Zwitserse frank. Vooralsnog handhaven wij de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid, ondanks de recente opleving vanaf het meerjarige dieptepunt. De euro kan sterk herstellen voordat de dalende trend van de afgelopen decennia wordt doorbroken.

Brent-olie corrigeert in stijgende trend 

Brent-olie corrigeert in stijgende trend

Brent noteerde in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat van 159 liter. De verminderde aanvoer van olie door Libië en volksopstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zorgden voor opwaartse druk op de olieprijs. Daarnaast stuwden de tsunami en de nucleaire ramp in Japan de olieprijs op. De ‘all time high’ van 2008 kwam daarbij in zicht, maar sinds begin mei nam Brent vanaf circa $ 126 opnieuw gas terug. Brent corrigeert binnen de stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009. Saudi-Arabië, de grootste olieproducent binnen het oliekartel, besloot de productie op eigen houtje op te voeren, nadat de OPEC-vergadering in juni een fiasco werd.

S&P500 consolideert in stijgende trend

S&P500 consolideert in stijgende trend

De brede Amerikaanse S&P500 consolideert binnen de stijgende trend van de afgelopen jaren. De index wist begin mei het meerjarig recordniveau aan te scherpen, maar liet daarna het gas los. De S&P500 wist net boven de bodem van maart weer op te veren. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) wist op dagbasis boven 30% alweer een draai naar boven te maken. Op weekbasis is het nog steeds rozengeur een maneschijn. De RSI maakte in juni een lagere bodem ten opzichte van maart en dat terwijl de S&P500 een hogere bodem maakte. Deze ‘set up’ liet een koersdoel berekenen van 1386,29 punten, hetgeen inhoudt dat een nieuw meerjarig recordniveau moet worden bereikt. De Nasdaq ging ook weer in de aanval op het meerjarig recordniveau. De Dow heeft inmiddels opnieuw de aanval ingezet op de top van dit jaar. Het zou een krachtig teken zijn indien de Dow het meerjarig recordniveau opnieuw weet aan te scherpen. De RSI zal evenwel fors moeten stijgen om de negatieve divergentie, zijnde hogere toppen bij de Dow versus lagere toppen in de RSI, onschadelijk te maken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.