Top 10 Belgische dividendbetalers

Dividend wordt steeds belangrijker. Niet in de laatste plaats omdat de spaarrente de laatste jaren steeds verder daalt. Wanneer we naar de bescheiden economische groeivooruitzichten kijken, dan hoeven we ook niet echt te rekenen op spectaculaire koersstijgingen van aandelen. Wanneer we echter kijken naar de Belgische aandelen, dan kunnen we vaststellen dat deze aandelen ver zijn achtergebleven. Dit biedt kansen.

Top 10 Belgische dividendbetalers

Op de site van de Belgische krant De Tijd troffen we een overzicht aan van de 10 meest ‘gulle Belgen’. Deze bedrijven keren tussen 3,5% en 6,2% dividend uit. Ruim meer dan de gemiddelde rente op een spaarrekening dus. Dit heeft natuurlijk deels te maken met het feit dat de koersen van de Belgische aandelen de laatste tijd nog al onder druk staan, mede vanwege de problemen met de Belgische formatie en de hoge staatsschuld van België.

Dividend wordt steeds belangrijker

Dit in het achterhoofd houdende, kunnen we eens kijken in hoeverre deze aandelen nu last zouden hebben van de Belgische problemen. Zo is het namelijk de vraag of de financiële instellingen, die fors belegd zijn in Belgische staatsobligaties, in staat zouden zijn om het dividend op te kunnen hoesten in het geval de Belgische overheid verder in de problemen komt. Allereerst het lijstje met de top 10 aandelen van België:

Aandeel

Verwacht dividendrendement 2011

Mobistar 6,20%
Belgacom 5,80%
EVS 4,50%
GIMV 4,40%
Exmar 4,20%
Atenor 4,00%
Solvac 3,90%
Tessenderlo 3,70%
Elia 3,60%
Ageas 3,50%

Bron: De Belegger

Laten we eens kijken naar wat deze bedrijven voor activiteiten ontplooien. De nummer 1 Mobistar kennen we natuurlijk als het telecombedrijf met de dramatische klantenservice die het programma Basta heeft geïnspireerd om een container voor de ingang van het gebouw te plaatsten (zie voor het hilarische filmpje

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mxXlDyTD7wo[/youtube]

Als we kijken naar de kengetallen, dan zien we dat dit aandeel momenteel 1 van de goedkoopste aandelen is van Euronext. Met een koers-winstverhouding van 11, een rendement op het eigen vermogen van 58% en een verwacht dividendrendement over 2011 van 6,2% kunnen we geen gelijke vinden.

Voor telecombedrijf Belgacom geldt min of meer hetzelfde. Het dividendrendement is zeer hoog en met een koers-winstverhouding van 9 is het aandeel zo mogelijk nog goedkoper dan Mobistar. Met een rendement op het eigen vermogen van 38% hoeven ze zich ook zeker niet te schamen, al moeten ze het dus wel afleggen tegen Mobistar op het gebied van dividendrendement en rendement op het eigen vermogen. Het lijkt een raadsel waarom niemand deze aandelen in portefeuille wil hebben.

De nummer 3 van het lijstje is, net als de nummer 1 en 2, een bekende van de abonnees van de RatioPortefeuille, die iedere maand succesvol op zoek gaat naar de goedkoopste aandelen van de Euronext 100 en de Next 150. EVS verscheen in de zomer op onze radar, mede vanwege het hoge dividendrendement.

Voor wie EVS niet kent, het bedrijf houdt zich bezig met digitale systemen en software gericht op film en TV. Het rendement op het eigen vermogen ligt rond 40% en de koers-winstverhouding staat rond 26. In vergelijking tot de nummer 1 en 2 van de lijst is de koers-winstverhouding wat aan de hoge kant, maar gezien de andere kengetallen, lijkt dit wel te verklaren.

Kortom niet alleen voor lekker eten en heerlijke biertjes moet je in België zijn. Ook voor gulle dividendbetalers biedt België een aantal zeer interessante mogelijkheden.

Laat mij weten wat u wilt dat ik de komende weken bespreek door een reactie te plaatsen op met uw vraag of probleem. Ik kijk ook uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.