,

Top 20 beste dividend aandelen met hoog rendement in 2022

dividendaandelen #5 ING (Dividendrendement 4,73%)

Dividend beleggen is populair. In deze economisch moeilijke tijden met negatieve spaarrentes en een dreigende recessie zijn beleggers op zoek naar andere manieren om een passief inkomen te genereren. Dividend beleggen is hierbij een interessante optie, omdat een regelmatige uitkering van winst voor een vast zakcentje zorgt. In dit artikel leg ik dividend beleggen uit en bespreek ik de 20 beste dividend aandelen van 2022 met een hoog rendement.

Inhoudsopgave

Wat is dividend?

Dividend is de winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Het deel van de winst dat niet als dividend wordt uitgekeerd, kan door de onderneming geherinvesteerd worden.

Wat is dividend beleggen?

Bij dividend beleggen ligt de focus van beleggers niet geheel op het behalen van koerswinst, maar juist op het ontvangen van een hoog dividendrendement. De beste dividend aandelen met een hoog dividendrendement zorgen daarom voor een aantrekkelijk passief inkomen.

Wanneer keert een bedrijf dividend uit?

Een bedrijf keert dividend uit wanneer het bedrijf:

 • Winst realiseert
 • Een overschot aan geld heeft

Een bedrijf keert doorgaans alleen dividend uit wanneer zij dit kan missen. Bij een negatief eigen vermogen is het verboden om dididend uit te keren. Alleen de winst van het lopende jaar en de ingehouden winsten van voorgaande jaren zijn beschikbaar voor uitkering. Keert het bedrijf een bedrag niet uit? Dan moet dit opnieuw geïnvesteerd worden. Dit noem je ingehouden winsten.

Hoe keert een bedrijf dividend uit?

De uitkering van dividend aan de aandeelhouders kan:

 1. Als storting op de bankrekening (contanten)
 2. Door uitgifte van nieuwe aandelen (stock dividend)
 3. Door inkoop van eigen aandelen

De 20 beste dividend aandelen in 2022

Wat is de veelgemaakte fout die dividend beleggers bakken met geld kost? Ze gaan voor aandelen met het hoogste dividendrendement. Maar hier zijn meer risico’s aan verbonden. Een hoog dividendrendement kan namelijk betekenen dat een bedrijf te weinig geld reserveert om toekomstige tegenslagen op te vangen. Het is daarom veel slimmer om een aandeel te kiezen dat op de lange termijn regelmatig dividend uitkeert. Hieronder een lijst met de 20 beste dividend aandelen met een hoog dividendrendement in 2022:

1. Ahold Delhaize – Dividendrendement 2,80%

Ahold Delhaize hoef ik u waarschijnlijk niet voor te stellen. Deze ‘grootgrutter’ is alom in het straatbeeld in België en Nederland aanwezig. De inkomsten van de distributieketen zijn vrij goed voorspelbaar, waardoor het dividend als ‘veilig’ mag worden beschouwd. Het aandeel van Ahold Delhaize is daarnaast goedkoop (lees ook: 55 Goedkope aandelen in 2022). Het aandeel wordt verhandeld met een koers-winst verhouding van 15, dat komt overeen met het gemiddelde van 21,05 in de sector.

koers-Ahold-Delhaize

2. Shell – Dividendrendement 3,2%

Shell profiteert van de hoge olieprijs. De koers van Royal Dutch Shell is in de afgelopen zes maanden met 38% gestegen. Het bedrijf heeft onlangs toegezegd $5,5 miljard terug te betalen uit de verkoopopbrengst van activa door de eigen aandelen terug te kopen. Bovendien volgt dit op de inkoop van eigen aandelen ter waarde van $1,5 miljard in december 2021.

De olieprijs is in 2022 gestegen naar het hoogste niveau in zeven jaar, omdat:

 • De ruwe olievoorraden onder druk staan
 • Er een sterke vraag is

3. Unilever – Dividendrendement 4,06%

Analisten verwachten een groei van de winst per aandeel: maar liefst 7% in de komende vijf jaar. Dit moet een dividendverhoging mogelijk maken. Unilever heeft meer dan bekende 400 merken in haar portefeuille, zoals Ben & Jerry’s, Axe en Vaseline. De producten worden dagelijks door meer dan 2,5 miljard mensen in 190 landen gebruikt.

Unilever is van oudsher een voedselbedrijf, maar wil zich meer richten op schoonheids- en hygiëneproducten. Recent deed Unilever een benadering van $68 miljard voor de consumententak van GlaxoSmithKline. De bereidheid van Unilever om te investeren is dus groot en dat maakt het één van de beste dividend aandelen.

4. Randstad – Dividendrendement 5,98%

Randstad is de grootste naam in de uitzendbranche. Kijkend naar de grote hoeveelheid openstaande vacatures, gaat deze branche waarschijnlijk een aantal goede jaren tegemoet. Ik heb een uitgebreide analyse losgelaten op dit aandeel en het ziet er heel goed uit: hieronder zie je het resultaat.

Mijn analyse van Randstad
“Het aandeel heeft een verwachte koers-winstverhouding van 12,49. Dit is te vergelijken met de gemiddelde Forward P/E voor de sector van 15,87. De Forward P/E van Randstad was het afgelopen jaar zo hoog als 18,37 en zo laag als 11,57, met een mediaan van 15,12. 

Beleggers moeten ook erkennen dat Randstad een P/B-ratio heeft van 2,28. De P/B-ratio zet de marktwaarde van een aandeel af tegen de boekwaarde, die wordt gedefinieerd als de totale activa minus de totale passiva. De huidige P/B van Randstad ziet er aantrekkelijk uit in vergelijking met de gemiddelde P/B van de sector van 3,41. In de afgelopen 12 maanden was de P/B van Randstad zo hoog als 2,86 en zo laag als 2,09, met een mediaan van 2,46. Waardebeleggers gebruiken ook vaak de P/S-ratio. Deze statistiek wordt gevonden door de prijs van een aandeel te delen door de inkomsten van het bedrijf. Dit is een maatstaf die de voorkeur heeft, omdat de omzet niet echt kan worden gemanipuleerd, dus verkoop is vaak een betere prestatie-indicator. Randstad heeft een P/S-ratio van 0,44. Dit is te vergelijken met de gemiddelde P/S van de sector van 0,84.”

Ben je een beginnende belegger? En wil jij leren hoe je ook een aandeel analyseert?
Lees dan mijn artikel: Wat is een fundamentele en technische-analyse?

5. ING – Dividendrendement 4,73%

De meeste beleggers weten dit niet: ING heeft sinds 2021 een nieuwe CEO, Steven van Rijswijk. Onder zijn leiding doet men alles om te winstgevendheid te verbeteren en het dividend veilig te stellen. Dat is pittig, gezien de toegenomen regulering in Europa. ING verlaat de markt voor retailbanking in Frankrijk en focust zich meer op duurzame financiering. Vlak na deze aankondiging steeg de koers flink. Daarnaast lijkt ING in 2022 te herstellen van de COVID-gerelateerde voorzieningen.

koers-ING

6. Ageas – Dividendrendement 5,80%

Deze grote verzekeraar is als een fenix uit de as van Fortis herrezen. Het bedrijf is actief in Europa en Azië. Ageas is de marktleider in veel landen waar het actief is. Hoe is dit bereikt? Met name door partnerschappen met lokale instituten, maar ook met dochterondernemingen. Onlangs nam de Belgische Staat een belang van 6,30% in Ageas. Verder keert het elk jaar een dividend coupon uit van 40-50% van de nettowinst, wat het dus een heel aantrekkelijk dividend aandeel maakt.

7. Cofinimmo – Dividendrendement 4,15%

Cofinimmo is een Belgische Gereglementeerde Vastgoedvennootschap (GVV), vergelijkbaar met Amerikaanse vastgoedbedrijven (REIT‘s). Een investering met een zeer hoog dividend dus. Het bedrijf heeft €4,5 miljard aan vastgoed, onder andere in:

 • België
 • Frankrijk
 • Nederland 
 • Duitsland
 • Spanje

Confinimmo verschuift haar activiteiten van kantoorgebouwen naar zorgvastgoed als rusthuizen en ziekenhuizen. Het heeft al €2,6 miljard aan vastgoed in deze categorie. Dat wordt alleen maar meer, waardoor het bedrijf goed past in het lijstje met de beste dividend aandelen in 2022.

8. Solvay – Dividendrendement 3,39%

Solvay SA is een Belgische chemiegroep met vestigingen wereldwijd. Het is van plan om $2 miljard te investeren in klimaatneutraliteit. Het bedrijf wil tegen 2050 volledig koolstofneutraal zijn. Solway rapporteerde ook in het derde kwartaal een 10e opeenvolgende kwartaal van positieve vrije kasstroom. Het bedrijf zei dat de investeringen een rendement zouden opleveren dat ver boven de kapitaalkosten van de groep zou liggen. Dit zal gemiddeld zo’n 10% van de jaarlijkse kapitaaluitgaven zouden vertegenwoordigen. Goed nieuws dus voor de dividenduitkering!

9. Bpost – Dividendrendement 5,50%

Hier is een duidelijk voordeel van de lockdowns tijdens de corona-crisis: mensen maakten meer gebruik van postdiensten. Daar heeft Bpost van geprofiteerd: de winst lag telkens boven de verwachting van analisten. Bpost rapporteerde in het derde kwartaal een gecorrigeerde winst vóór rente en belastingen (EBIT) van 39,1 miljoen euro. Daarmee overtrof het een voorspelling van 36,4 miljoen euro. Het dividend van dit bedrijf loopt geen gevaar, om de eenvoudige reden dat de Belgische staat als grootaandeelhouder gebaat is bij een aantrekkelijke dividenduitkering.

10. Telenet – Dividendrendement 7,90%

Zoek niet verder als je op zoek bent naar het hoogste dividendrendement van Brussel: Telenet biedt maar liefst 7,90% dividend. Deze enorme telecomboer heeft miljoenen abonnees, voor zowel video, telefoonlijnen als internetverbindingen. In de eerste negen maanden van 2021 ging het goed met het bedrijf, waardoor het verder kon groeien. Dit maakt het een aantrekkelijk dividend aandeel.

11. Nestle SA – Dividendrendement 2,28%

Het Zwitserse Nestlé SA heeft een groot wereldwijd portfolio van meer dan 2000 voedsel- en drankmerken. Denk onder andere aan:

 • Cheerios
 • KitKat
 • Nespresso
 • Nescafé
 • Starbucks

Mede door die laatste drie koffiemerken steeg de organische groei met 7,6% in het laatste jaar. Daarnaast heeft het management ambitieuze doelstellingen. Het wil de e-commerce omzet verhogen naar 25% in 2025. Daarvoor zijn 70% investeringen nodig in digitale marketing.

12. Munich Re AG – Dividendrendement 3,61%

Voor de ervaren belegger is één ding zeker: het aandeel van deze herverzekeraar staat als een rots. Het gaat om een grote partij. Munich Re verzekerde in 2021 verliezen van $120 miljard. Alleen 2017 was duurder, omdat er in dit door orkanen geteisterde jaar $146 miljard schade was.

13. Air Liquide SA – Dividendrendement 2,17%

Air Liquide ontwikkelt gassen die nodig zijn voor de industrie. Onlangs kreeg het bedrijf een A-beoordeling van de Carbon Disclosure Project. Deze NGO kijkt of een bedrijf verantwoordelijk handelt in de energietransitie. Air Liquide onthulde al eerder de ambitie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Dit is belangrijk, omdat bedrijven steeds meer worden afgerekend op hoe goed ze hierin hun best doen. Een interessant dividend aandeel dus om op in te spelen.

14. Novartis – Dividendrendement 3,63%

Het Zwitserse Novartis heeft niet voor niets een marktkapitalisatie van $201 miljard. Het heeft een aantal blockbuster-geneesmiddelen:

 • Cosentyx (immunologie)
 • Entresto (hartfalen)

Analisten denken dat de omzet in 2022 met meer dan 5% zal stijgen. De komende vijf tot tien jaar zien er ook goed uit: Novartis heeft meer dan 150 projecten in ontwikkeling. Daardoor denken analisten aan een jaarlijkse winstgroei van 7%. Ondanks dat, is het dividend aandeel aantrekkelijk geprijsd! 

15. Sanofi – Dividendrendement 3,70%

Nog een farma-gigant op de lijst. Sanofi heeft:

 • Een bloeiend vaccinsegment
 • Dupixent, een populair  middel tegen astma en eczeem
 • 48 projecten in fase 1 1 of 2 clinical trials.

Indrukwekkend. Daarom kan Sanofi het goed gaan doen de komende jaren. Analisten voorspellen een gemiddelde jaarlijkse WPA-groei van 13% voor 2021 en 2022. Dat is hoog voor een large-cap farma-aandeel als Sanofi. Tegen de huidige koers van 52 dollar kunnen investeerders Sanofi’s markt-topping 3,70% dividendrendement oppikken. Dat bij een toekomstige P/E-ratio van slechts 12. Sanofi’s mix van dividendrendement en groei tegen een redelijke waardering is daarom een koopje voor beleggers.

16. Air Products and Chemicals – Dividendrendement 2,10%

Hoe klinkt dit dividendprofiel?

 • Een dividend van 2,10%?
 • 39 opeenvolgende jaren dividendgroei?
 • Een relatieve verhoging van 12% in 2021?

Air Products and Chemicals, Inc. levert aardgas en chemicaliën, met name voor industriële toepassingen. Maar niet alleen het dividend is aantrekkelijk. De waarde van dit bedrijf is geëxplodeerd, zeker in de afgelopen vijf jaar.

17. Coca-Cola™ – Dividendrendement 2,80%

Als kleine belegger kun je profiteren van de winsten van een groot bedrijf. The Coca-Cola Company is uiteraard een Amerikaans multinationaal drankenbedrijf. Het heeft een portfolio van niet-alcoholische en alcoholische dranken. Coca-Cola biedt een dividendrendement van 2,80%. Daarnaast verhoogt het de dividenden al 59 jaar achter elkaar.

Je hoeft geen expert te zijn om te beseffen dat Coca-Cola diep geworteld is in de wereldwijde drankenindustrie. Zelfs in een recessie is een eenvoudig blikje cola voor de meeste mensen nog steeds betaalbaar. Lange termijn investeerders hebben een enorm dividendrendement behaald. Vorig jaar keurde de raad van bestuur van Coca-Cola een dividendverhoging van 2,4% goed. Daardoor werd de driemaandelijkse uitbetaling verhoogd van €0,41 naar €0,42 per gewoon aandeel.

18. PepsiCo – Dividendrendement 2,50%

Vaak missen beleggers deze belangrijke kwaliteit bij het overwegen van een dividendaandeel: consistentie. PepsiCo. Inc. realiseert al 49 jaar consequent dividendgroei. Het bedrijf heeft een breed portfolio en is overal ter wereld actief. Pepsi kondigde 18 november vorig jaar een kwartaaldividend van $1,075 per aandeel aan. Dit is congruent met de eerdere verwachting. Argus analist John Staszak geeft een positief advies in januari. Hij verwacht de komende tijd een koersstijging, waardoor het bedrijf goed past in het lijstje met de beste dividend aandelen in 2022.

koers-PepsiCo

19. Merck – Dividendrendement 3,50%

Zoals ik al zei, is er een fout die veel beleggers maken: alleen kijken naar de hoogte van het rendement. Net als Pepsi en Coca Cola heeft Merck een sterk dividendsverleden. Oftewel: ze betalen consistent dividend uit aan hun aandeelhouders. Merck & Co., Inc. is een Amerikaanse farmaceut:

 • Ze vervaardigt medicijnen.
 • Ze voert klinische proeven uit.
 • Ze doet onderzoek naar nieuwe therapieën.

Het bedrijf focust zich met name op oncologie, infectieziekten en cardio-metabole ziekten. De COVID-19-pil van Merck & Co kreeg FDA-goedkeuring voor gebruik in noodgevallen. En op 23 december meldde het bedrijf dat het de pil mag leveren aan meer dan 30 landen. Dat geeft een goed vooruitzicht op de komende jaren.

20. Genuine Parts Company – Dividendrendement 2,48%

De resultaten van Coca-Cola zijn indrukwekkend. Maar weet je welk aandeel ik indrukwekkend vind? Dat van Genuine Parts Company. Oftewel GPC. Dit bedrijf realiseerde groei van de verkoop in 87 van de 93 jaren van zijn bestaan. Van 2010 tot 2020 steeg de omzet van GPC met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 6%. Die constante groei stelt het bedrijf in staat om het dividend telkens te verhogen. Ter illustratie: 2021 was het 65e opeenvolgende jaar van verhoogde dividenden, het aandeel levert nu momenteel 2,48% dividendrendement op.

Wat zijn de beste dividend aandelen wereldwijd?

Hieronder bied ik een lijst aan met de top 5 beste dividend aandelen per gebied ter wereld. Let op: de nummer één heeft niet altijd het hoogste dividendrendement. Het gaat om aandelen waar beleggers het meeste vertrouwen in kunnen hebben.

Top 5 beste wereldwijde dividend aandelen:

 1. BAT –  7%
 2. Toyota – 2,31%
 3. Taiwan Semiconducting Company – 2,51%
 4. Royal Bank of Canada – 3,35%
 5. Rio Tinto – 9,30%

Top 5 beste Nederlandse dividend aandelen:

 1. Ahold Delhaize – 2,80%
 2. Shell – 3,20%
 3. Unilever – 4,06%
 4. Randstad – 5,98%
 5. ING – 4,73%

Top 5 beste Belgische dividend aandelen:

 1. Ageas – 5,80%
 2. Cofinimmo – 4,15%
 3. Solvay – 3,39%
 4. Bpost – 5,50%
 5. Telenet – 7,90%

Top 5 beste Amerikaanse dividend aandelen:

 1. Air Products and Chemicals – 2,10%
 2. Coca Cola – 2,80%
 3. PepsiCo – 2,50%
 4. Merck – 3,50%
 5. Genuine Parts Company – 2,48%

Top 5 beste Europese dividend aandelen:

 1. Nestlé – 2,28%
 2. Munich Re – 3,61%
 3. Air Liquide – 2,17%
 4. Novartis – 3,63%
 5. Sanofi – 3,7

Welke dividend aandelen hebben het hoogste rendement?

Aandelen met een hoog dividendrendmeent zijn de Amerikaanse vastgoedbeleggingstrusts (REIT’s). De dividendrendementen op deze REIT’s kunnen oplopen tot 10% of zelfs meer. 

Wat is een vastgoedbeleggingstrust (REIT)?

Een vastgoedbeleggingstrust (REIT) is een bedrijf dat inkomstengenererend onroerend goed bezit, exploiteert of financiert. REIT’s zijn als beleggingsfondsen: ze bundelen het kapitaal van talrijke investeerders. Dit maakt het voor individuele beleggers mogelijk om dividenden te verdienen op vastgoedinvesteringen, zonder dat ze zelf onroerend goed hoeven te kopen.

Wat is het verdienmodel van de REIT?

De meeste REIT’s hebben een eenvoudig bedrijfsmodel. De REIT:

 1. Huurt ruimte
 2. Int de huur op de eigendommen
 3. Keer de inkomsten uit aan de aandeelhouders (als dividend)

Wat zijn hypotheek REIT’s?

Hypotheek REIT’s bezitten geen onroerend goed, maar financieren in plaats daarvan onroerend goed. Deze REIT’s verdienen inkomsten uit de rente op hun beleggingen. 

Hoe kwalificeert een bedrijf als een REIT?

Om als REIT te kwalificeren, moet een bedrijf voldoen aan bepaalde bepalingen in de Internal Revenue Code (IRC). De vereisten van een REIT kort samengevat:

 • Het bezit van inkomstengenererend vastgoed voor de lange termijn
 • Het uitkeren van inkomsten aan aandeelhouders

Wat zijn voorbeelden van REIT’s met een hoog dividendrendement?

Onderstaande REIT’s kunnen dividenden van meer dan 8% uitkeren. Soms zelfs 10%!

 • Omega Healthcare Investors 
 • Apollo Commercial Real Estate Finance
 • PennyMac Mortgage Investment Trust 
 • Ellington Financial 
 • Global Net Lease 
 • American Finance Trust 
 • Annaly Capital Management 
 • Two Harbors Investment Corp. 
 • ARMOUR Residential REIT 
 • Orchid Island Capital 

Is beleggen in REIT’s aan te raden voor beginners?

REIT’s zijn moeilijk te volgen voor beginnende beleggers. Zeker als je in Europa woont. Een wijziging in het statuut kan de koers doen kelderen, bijvoorbeeld als het bedrijf de status van vastgoedbelegging trust verliest. Daarom adviseren we REIT’s alleen voor beleggers die wat meer ervaring hebben opgedaan.

Veelgestelde vragen over dividend aandelen

Er komt veel kijken bij dividend beleggen. Hieronder antwoord op een aantal veel gestelde vragen van beleggers omtrent dividend aandelen.
 

Wanneer geven aandelen dividend?

De meeste bedrijven keren dividend uit in de maand mei. Hoe gaat het proces in zijn werk?

 • Als het boekjaar winstgevend is afgesloten, keert een aandeel meestal dividend uit
 • Men bespreekt het dividendvoorstel op de algemene vergadering
 • Als men dit aanneemt, keert men dividend uit
 • Op de ex-dividenddatum gaat het aandeel “ex-dividend”
 • Het boekjaar is officieel afgesloten 

Wil je meer weten over wat ex-dividend precies is? Lees dan: Wat is ex dividend?

Hoe zit het met aandelen verkopen na ex dividend?

Je kunt zoals altijd een verkooporder plaatsen. Aandelen verkopen na ex-dividend is dus geen probleem. Vaak verkoop je deze moeiteloos, ook al zijn ze ex-dividend.

Hoeveel aandelen heb ik nodig om dividend te mogen ontvangen?

Je hebt maar één aandeel nodig om een dividend te mogen ontvangen.

Hoe lang moet je aandelen in bezit hebben om dividend te mogen ontvangen?

Om recht te hebben op dividend, moet je de aandelen in bezit hebben voor de ex-dividend datum.

Wat is dividend belasting?

De staat int belasting over dividend, door deze in te houden op de dividenduitkering. In verschillende gebieden heet deze belasting: 

 • Dividendbelasting (Europees Nederland)
 • Opbrengstbelasting (Caribisch Nederland)
 • Roerende voorheffing (België)

Heb je eerder geld verloren op de beurs?

Dan heb je waarschijnlijk nooit het advies ingewonnen van een echte expert. Een veelgemaakte fout is dat beleggers geen hulp vragen aan iemand die er verstand van heeft.

Wil jij voorkomen dat je verlies draait?
Kijk dan naar mijn GRATIS training. Daarin ontdek je hoe zelfs beginnende beleggers een rendement van 20,6% behalen. Klik hier om je aan te melden voor mijn gratis training.

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik daarom een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan.

Voor meer informatie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator of https://beleggen.com/training


~ Harm van Wijk

2 antwoorden
 1. Jos
  Jos zegt:

  Beste Harm,

  Ik zie dat PostNL niet is opgenomen als hoog dividend aandeel.
  Kan je uitleggen waarom je PostNL niet hebt geselecteerd?

  Groet,

  Jos

  Beantwoorden
  • peetdoelman
   peetdoelman zegt:

   Post nl gewoon afblijven. die hebben veel geld uitgegeven de groei in de pakket bezorging bij te kunnen houden. Maar helaas voor post NL zijn we aan het einde van de lockdown en gaat er veel minder on line gekocht worden. Dus zit post NL straks in een te groot jasje, En dat gaat ten kosten van de winst.
   Ik verwacht zelf dat ze een negatief resultaat gaan behalen. vrg peet,

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.