ThetaTheta

De theta geeft aan hoeveel premie er per dag uit een optie loopt. Een theta van 0,02 geeft aan dat iedere dag 2 eurocent uit de optiepremie verdampt. Een optie die vandaag € 2,- doet, zal na 10 dagen een (theoretische) waarde hebben van € 1,80 indien de koers van de onderliggende waarde niet verandert.

Het is evident dat bij een gekochte optie (call of put) een long gamma positie hoort, maar dat de theta negatief is. Vice versa: bij een short gamma positie (short call of short put) hoort een positieve theta. Dit zijn wellicht moeilijke termen, maar al naar gelang je in opties handelt, leer je gaandeweg deze termen. Vooral door het te doen en posities in te nemen, zie je in de praktijk hoe de theta-werking functioneert.

Voorbeeld theta

Voor een gekochte out of the money call wordt premie betaald: dit wordt ook wel ‘premie long’ genoemd. Deze premie erodeert (negatieve theta) indien de koers niet of nauwelijks beweegt. Dit geldt natuurlijk ook voor een out of the money put! Bij indexopties zijn out of the money puts over het algemeen duurder dan out of the money calls. Dit wordt ook wel ‘skew’ genoemd. Dit fenomeen treedt op vanwege het crash-risico. Bij aandelenopties kan het juist zijn dat out of the money call opties duurder zijn vanwege het risico op overnames.

De meeste theta, tijd- en verwachtingswaarde zit in de at the money opties. Een optie die far out of the money is, ver uit het geld, heeft minder tijdswaarde omdat de kans dat deze geld gaat opleveren, in the money expireert, veel kleiner is dan de at the money.

Opties die deep in the money zijn, hebben ook weer minder tijd- en verwachtingswaarde dan een at the money optie. Dat komt omdat er intrinsieke waarde in zit en er dus meer premie in zit. Je betaalt dus meer…dat wil dus niet zeggen dat de optie duur is, maar wel meer waarde heeft.

Beleggers betalen minder opties/theta/” title=”theta”>theta voor opties die dus uit of in het geld zijn en het meest voor de at the money opties.

Bij een gekochte at the money call optie dampt de tijds- en verwachtingswaarde uit de call als het aandeel blijft ‘hangen’ rond hetzelfde niveau.

Zorg er dus voor dat je niet te veel voor een optie betaald, omdat je namelijk deze premie weer terug moet verdienen. Uiteraard, iedere dag dat er niets gebeurt, erodeert dus de premie.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

Weten welke aandelen in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator