Top 15 beste waterstof aandelen voor 2023

waterstofauto

Waterstof aandelen staan opnieuw in de schijnwerpers als gevolg van het wereldwijde streven naar duurzaamheid. Auto’s, vrachtwagens en andere voertuigen zouden in de toekomst op waterstof kunnen rijden. Het zou zelfs een oplossing kunnen zijn voor het verwarmen van gebouwen. Maar is beleggen in waterstof ook interessant voor u als investeerder en hoe investeert u in 2023 in deze snel ontwikkelende technologie? In dit artikel vertel ik meer over beleggen in waterstof en zet ik de top 15 beste waterstof aandelen op een rij.

Productie van waterstof


Grijze waterstof

Waterstof wordt al lang gebruikt voor een verscheidenheid aan industriële processen, zoals de productie van kunstmest of de productie van halfgeleiders. Waterstof komt in de natuur bijna niet voor op aarde, het moet geproduceerd worden. Een veel voorkomende productiemethode is het verhitten van koolwaterstoffen met olie of gas. Hiervoor zijn fossiele brandstoffen nodig en komt koolmonoxide en een kleine hoeveelheid kooldioxide vrij. Dit is geen duurzaam productieproces,
daarom wordt deze waterstof ook wel grijze waterstof genoemd.

Blauwe en groene waterstof

Een andere productiemethode is gebaseerd op elektrolyse. Met behulp van elektriciteit worden watermoleculen gesplitst in waterstof en zuurstof. De elektriciteit die hiervoor nodig is, kan op verschillende manieren worden opgewekt. Er kan gebruik worden gemaakt van stroom van een gascentrale of kolencentrale. De waterstof die zo ontstaat, staat ook bekend als grijze waterstof. Als de CO2 die vrijkomt bij de elektriciteitsproductie wordt afgevangen, spreekt men van blauwe waterstof. Natuurlijk kan de elektriciteit ook uit hernieuwbare bronnen komen, zoals zonne- of windenergie. De waterstof die dan ontstaat heet groene waterstof. Vooral deze duurzame manier maakt beleggen in waterstof interessant.

Rijden op waterstof


Waterstofauto is een grote belofte

De waterstofauto is al lang een grote belofte. Zo sprak de voormalige Amerikaanse president George W. Bush al in 2003 de ambitie uit dat de eerste auto van een toen pasgeboren baby een waterstofauto zou moeten kunnen zijn. Dat is geen werkelijkheid geworden, maar door de grote belangstelling voor duurzaamheid en het belang dat overheden eraan hechten, staat waterstof al een paar jaar weer volop in de schijnwerpers. Beleggen in waterstof aandelen kan hierdoor zeer
interessant zijn.

Voordelen waterstofauto vs. elektrische auto

Ten opzichte van een elektrische auto met accu heeft een waterstofauto meerdere voordelen. Een waterstofauto kan verder rijden met een volle tank dan een elektrische auto met een volle lading. Verder duurt het tanken van waterstof ongeveer even lang als het tanken van een benzine- of dieseltank. Het opladen van de accu van een elektrische auto duurt veel langer. Beleggen in waterstof aandelen kan hierdoor zeer interessant zijn.

Nadelen waterstof auto vs. elektrische auto

De keerzijde is dat er nog nauwelijks tankinfrastructuur voor waterstofauto’s is. Dit in tegenstelling tot de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s die nu in hoog tempo wordt gebouwd in bijvoorbeeld
Europa en de Verenigde Staten.

Beleggen in de beste waterstof aandelen 2023

Het potentieel van waterstof als alternatief voor fossiele brandstoffen lijkt groot. Hierdoor kan het interessant zijn om te beleggen in waterstof. Er zijn verschillende manieren om te beleggen in de beste waterstof aandelen. Dit kan door aandelen van individuele bedrijven te kopen. Verschillende grote bedrijven zijn actief in de productie van waterstof of de brandstofcellen die voertuigen kunnen
aandrijven. Een belangrijk voordeel van beleggen in waterstof aandelen in deze grote bedrijven is dat ze ook veel andere activiteiten hebben en dus meer diversificatie. Als de ontwikkelingen langzamer gaan dan verwacht, hebben deze bedrijven er minder last van.

Hier de top 15 beste waterstof aandelen om in te beleggen op een rij.

waterstof SHELL

#1. Shell

Energiegigant Shell doet al tientallen jaren onderzoek naar de mogelijke toepassingen van waterstof. Het bedrijf heeft alle expertise in huis en denkt een leidende rol te kunnen spelen in de ontwikkeling van de waterstofeconomie. Naast waterstof investeert Shell ook op grote schaal in andere duurzame technologieën. Shell is natuurlijk voor het overgrote deel van zijn omzet en winst afhankelijk van olie en gas. Een investering in het bedrijf is dus maar een klein onderdeel van een investering in waterstof, maar het maakt het zeker het beste waterstof aandeel om in te beleggen.

#2. Air Liquid

Het Franse Air Liquide is al lang een belangrijke producent van waterstof. Het bedrijf heeft vijftig jaar ervaring op dit gebied en beschikt over unieke kennis van de gehele waterstofwaardeketen. Het bedrijf wil de waterstofproductie verduurzamen. Sinds 2020 heeft het meer geïnvesteerd in mobiliteit op basis van waterstof, waardoor het één van de beste waterstof aandelen is om in te beleggen.

#3. Toyota

De Japanse groep loopt voorop als het gaat om de waterstofauto. Het was de eerste autofabrikant die in 2014 een waterstofauto in productie nam, de Toyota Mirai. Er zijn er iets meer dan 10.000 van verkocht en onlangs werd een tweede generatie van het model gelanceerd. Toyota heeft grote verwachtingen van de waterstofeconomie. Het begon in 2021 met de bouw van Woven City aan de voet van de berg Fuji: dit is een kleine stad die volledig op waterstof draait en een soort proeftuin gaat worden. Via Toyota beleggen in waterstof is dus een goede optie.

#4. Hyundai

Een autofabrikant die ook hard aan waterstof werkt, is het Koreaanse bedrijf Hyundai. Het bedrijf wil vanaf 2028 een waterstofversie van al zijn modellen introduceren. Om dit mogelijk te maken, investeert het miljarden in de ontwikkeling en commercialisering van waterstoftechnologie. Daarom staat Hyundai in de top 5 beste waterstof aandelen om in te beleggen.

#5. AFC Energy (AFC)

Zelfs als een bedrijf geld verliest, is het voor aandeelhouders mogelijk om geld te verdienen als ze een goed bedrijf kopen tegen de juiste prijs. Het verhaal van ACF Energy is dat van veel andere waterstof aandelen: een fors hogere koers enkele jaren geleden en daarna een stevige correctie. Maar wanneer waterstof inderdaad een grote toekomst tegemoet ziet, kan de come back van dit waterstof aandeel een kwestie van tijd zijn.

Hoe riskant is de situatie van cashburn van AFC Energy? De analisten maken zich niet al te veel zorgen over die cash burn. Het bedrijf lijkt alleszins op de goede weg te zijn. Momenteel is ongeveer 95% van de waterstofproductie wereldwijd nog steeds grijze waterstof. De verwachting is dat hierin snel verandering komt. Dit maakt beleggen inwaterstof aandelen van AFC Energy interessant.

#6. Plug Power (NASDAQ: PLUG)

Het in Latham, NY gevestigde Plug Power levert waterstofbrandstofcellen voornamelijk voor  vorkheftrucks in grote magazijnen. Tot de klanten van Plug Power behoren onder meer retailgiganten Amazon, Walmart, Nike en Home Depot. Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2024 meer dan de helft van zijn waterstofenergie uit volledig hernieuwbare bronnen te produceren.

Op 25 augustus kondigde Plug aan dat het vanaf 2025 vloeibare waterstof aan Amazon gaat leveren. Plug zal 10.950 ton vloeibare groene waterstof per jaar leveren om Amazon’s transport- en bouwactiviteiten van brandstof te voorzien. Deze overeenkomst zal naar verwachting helpen om in 2025 zijn omzetdoel van $3 miljard te bereiken. Plug heeft ook al een deal met Walmart. Het heeft een optie om tot 20 ton vloeibare groene waterstof per dag te leveren voor het aandrijven van heftrucks voor materiaalbehandeling in de distributie- en fulfilmentcentra van Walmart in de VS.

Ondertussen zit Plug Power ook elders in de groeimodus. In de haven van Antwerpen-Zeebrugge zal het een 35 ton per dag groene waterstofopwekkingsinstallatie bouwen. Plug Power tekende een 30-jarige concessieovereenkomst voor de bouw van de fabriek in de Belgische haven. Het bedrijf is van plan een groene waterstoffabriek van 100 megawatt te bouwen, met behulp van zijn eigen  elektrolyse- en vloeibaarmakingstechnologie, op 28 hectare grond die is gehuurd. Kortom: genoeg redenen om Plug Power als één van de beste waterstof aandelen te beschouwen.

#7. Bloom Energy (NYSE: BE)

Eén van de beste waterstof aandelen is zonder enige twijfel Bloom Energy, dat positief reageerde op de aankondiging van de Inflation Reduction Act in de Verenigde Staten. Er is voor 370 miljard aan
stimulansen voor schone energie in de Inflation Reduction Act voorzien en waterstof geniet daarbij een voorkeurbehandeling.

De hoofdactiviteit van Bloom Energy leent zich ook gemakkelijker voor waterstofproductie. Het bedrijf installeert brandstofcellen op industriële schaal die grote hoeveelheden energie produceren, terwijl
Plug Power en Ballard brandstofcellen maken voor heftrucks en kleine voertuigen. Geen van deze bedrijven produceert nog elektrolyzers op industriële schaal, maar ze testen de productie van groene waterstof. Daarom is beleggen in waterstof via Bloom Energy een goede keuze.

#8. FuelCell Energy (NASDAQ: FCEL)

FuelCell Energy, gevestigd in Danbury CT, is een wereldleider in het ontwerp, de fabricage, de exploitatie en de service van ultraschone, efficiënte en betrouwbare brandstofcelcentrales. In augustus 2022 lanceerde het bedrijf een CO2-besparingscalculator voor bedrijven die meer inzicht krijgen in hoe de kooldioxide (CO2) die door hun activiteiten in Scope 1- en Scope 2-emissies wordt geproduceerd, kan worden gerecycled en gebruikt in hun bedrijf.

Deze benadering biedt een alternatief voor de aankoop van CO2, vaak van veel vervuilendere bronnen zoals ethanolfaciliteiten, zoals veel bedrijven tegenwoordig doen. Dit kan het bedrijfsrisico van snel stijgende CO2-prijzen en schaarste aan aanbod helpen voorkomen. Dit zou de positie van FuelCell in de schone energieruimte een boost moeten geven.

Waterstofbrandstofcelspecialist Fuelcell Energy is echter nog steeds een controversiële waterstofbelegging die door de beleggers Wall Street nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Het berenkamp benadrukt de zwakke resultaten van het bedrijf over verschillende kwartalen, de
verwatering van de koers van het aandeel en de hoge niveaus van cash burn het sentiment van beleggers jegens het bedrijf hebben gedempt.

Het stierenkamp wordt echter aangemoedigd door de omvang van de adresseerbare markt van Fuelcell. Recent marktonderzoek suggereert dat tegen 2028 de wereldwijde brandstofcelmarkt bijna $ 12 miljard zou moeten bedragen. Een dergelijke uitbreiding zou tussen 2022 en 2028 neerkomen op een samengesteld jaarlijks groeipercentage van meer dan 19%. Dat zou de koers van dit aandeel een nieuw elan moeten geven en maakt het dus een goede waterstof aandeel om in te beleggen.

#9. Ballard Power Systems (NASDAQ: BLDP)

Ballard Power Systems, een Canadese ontwikkelaar van brandstofcelsystemen, is een ander waterstof aandeel dat voor investeerders interessant is om in te beleggen. Het is een relatief
consistente presteerder geweest die de afgelopen vijf jaar een gemiddelde omzetgroei van 7,3% genereerde. Bovendien heeft het, met sterke vooruitzichten voor de sector, voldoende kracht om zijn bedrijf in de toekomst naar nieuwe hoogten te sturen.

Ballard Power Systems kondigde in 2022 een bestelling voor brandstofcelmodules aan van Medha Servo Drives die door Indian Railways is gecontracteerd om India’s eerste waterstofaangedreven treinen te ontwikkelen. De twee achteraf gemonteerde diesel-elektrische forenzentreinen zullen 8 eenheden van 100 kW FCmoveTM-HD+ integreren, Ballards nieuwste brandstofceltechnologie, die een verbeterde efficiëntie en vermogensdichtheid biedt dan eerdere modulegeneraties.

Indian Railways schat dat hun investering in het waterstof-brandstofcelproject een terugverdientijd heeft van minder dan twee jaar, aangezien de kosten van waterstof nu lager zijn dan die van diesel. Deze conversies zijn naar verwachting niet alleen zuiniger dan hun diesel-tegenhanger, maar verminderen ook de jaarlijkse CO2-uitstoot met meer dan 11 ton en elimineren bijna een ton fijnstof per jaar. Van deze evolutie zou Ballard Power Systems moeten kunnen profiteren, daarom goed om dit waterstof aandeel in de gaten te houden.

#10. Air Products and Chemicals, Inc. (NYSE:APD)

Air Products and Chemicals Inc mag worden beschouwd als één van de veiligere spelers in het beleggen in waterstof aandelen. Het in Pennsylvania gevestigde Air Products and Chemicals Inc. maakt industriële gassen en een verscheidenheid aan polymeren en prestatiechemicaliën. Air Products and Chemicals Inc levert ook verwerkingsapparatuur. Het bedrijf is rijk aan contanten en dat is uiteraard een sterke troef. Het bedrijf heeft een cashflowgroei van 5,9% gegenereerd en zal naar verwachting in 2022 een cashflowgroei van 9,3% rapporteren. Maar er is meer.

Air Products & Chemicals heeft zijn dividend voor 40 opeenvolgende jaren verhoogd. Alleen al in 2022 zou het bedrijf via zijn dividendprogramma $1,4 miljard aan aandeelhouders moeten teruggeven. Wat is de onstuitbare trend die Air Products zou moeten helpen? Decarbonisatie. Landen en grote bedrijven hebben agressieve doelen gesteld om de CO2-uitstoot te verminderen. Het vergroten van het gebruik van waterstof zou daarbij een sleutelrol moeten spelen.

Air Products is nu al de wereldleider in de productie van grijze waterstof. Het bedrijf werkt er hard aan om zijn leiderschap uit te breiden naar koolstofarme blauwe waterstof en groene waterstof, geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen. Er is voldoende reden om aan te nemen dat Air Products zal slagen met deze initiatieven. Het bedrijf heeft meer dan 60 jaar ervaring met het produceren van waterstof. Het heeft zowel de expertise als de financiële middelen om een topspeler te worden in deze markten, waardoor beleggen in dit waterstof aandeel een goede keuze is.

#11. McPhy Energie (EPA: MCPHY)

McPhy Energy S.A. ontwerpt, ontwikkelt en levert apparatuur voor de productie, opslag en distributie van waterstof voor waterstofenergie, waterstofmobiliteit en industriële waterstofmarkten. McPhy Energy ontwerpt ook waterstofstations en biedt geïntegreerde waterstofoplossingen. Op het gebied van elektrolyzers, bevestigt de validatie van het Gigafactory-project door de Europese Commissie in het kader van het PIIEC-schema het potentieel van koolstofarme waterstof en is het een belangrijke stap in het besluitvormingsproces van de Groep.

Op operationeel vlak begint McPhy te profiteren van de uitvoering van de grootschalige waterstofprojecten waarmee het bezig is. De beleggers zijn echter nog niet overtuigd van de kwaliteiten van dit bedrijf, getuige een geleidelijke afbrokkeling van de beurskoers. Dit maakt het
waterstof aandeel niet de veiligste optie om in te beleggen, maar zeker een mogelijkheid.

#12. Nel ASA (OTCMKTS: NLLSF)

Dit Noors bedrijf windt er geen doekjes om: Biden’s Inflation Reduction Act is goed nieuws voor de sector in het algemeen en voor NEL Asa in het bijzonder. Talloze nieuwe belastingkredieten maken van de VS een van ’s werelds meest veelbelovende markten voor technologie voor elektrolyse en waterstoftechnologie en zetten het land op koers om de CO2-uitstoot met 40% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005. Amerika is in een paar weken tijd veranderd van een klimaat-no-hoper naar een groene transitieleider met de inwerkingtreding van de Inflation Reduction Act (IRA).

De belastingverminderingen van de IRA zullen het met name voor Amerikanen met lage en middeninkomens goedkoper maken om schone technologie in handen te krijgen, zoals warmtepompen, emissievrije voertuigen en zonnepanelen. Incentives zullen ook prioriteit geven aan
gemeenschappen waar fossiele brandstoffen de belangrijkste bron van inkomsten zijn, en banen creëren, voornamelijk in vakbondssectoren. Voorlopig heeft de IRA de koers van dit aandeel nog geen nieuw elan kunnen geven, maar wat niet is kan nog komen. Daarom staat Nel ASA in de top 15 beste waterstof aandelen om in te beleggen.

#13. PowerCell Sweden AB (OTCMKTS: PCELF)

Een meer risicovolle benadering is om te investeren in kleinere bedrijven die zich wel puur richten op de ontwikkeling van waterstof als belangrijk onderdeel van de energietransitie. Als de ontwikkeling van waterstof uiteindelijk minder snel gaat dan verwacht, zullen dit soort kleinere bedrijven meer te lijden hebben. Ook is de prijsontwikkeling minder stabiel. De afgelopen jaren hebben diverse aandelen in kleinere bedrijven een forse prijsstijging doorgemaakt door de toegenomen belangstelling voor waterstof. Daarna zakte de prijs echter weer.

Powercell Sweden is één van die bedrijven. Dit Zweedse bedrijf is ontstaan uit Volvo. Het heeft gepatenteerde brandstofceltechnologie waardoor het vooroploopt in technologische ontwikkeling. Powercell verwacht dat het een vlucht zal nemen dankzij de grote belangstelling voor waterstof. In 2020 had Powercell Zweden een omzet van ruim €10 miljoen omgezet. De koers van Powercell Sweden noteert ruim onder de historische piekkoers. In onze ogen is dit één van de meer speculatieve
waterstof aandelen om in te beleggen uit de sector.

#14. Ceres Power Holdings (LON: CWR)

Ceres Power Holdings maak nog geen winst, maar dat hoeft niet meteen een bezwaar te zijn. Ceres Power Holdings heeft het afgelopen jaar zijn cash-burn heel hard en snel opgevoerd, meer bepaald met 157%, wat een zware investering betekent. Positief is dat de bedrijfsopbrengsten in diezelfde periode in ieder geval met 46% zijn gestegen, wat enige reden tot hoop geeft. Gezien beide factoren, zijn we echter niet bijzonder enthousiast over het groeiprofiel. Hoewel het verleden altijd de moeite
waard is om te bestuderen, is het de toekomst die er het meest toe doet.

We zijn zeker onder de indruk van de vooruitgang die Ceres Power Holdings het afgelopen jaar heeft geboekt, maar het is ook de moeite waard om te overwegen hoe Ceres op den duur groei financiert. Ceres Power Holdings heeft een marktkapitalisatie van £1,1 miljard en heeft vorig jaar £32 miljoen verbruikt, wat 3,1% van de marktwaarde van het bedrijf is. Aangezien dat een vrij klein percentage is, zou het voor het bedrijf waarschijnlijk heel gemakkelijk zijn om de groei van nog een jaar te financieren door nieuwe aandelen uit te geven aan investeerders of zelfs door een lening af te sluiten. Waterstof aandelen van Ceres zijn hierdoor een minder veilige optie om in te beleggen.

#15. ITM Power Plc (LON: ITM)

ITM Power Plc ontwerpt, produceert en verkoopt waterstofenergiesystemen voor energieopslag, transport en industriële sectoren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de rest van Europa en de
Verenigde Staten. Het biedt HGas voor power-to-gas, schone brandstof en industriële waterstoftoepassingen. ITM Power is ook betrokken bij de ontwikkeling en productie van prototypeproducten en verkoop van elektrolyseapparatuur en waterstofopslagoplossingen. ITM Power Plc werd opgericht in 2001 en heeft zijn hoofdkantoor in Sheffield, het Verenigd Koninkrijk.

Als je wilt weten wie ITM Power Plc (LON:ITM) echt bestuurt, moet je kijken naar de samenstelling van het aandelenregister. We zien dat institutionele beleggers het leeuwendeel in het bedrijf bezitten met 55% eigendom. Dat wil zeggen, de groep zal het meest profiteren als de aandelen stijgen (of het meest verliezen als er een neergang is). Die aandeelhouders zullen niet tevreden zijn over de prestaties geleverddoor dit aandeel. ITM Power is hoe dan ook één van de meer speculatieve
waterstof aandelen om in te beleggen.

Tot slot

Niet alle waterstof aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.