De beurzen zijn te ver doorgeschoten; er is totaal geen economische onderbouwing voor de stijging. Sterker nog: het aantal onrustbarende berichten neemt toe.Vorige week maakte het CBS het consumentenvertrouwen voor de maand mei bekend. De indicator steeg van –28 naar –23.1 Dit nieuws werd positief opgevat. Veel media spraken over een ‘flinke stijging’ of zelfs van ‘verbetering’. Zelfs het CBS zélf kopte met ‘veert op’. Van verbetering is echter totaal geen sprake. Het gaat misschien ‘minder slecht’, maar –23 is nog steeds een van de laagste niveaus sinds jaren.

Werkloosheid
Ook publiceerde het CBS de werkloosheidscijfers.2 Gek genoeg kreeg dit bericht veel minder aandacht. Misschien kwam dit doordat het slecht nieuws was en dat mensen dat liever niet horen. Hoe dan ook: de werkloosheid was in het eerste kwartaal fors hoger en stijgt bovendien sneller. Zo maakte ABN Amro bekend, bij monde van Gerrit Zalm, dat er mogelijk 5000 banen verloren gaan.3 En passant werd nog even gehint op een nieuwe kapitaalinjectie.4

Inkoop en huizen
Ook de inkoopmanagersindices worden weer als positief naar buiten gebracht.5 Deze getallen staan echter nog ruim onder de 50 en dus is er helaas nog sprake van krimp.
Een ander probleem is de huizenmarkt. Minister Van der Laan waarschuwde dat huiseigenaren in de problemen kunnen komen door de daling van de huizenprijzen.6 Het CBS geeft een helder beeld van de prijsontwikkeling van de huizen.7 Hier is te zien dat de huizenprijzen sinds vorig jaar aan het wegzakken zijn. Het CBS brengt hieromtrent nieuwe cijfers naar buiten en ik zie geen redenen om aan te nemen dat deze beter zullen zijn. Hopelijk zullen problemen voor huiseigenaren te vermijden zijn, maar florissant ziet het er helaas niet uit.

Struisvogelpolitiek
Deze berichten stemmen allemaal niet vrolijk. Toch lijkt de beurs niet te stoppen en heeft men enkel oog voor het schaarse goede nieuws. Nu gun ik iedereen zijn koerswinsten en zeker ook het gevoel van euforie. Toch lijkt het me niet de vraag óf, maar eerder wanneer de mensen die nu allemaal vrolijk instappen het deksel op hun neus zullen krijgen.

Mogelijkheden
In dat kader lijkt voorzichtigheid geboden. Een kritische houding ten opzichte van de economische situatie kan voorkomen dat men met de kudde mee de afgrond in rent. De indices hebben nu allemaal nieuwe toppen laten zien, evenals olie. In mijn ogen is het dan ook tijd voor bezinning. Mijn blik blijft naar beneden gericht.

Simon Haas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.