Tien basisregels bij het beleggen

In één van zijn Mad Money Shows op CNBC-tv kwam Jim Cramer met 25 beleggingsregels. Het was eindelijk weer eens een zinnige bijdrage. Ik wil een groot aantal van deze regels behandelen, plus enkele aanvullingen.

Ik heb Cramer wel eens de schreeuwer van CNBC genoemd. Anderen beschouwen hem als contra-indicator. Hij draait ook regelmatig van visie. De ene dag zijn financials koopwaardig, de dag daarna moeten ze al weer in de verkoop. Maar hij komt ook weleens met een zinnige bijdrage, bijvoorbeeld over de 25 basisbeleggingsregels. Ik vat deze samen tot een top 10.

1. Beleg gespreid. Een wijze uitspraak – spreiding is namelijk de enige free lunch op de financiële markten – maar ik had deze regel niet verwacht van iemand die doorlopend tips over individuele aandelen geeft. Ik zeg zelf altijd dat het geven van tips juist afleidt waar het bij beleggen eigenlijk om gaat: een goed gespreide portefeuille samenstellen. Dat bepaalt 90% van je rendement op lange termijn.

2. Koop en verkoop gespreid in de tijd. Wederom een wijze uitspraak. Investeer nooit in één keer een erfenis of verkoop van een bedrijf op de beurs. Stap gespreid in en bouw weer gespreid in de tijd af. In mijn eigen columns heb ik dit jaar al verschillende stapjes gezet voor bijvoorbeeld het langzaam opbouwen van een aandelen- en bedrijfsobligatieportefeuille.

3. Het eerste verlies is het beste verlies. Juist als je het niet meer vertrouwt, moet je je beleggingen niet vasthouden. Beleggen is als een jas die lekker moet zitten. Een te grote en te kleine jas gaat vroeg of laat irriteren.

4. Zorg dat je altijd wat cash achter de hand hebt. Kasgeld heb je nodig om te gebruiken als kwalitatief hoogwaardige beleggingen hard afgestraft worden. Als je volbelegd bent, kun je het niet meer kopen.

5. Koop geen pennystocks. Onder pennystocks reken ik aandelen onder grofweg € 2. Aandelen komen daar niet voor niets. Ze zijn bovendien vaak veel te volatiel en zorgen voor onrust in de portefeuille. Wie ze toch koopt, is bezig met speculeren, niet met beleggen.

6. Blijf zes maanden weg bij aandelen die met winstwaarschuwingen naar buiten komen. Waar Cramer die zes maanden vandaan haalt, weet ik niet, maar het is inderdaad waar dat als het vertrouwen beschaamd wordt, het altijd weer even duurt voordat het terugkomt. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Zes maanden kan inderdaad een goede regel zijn. Dan hebben we in ieder geval het geld even veilig weggezet en het risico in de portefeuille verlaagd. Cramer had ook nog een vergelijkbare andere regel die hierbij aansluit: blijf ook een tijdje van een aandeel af als er een nieuwe topman is.

7. Word na een grote stijging defensiever. Dit is het contraire handelen waar ik het ook zo vaak over heb. Dit sluit aan bij de bekende uitspraak van Warren Buffett: ‘be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful’. Een andere, vergelijkbare regel van Cramer is: ‘koop nooit een aandeel op zijn all-time high’. Het doorkruisen van een all-time high is op zich positief, maar wacht liever op een pullback die daarna eventueel volgt.

8. Verkoop nooit call- of putopties. Over deze regel ben ik minder zeker. Het is wel heel gevaarlijk als je niet weet wat je doet. En je mist inderdaad bijvoorbeeld een heleboel winst als de koers van de onderliggende waarde stijgt en je hebt net een call of put geschreven. Soms kunnen geschreven opties volgens mij wel toegevoegde waarde hebben, maar dan moeten posities wel extreem goed bijgehouden worden. Geschreven opties horen volgens mij alleen thuis in een portefeuille van iemand die goed weet wat hij of zij doet.

Risk is not knowing what you are doing.

9. Wees defensief in volatiele markten. Als de volatiliteit toeneemt, betekent dat koersen enorm op en neer kunnen schieten. Vaak betekent dit ook dat koersen onvoorspelbaarder worden. Wees dan liever iets defensiever en ga geen rare gokken uithalen. Beleg in gevaarlijke markten ook nooit met geleend geld.

10. Zorg dat je objectief en helder blijft. Als emoties de kop op gaan steken, kunnen geen heldere beslissingen meer worden genomen. Ik vul dit even aan: zorg er altijd voor dat je fit blijft, gespreid blijft beleggen (kan emotie spijt voorkomen) en duidelijke beslisregels hebt, bijvoorbeeld in de vorm van modellen. Overleg ook regelmatig met anderen, bijvoorbeeld een goede adviseur of coach.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.