Top 10 beste aandelen

Het jaar is weer bijna ten einde, dus links en rechts worden de lijstjes weer opgesteld. Ik lever graag mijn bijdrage aan deze traditie. Het was niet allemaal kommer en kwel. Enkele tientallen aandelen stegen tientallen procenten en trokken zich dus niets aan van de crisis. Welke aandelen had je nu eigenlijk moeten hebben afgelopen jaar?

Ik heb mijn database geanalyseerd en kom tot het volgende lijstje:

Crisis? Welke crisis?
De grootste stijger is Docdata met bijna 50% koerswinst. Hermes, Remy Cointreau, Vopak, Jeronimo Martins en Zodiac Aerospace wisten overigens in dit jaar de ‘all time high’ aan te scherpen. Crisis? Welke crisis? Docdata (ISIN-code NL0000345627) bestaat uit twee verschillende divisies: het internet service bedrijf Docdata en het technologiebedrijf IAI industrial systems.

Internet service
Internet service bedrijf Docdata is een Europese marktleider met een sterke basis in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en bestaat uit vier divisies: Docdata commerce, Docdata payments, Docdata fulfilment en Docdata media. De activiteiten omvatten onder meer het verzorgen van bestellingen, opslag, verpakking, verzending en facturering voor internetwinkels.

IAI industrial systems
IAI industrial systems is een hightech machinebouwer, gespecialiseerd in het ontwikkelen en bouwen van machines voor het zeer nauwkeurig en met hoge snelheid bewerken van verschillende soorten materialen. Klanten bevinden zich wereldwijd in de volgende sectoren: beveiligen en personaliseren van waardedocumenten, bewerken van verpakkingsmaterialen, zonnecellen en andere materialen.

  • Koers-winstverhouding (trailing) 22
  • ROE (rendement op eigen vermogen) 14%
  • Dividendrendement (trailing twaalf maanden) 2,7%
  • 90-daags volatiliteit 39,5%
  • Bèta versus AEX 0,6

(Bron Bloomberg o.b.v. koers € 12,98)

Koers-winstverhouding

De (trailing) koers-winstverhouding wordt berekend door de (huidige) koers van het fonds te delen door de winst per aandeel en geeft dus weer hoeveel maal de winst wordt betaald voor het bedrijf. De marktkapitalisatie van Docdata bedraagt bij een koers van € 12,98 circa € 91 miljoen (7 miljoen aandelen maal aandelenkoers).

Bèta en ROE
De bèta van Docdata is 0,6 wat de mate aangeeft waarin de koers van het aandeel beweegt ten opzichte van de AEX-index. De bèta wordt aangegeven met de Griekse letter β. Als de markt met bijvoorbeeld 10% stijgt of daalt, dan stijgt of daalt Docdata met 6%. De ‘ROE’ (‘return on equity’ of rendement op eigen vermogen) geeft de winstgevendheid aan (de rentabiliteit van het eigen vermogen) van een onderneming.

Resultaten Docdata
Op 21 juli publiceerde Docdata de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar. De winst kwam uit op € 2,5 miljoen versus € 2,6 miljoen in het eerste halfjaar van 2010. De omzet steeg met 28% tot € 59 miljoen ten opzichte van het eerste halfjaar van vorig jaar.

Omzet substantieel zien stijgen
Het bestuur van Docdata stelde: “het e-commerce service bedrijf Docdata heeft de omzet en het aantal verwerkte transacties substantieel zien stijgen in de eerste helft van 2011. Dit is voornamelijk het gevolg van het succes van onze klanten in Nederland en Duitsland”.

Verder verhogen van de efficiency

CEO Michiel Alting von Geusau stelde onder meer: “de focus voor de rest van het jaar ligt op het verder verhogen van de efficiency en het binnenhalen van nieuwe klanten en nieuwe orders”. De focus van het e-commerce service bedrijf is gericht op de verdere ontwikkeling van de positie in de Benelux, Duitsland en Groot-Brittannië. Daarnaast zal Docdata in het tweede halfjaar van 2011 de mogelijkheden analyseren om in andere Europese markten actief te worden.

Samenwerking Bol.com
In juni 2011 kwam de Chief Executive Officer van Docdata reeds met positief nieuws: “Wij zijn bijzonder verheugd dat wij onze langdurige en succesvolle samenwerking met bol.com voor een langere tijd kunnen vastleggen”. Volgens de CEO biedt dit Docdata de mogelijkheid om te investeren in een volledig nieuw e-commerce distributiecentrum in Waalwijk, van waaruit de groeiambities van bol.com optimaal kunnen worden ondersteund.

Samenwerking verlengd
Bol.com is sinds augustus 1999 klant van Docdata en inmiddels uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende e-commerce platformen in de Benelux. De online retailer heeft de samenwerking met Docdata met vijf jaar verlengd en is één van Docdata’s grootste klanten geworden.

docdata

Docdata scherpt meerjarig recordniveau aan
Docdata zit sinds 2003 in een stijgende trend en scherpte onlangs het meerjarig recordniveau verder aan. In november 2008 bereikte Docdata een dieptepunt op € 4,31, waarna het aandeel een forse stijging inzette tot boven € 12.

Sinds 2003 ruim 500% gestegen

Sinds de bodem in 2003 is het aandeel ruim 500% gestegen (exclusief dividend). Het fonds heeft aanzienlijke dalingsruimte voordat de sterk stijgende trend in gevaar komt. Een waarschuwing is evenwel op zijn plaats: het fonds is niet bijzonder liquide en is dus niet zo goed verhandelbaar als bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. De vraag die iedere belegger stelt is, of het aandeel nu niet te hoog staat. Tja, dat vroegen beleggers zich in 2003, 2004, 2005, etc. waarschijnlijk ook af.
Flop 10

Misschien is het ook goed om tot slot nog even te kijken naar wat niet in portefeuille moest zitten (omdat het bijvoorbeeld al zo hard was gedaald). Overigens was de lijst dit jaar, zoals u zult verwachten, aanmerkelijk langer dan de lijst met toppers. Bovendien waren de procentuele uitslagen veel omvangrijker.

Ondergewaardeerde aandelen

Voor 2012 kijk ik opnieuw naar aandelen die ondergewaardeerd zijn, op basis van bewezen strategieën, zoals het selecteren van aandelen met een

  • lage koers-winstverhouding (typische factor voor waardestrategieën);
  • een gezonde winstkwaliteit (typische factor voor groeistrategieën);
  • en een hoog dividendrendement (typische factor voor dividendstrategieën).

Hoog dividend aantrekkelijk

Temeer daar ik in de ING Investment Office Visie 2012 las, dat aandelen met een hoog dividend aantrekkelijk worden geacht, nu voor 2012 lage totaal rendementen worden verwacht. Niet alleen ten opzichte van andere aandelen lijken aandelen met een hoog dividend aantrekkelijk, maar ook ten opzichte van bijvoorbeeld obligaties, vastgoed of spaarrekeningen. Wanneer we naar het lijstje aandelen uit de AEX-index kijken, dan kunnen we vaststellen dat alle aandelen de spaarrekening met glans verslaan.

Disclosure

Het aandeel Docdata maakt sinds 1 maart 2010 deel uit van de RatioPortefeuille. Inmiddels is het (totaal)rendement van deze positie opgelopen tot ruim 50%.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk, www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.