Top 5 beste investeringsopties in de Metaverse

Beleggen in Metaverse

De Metaverse deed recent zijn intrede. Facebook kondigde aan de naam van het bedrijf te wijzigen in Meta Platforms, evenwel met behoud van het ticker symbol FB. Waar meta en Metaverse voor staan, valt te betwisten. Het woord ‘metaverse’ wordt vaak teruggevoerd op Neal Stephensons dystopische cyberpunkroman Snow Crash uit 1992 en velen zien een recentere inspiratie in de duizelingwekkende wirwar van ervaringen in het hart van Earnest Cline’s roman Ready Player One uit 2011.

De Metaverse is echter veel meer dan sci-fi. Het is niet eens nieuw. Online communities bestaan al sinds het midden van de jaren 80 van vorige eeuw en groeiden in de jaren 90 verder uit via het concept van de chatrooms en de eerste sociale media sites. De game World of Warcraft vormde in het begin van de jaren 2000 het toneel waarop miljoenen mensen zich konden uitleven. Tegenwoordig zijn steeds meer gemeenschappen rondom games ontstaan en is inloggen op Fortnite, vooral voor jongere generaties, zelfs een sociale ervaring.

In dit artikel bespreek ik de visie en implicaties van de Metaverse en de beste opties om in de Metaverse te investeren.

Inhoudsopgave

De visie van de Metaverse


Een grotere overlap van het digitale en het fysieke leven

Of het nu in virtual reality (VR), augmented reality (AR) of gewoon op een scherm is, de belofte van de Metaverse is om een grotere overlap van ons digitale en fysieke leven mogelijk te maken en dat op alle mogelijke manieren. Deze twee werelden zijn al met elkaar verweven, er is geen headset meer nodig. Denk daarbij aan de Uber-app die je via locatiegegevens vertelt hoe ver je auto verwijderd is. Bedenk ook hoe je via de LiDAR-scanner op nieuwere iPhones een 3D-scan van de omgeving kan maken. In de kern is de Metaverse (ook bekend als “web 3.0”) een evolutie van ons huidige internet.

“Je zult binnen 10 jaar je bril op hebben, maar het is gewoon een zonnebril die je ook in de Metaverse ervaringen aanlevert”, zegt John Riccitiello, CEO van Unity, maker van een video game engine die steeds vaker meeslepende ervaringen op andere platforms ontwikkelt. “Je loopt langs een restaurant, je kijkt ernaar, en de menukaart komt meteen tevoorschijn.” Voor Riccitiello is dit soort ervaringen het meest opwindende deel wat Metaverse zou kunnen betekenen voor onze relaties. Het gevoel kunnen hebben dat we samen zijn terwijl we dat fysiek niet zijn, kan een heilzaam effect hebben.

Het Metaverse concept geeft ons de mogelijkheid om elk universum te creëren dat we ons ooit hebben voorgesteld. Een bedrijf als Immersed VR heeft al miljoenen aan investeringsdollars binnengehaald en werkt op verschillende terreinen samen met Facebook, Microsoft en Samsung. Renji Bijoy, de oprichter en CEO van Immersed VR, stelt dat VR zonder meer een tool voor het verhogen van de levenskwaliteit zal worden.

Facebook wil het leven naar meta verschuiven

Weinig bedrijven willen die narratieve verschuiving richting meta meer dan Facebook, nu dus Meta Platforms. Het sociale netwerk, dat eigenaar is van het VR-merk Oculus, claimt het voortouw te hebben genomen in de metawereld. Facebook kondigde in de zomer van 2021 Horizons Workrooms (via zijn Oculus Quest) aan als alternatief voor de Zoom vergaderingen, die voor veel werknemers tijdens de pandemie gemeengoed zijn geworden. Maar voorlopig lijkt het voor het grootste deel van de beroepsbevolking nog een verre droom om zijn/haar werkdag in de metaverse door te brengen.

Matthew Ball, auteur van het binnenkort te verschijnen boek The Metaverse: And How it Will Revolutionize Everything, legt het als volgt uit: “Als het fundamentele uitgangspunt van de Metaverse is dat we meer van onze tijd, arbeid, rijkdom en bestaan in virtuele werelden zullen doorbrengen, hebben we daar een enorme hoeveelheid data voor nodig. Het belang van die data neemt uiteraard eveneens toe: de risico’s op dataverlies worden groter.” Daar moet dus iets aan gedaan worden.

Metaverse moet een betere toekomst creëren

Aanhangers zijn er heilig van overtuigd dat de Metaverse voordelen heeft voor iedereen. Dat het de toegang, kansen, sociale netwerken en geestelijke gezondheid kan uitbreiden op een nog ongekende schaal. Maar zelfs zij moeten toegeven dat veel van het goede dat de Metaverse kan doen nog steeds speculatief is en afhankelijk is van een samenvloeiing van gebeurtenissen, van hardware implementatie tot ontwikkelingen van data infrastructuur en dat zonder een juiste timing te geven.

Het is nog altijd hoogst onduidelijk hoe en wanneer Metaverse ons dagelijks leven ingrijpend zal beïnvloeden of hoe de virtuele ruimte er daadwerkelijk zal uitzien. “Ik denk dat wanneer je in een virtuele ruimte bent, ze meestal kleiner en intiemer zal zijn. Maar ik geloof dat wanneer we deze virtuele wereld betreden, je een intiemere relatie via je avatar ontwikkelt met de mensen die je online ontmoet”, zo zeggen mensen die het kunnen weten. “Ook al zit je achter een scherm of zit je achter een headset, je ziet nog steeds iemand in fysische vorm.”

Bij de sociale media worden regelmatig selfies gebruikt als avatar (gebruikersafbeelding). Analisten zien de aanstaande verschuiving in technologieën als een kans om een meer inclusieve missie en doel vorm te geven. In een opname van een 3D-uitvoering en een echte 3D-video, kun je veel echte nuances zien: bijvoorbeeld hoe de tong en mond zich bewegen. De voorstanders beweren dat we, mede dankzij de Metaverse, een betere toekomst tegemoet gaan.

 

De visie van Nvidia


Fusie van virtuele en fysieke werelden

Het is niet helemaal verwonderlijk dat een bedrijf dat miljarden dollars per jaar verdient met het maken van de chips die de hyperrealistische videogames van tegenwoordig aandrijven, een businessplan heeft dat is geïnspireerd op een science fiction roman. Jensen Huang, CEO van Nvidia, staat te trappelen om de metaverse te creëren, wat hij beschrijft als een virtuele wereld die een digitale tweeling van onze wereld is.

Huang citeert op zijn beurt Snow Crash van auteur Neal Stephenson, waarin gedeelde 3D-ruimten en virtueel verbeterde fysieke ruimtes voorkomen die verlengstukken zijn van het internet voor het oproepen van de idee van Metaverse. Dit idee speelt al in enorm populaire online games zoals Fortnite en Minecraft, waar gebruikers à volonté ingebeelde virtuele werelden creëren. Bedrijven als Nvidia werken in ijltempo aan dergelijke concepten.

BMW werkt samen met Nvidia en gebruikt een virtuele digitale tweeling van een fabriek in Regensburg, Duitsland, om virtueel nieuwe workflows te plannen voordat de wijzigingen in realtime in hun fysieke fabriek worden geïmplementeerd. De Metaverse, zegt Huang, is waar we de toekomst zullen creëren en transformeren hoe ’s werelds grootste industrieën werken.

AI zorgt voor een revolutie onder grote industrieën

Vanuit hun wortels in de game-industrie zijn Nvidia-chips nu een belangrijk onderdeel van veel van ’s werelds krachtigste computers die AI, het ontdekken van medicijnen en de komende generatie van autonome voertuigen aandrijven. Huang beschrijft de nieuwste versie van AI (ookwel kunstmatige intelligentie) als ‘de moderne oerknal’. Hoe groot moet het transformatiepotentieel van AI ingeschat worden? AI is volgens de technologie een keerpunt voor de wereld.

De fundamentele technologie van de mens is gebaseerd op intelligentie, zonder ons verstand zouden we nergens zijn. We zijn volgens Huang bezig met het automatiseren van intelligentie, zodat we die van onszelf kunnen uitbreiden. Wat echt bijzonder is, is dat AI software inderdaad software is die zichzelf schrijft en het schrijft software die geen mens zou kunnen schrijven. Het is ongelooflijk complex en tegen die achtergrond een reuzestap vooruit.

Huang gaat verder: we kunnen intelligentie automatiseren om met de snelheid van het licht te werken en dankzij het gebruik van supersnelle computers kunnen we intelligentie automatiseren en onmiddellijk wereldwijd uitbreiden. Elk van de grote industrieën zal hierdoor een revolutie doormaken. Als je het over de smartphone hebt, heeft dit een volledige revolutie teweeggebracht in de telefoonindustrie. We staan op het punt hetzelfde te zien gebeuren met de landbouw, de voedselproductie, de gezondheidszorg, de productie, de logistiek, de klantenservice en het transport.

Deze industrieën zijn volgens Huang zo complex dat geen mens de software zou kunnen schrijven om ze te verbeteren. Maar eindelijk hebben we een stukje van deze nieuwe technologie, kunstmatige intelligentie genaamd, die die complexe software wel kan schrijven, zodat we ze kunnen automatiseren. Het hele doel van het schrijven van software is om iets te automatiseren. Huang steekt zijn superlatieven niet onder stoelen of banken: we bevinden ons in deze nieuwe wereld waar we de komende 10 jaar de automatisering van de automatisering zullen zien.

 

Vanuit videogame’s steeds een stapje verder

Is het niet ironisch dat een bedrijf dat zijn wortels heeft in entertainment nu cruciale rekenkracht levert voor het ontdekken van medicijnen, voor fundamenteel onderzoek en voor het opnieuw uitvinden van productie? Volgens Huang is dat helemaal niet het geval. Het is eigenlijk zelfs het tegenovergestelde.

Nvidia is begonnen als een computerbedrijf. Destijds waren videogames nog een kleine markt en het management van het bedrijf veronderstelde terecht dat deze nieuwe industrie van videogames één van de grootste technologiesectoren ter wereld zou worden. De voorwaarde is uiterst zeldzaam dat een markt tegelijkertijd groot en technologisch veeleisend is.

Het is meestal zo dat de markten die echt krachtige computers nodig hebben erg klein zijn, of het nu gaat om klimaatsimulatie of het ontdekken van moleculair dynamische medicijnen. De markten zijn zo klein dat de participanten op die markten zich geen grote investeringen kunnen veroorloven. Daarom zie je geen bedrijf dat is opgericht om klimaatonderzoek te doen. Investeren in chips voor videogames was een van de beste strategische beslissingen die Nvidia ooit heeft genomen, want deze markt bleek een enorm potentieel met een grote technologische inspanning te combineren.

AI is het keerpunt voor een nieuwe wereld


Het belangrijkste AI-systeem

Waarom zijn aanbevelingsalgoritmen zo moeilijk en zo belangrijk? Aanbevelingssystemen zijn het belangrijkste AI-systeem van onze tijd, de belangrijkste machine learning pijplijn in de wereld van vandaag. Het is de motor voor zoeken, advertenties, online winkelen, muziek, boeken, films, door gebruikers gegenereerde inhoud, nieuws en ga zo maar door. Ze verwerken honderden petabytes aan gegevens en het gaat zelfs in de richting van terabytes.

Tekort aan halfgeleiders

Maar er is tegenwoordig een levensgroot probleem en dat is het tekort aan halfgeleiders. Dat tekort treft heel wat sectoren, maar op de eerste plaats de autosector. Hoe heeft het chiptekort de auto-industrie beïnvloed? Een van de dynamieken die COVID heeft blootgelegd, is de zwakte in de toeleveringsketens van de auto-industrie, die te veel componenten in auto’s heeft ingebouwd.

Toen de aanvoer van chips abrupt stopte vanwege de coronamaatregelen, was het herstartproces veel gecompliceerder dan iemand zich had kunnen voorstellen. Het is heel duidelijk dat de auto opnieuw moet worden ontworpen, met in plaats van duizenden componenten een paar gecentraliseerde componenten. Op dat vlak kan meta een belangrijke rol spelen. Automatisering zal een begrip met een heel andere inhoud worden.

Automatisering van de automatisering

Hoe zal AI de auto-industrie beïnvloeden? Huang meent het antwoord op die vraag te weten. De autosector zou hun auto’s niet langer als voertuigen beschouwen die ze produceren en verkopen, maar als een onderdeel van hun vloot dat onderhoudt vraagt. Ze zouden softwarediensten kunnen leveren in de loop van de 15-20 jaar dat deze auto’s op de weg zijn. Het businessmodel wordt dus getransformeerd. Hoe belangrijk is de komst en de aanpassing van de digitale tweelingen realiteit en virtuele wereld voor de productie, het bedrijfsleven en de samenleving als geheel?

In de toekomst zal de digitale wereld of de virtuele wereld duizenden keren groter zijn dan de fysieke wereld. Er komt een nieuw New York City, er komt een nieuw Shanghai. Elke fabriek en elk gebouw zal een digitale tweeling hebben die de fysieke versie ervan simuleert en volgt. Altijd. Op die manier kunnen ingenieurs en softwareprogrammeurs nieuwe software simuleren die uiteindelijk zal draaien in de fysieke versie van de auto, de fysieke versie van de robot, de fysieke versie van de luchthaven, de fysieke versie van het gebouw.

Alle software die in deze fysieke dingen wordt uitgevoerd, wordt eerst in de digitale tweeling gesimuleerd en vervolgens gedownload naar de fysieke versie. En als gevolg daarvan wordt het product exponentieel beter. Het tweede is dat je door wormgaten in en uit de twee werelden kunt gaan. We gaan de virtuele wereld in met behulp van virtual reality en we zullen in de fysieke wereld komen met behulp van augmented reality. Het gaat uiteindelijk om de versmelting van de virtuele wereld en de fysieke wereld.

Zorgen om veiligheid

Maak je je zorgen over slechte acteurs die al deze krachtige technologie in handen krijgen en deze gebruiken om chaos te zaaien, kwaad te plegen en deze utopische visie op de toekomst te verstoren? De beste manier om dit te proberen te vermijden, is om de technologie te democratiseren om zo de samenleving in staat te stellen de geweldige technologie op een veilige manier te kunnen gebruiken.

Een bekend adagium, bedacht door de Engelse historicus Lord Acton, is: Macht maakt corrupt en absolute macht maakt absoluut corrupt (Power corrupts and absolute power corrupts absolutely). Het grootste gevaar is dus dat meer en meer macht gaat naar grote bedrijven of overheden. Security en controle zal in de wereld van de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen. Zo zien we in China al het social credit systeem waar je bijvoorbeeld na 5 keer oversteken met rood licht geen hypotheek meer kan afsluiten. Of na ongewenst gedrag, zoals een verkeerde tweet, niet meer mag reizen.

Er kleven dus ook grote risico’s aan dit systeem. Maar laat ons even kijken naar Metaverse vanuit de kant van de beleggers. Hoe kunnen die concreet in het Metaverse verhaal stappen?

Investeren in de Metaverse

Er wordt steeds meer gesproken over de Metaverse, vooral nadat Mark Zuckerberg aankondigde dat Facebook in oktober 2021 zou worden omgedoopt tot Meta. Wordt de Metaverse the next big thing? Zou het de toekomst van het internet kunnen zijn? Niemand kan het met zekerheid zeggen, maar veel mensen zijn bereid om er nu in te investeren voordat het mainstream wordt. Hoe kun je in 2022 investeren in het Metaverse? Er zijn verschillende manieren die hieronder behandeld zullen worden, maar eerst het antwoord op een aantal vragen.

Wat is de Metaverse precies?

De Metaverse is vermoedelijk de volgende fase in de evolutie van het internet, waar gebruikers communiceren binnen een nieuwe online wereld, die meeslepender is dan alleen observeren via het scherm van een telefoon of een computer. De verwachting is dat Virtual Reality en Augmented Reality een rol gaan spelen in het onderdompelen in deze virtuele wereld.

Veel verschillende bedrijven werken aan het bouwen van hun eigen Metaverse. Meta (Facebook) werkt bijvoorbeeld aan hardware en het heeft al het gebruikersbestand met zijn sociale platform, terwijl Roblox en Electronic Arts gamingbedrijven zijn die al ervaring hebben met het bouwen van gesimuleerde werelden. Dan heb je ook op blockchain gebaseerde Metaverses (zoals Decentraland en de Sandbox), dat zijn gedecentraliseerde, community-driven virtuele werelden waar je land kunt kopen als een NFT en erop kunt bouwen wat je maar wilt.

 

Hoe beleg ik in de Metaverse?

Er zijn een paar belangrijke manieren om te investeren in de Metaverse:

 • Koop cryptocurrency gekoppeld aan Metaverse games (zoals Decentraland en Sandbox)
 • Koop virtueel vastgoed NFT’s in een op blockchain gebaseerde Metaverse
 • Koop aandelen van bedrijven die gericht zijn op het opbouwen van een Metaverse
 • Koop cryptocurrency gekoppeld aan Metaverse games

Investeren in Metaverse games

In Metaverse games kun je door de virtuele wereld lopen die door de community is gemaakt en verkennen wat anderen hebben gebouwd. Het mooie van deze spellen is dat ze gedecentraliseerd zijn; er is geen centrale autoriteit die de plaats beheert of controleert wat je wel of niet kunt creëren of doen in je eigen ruimte.

Ook alle land of objecten die je in een game koopt, zijn NFT’s en zijn ze voor onbepaalde tijd van jou om te bezitten. Vergelijk dit met traditionele computerspellen, waarbij je in-game tokens of zelfs echt geld betaalt om items te kopen, maar als het bedrijf het spel niet langer uitvoert of besluit je account te verbannen, verlies je alles waarvoor je hebt betaald.

Decentraland (MANA)

Decentraland is het populairste Metaverse spel en hun munt MANA is de meest waardevolle op Metaverse gebaseerde cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. Veel hiervan komt voort uit de first-mover positie die Decentraland heeft, als de allereerste virtuele wereld die eigendom is van zijn gebruikers. Om te communiceren met de Metaverse van Decentraland, moet je hun native token genaamd MANA gebruiken. Dit kan worden gebruikt om evenementen bij te wonen of items in de virtuele wereld te kopen, inclusief land.

Je kunt ook games spelen in Decentraland, waarvoor mogelijk toegangsprijzen gelden, maar je kunt er digitale items voor terugwinnen. Er zijn zelfs virtuele casino’s te vinden, waar je MANA kunt winnen die je natuurlijk in het spel kunt uitgeven, maar je kunt ook wisselen voor fiat-valuta op een crypto-uitwisseling. Een van de casino’s in Decentraland heeft zelfs banen gecreëerd in deze virtuele wereld, door mensen in te huren om gebruikers te begroeten die het casino binnenkomen! Metaverse kan inderdaad erg ver gaan!

Momenteel is er niet veel aan de hand in Decentraland en is het gebruikersbestand niet substantieel groot. Als het in populariteit toeneemt met meer spannende evenementen en functies, en meer mensen die indrukwekkende ruimtes bouwen binnen de virtuele wereld, dan kan het een toestroom van nieuwe en terugkerende gebruikers brengen. Als dit gebeurt, kan de prijs van MANA stijgen, omdat gebruikers MANA moeten kopen om binnen Decentraland te communiceren.

Decentraland heeft veel aandacht gekregen van grote institutionele beleggers, waaronder Grayscale die in februari 2021 een Decentraland Trust lanceerde. Dit was een eye-opening zet, omdat Grayscale meestal investeert in large-cap cryptocurrencies, waar MANA in feite nu in is gegroeid. Het is gratis om als gast door Decentraland te zwerven, dus voel je vrij om het te verkennen voordat je er een investering in doet. Als u besluit dat u MANA wilt kopen, kunt u het vinden op enkele van de beste crypto-uitwisselingen die de Metaverse trein niet wilden missen.
 

Andere metaverse game cryptocurrencies

Naast Decentraland zijn er nog andere Metaverse games, sommige met veel meer functionaliteit, maar ze bestaan nog niet zo lang. Ze kunnen uiteindelijk enorm populair worden, wat betekent dat hun cryptocurrency-waarde veel meer kan stijgen dan MANA, maar er is ook een hoger risiconiveau aan verbonden. Doe je eigen onderzoek voordat je investeert in een van deze cryptocurrencies, maar sommige van de meest bekende zijn onder meer SAND (de Sandbox), ILV (Illuvium), ATLAS (Star Atlas) en WILD (Wilder World).

Investeren in virtueel vastgoed in Metaverse games


Virtueel vastgoed in Decentraland

Vastgoed kopen in een game als Decentraland is een andere manier om te investeren in het Metaverse. Het concept lijkt in eerste instantie misschien absurd, wanneer je probeert te worstelen met het idee om geld te betalen voor een ruimte die niet bestaat in de fysieke wereld. Als je het echter bekijkt in termen van vraag en aanbod, dan kan het een logische investeringsmogelijkheid worden omdat de waarde in de loop der tijd zou moeten stijgen naarmate meer mensen het willen kopen. Je kunt het ook verhuren, of een game, winkel of advertentie bouwen om passief inkomen te genereren.

In Decentraland bestaat het Metaverse uit slechts 90.601 ‘percelen’ land, elk een vierkant van 16m x 16m. Deze percelen worden LAND genoemd en zijn NFT’s (niet-fungibele tokens). Zodra u LAND bezit, is het van u totdat u besluit het te verhandelen, en het is uniek en kan niet worden gerepliceerd. U kunt ook een landgoed bouwen, dat is een vereniging van twee of meer aangrenzende percelen land. Ze moeten met elkaar verbonden zijn, ze kunnen bijvoorbeeld niet worden gescheiden door een weg of plein. Als je een landgoed vormt, kun je grotere scènes bouwen die verder reiken dan één perceel.

In november 2021 werd een landgoed in Decentraland bestaande uit 116 percelen gekocht door Tokens.com voor $ 2,43 miljoen. Ze zijn van plan om dit LAND, dat in het hart van het Fashion Street District ligt, te gebruiken om uit te breiden naar de digitale mode-industrie. In december 2021 kostte een enkel perceel LAND ongeveer $ 16.000, terwijl ze slechts vier maanden voordien in augustus 2021 gemiddeld ongeveer $ 5.000 kostten. In december 2017 zou één perceel LAND voor slechts $ 100 worden verkocht. Beleggen in Metaverse kan dus (veel) geld opbrengen.

Waar moet je virtueel vastgoed kopen in de Metaverse?

Net als in de fysieke wereld zijn de drie belangrijkste factoren bij het beslissen waar virtueel onroerend goed te kopen: locatie, locatie, locatie. De Decentraland Metaverse is niet zomaar een kale ruimte gevuld met individuele eigenaarspercelen; ze hebben een wereld gecreëerd waarin er particuliere landeigenaren zijn, evenals thema-gemeenschapswijken en wegen die hen verbinden. Er zijn particuliere LAND-percelen die op de Marktplaats kunnen worden verhandeld.

Anderzijds zijn er districten die worden bestuurd door subgemeenschappen en vasthouden aan een specifiek ontwerpthema, bijvoorbeeld Fashion Street, Vegas City en zelfs Red Light District. De Plazas wordt door de spelers gebruikt om het Metaverse te betreden en ze kennen dus veel voetverkeer. Ook zijn er wegen die verschillende wijken en pleinen met elkaar verbinden. Het meest waardevolle onroerend goed in Decentraland zou dat zijn in de buurt van pleinen (vanwege het drukke verkeer dat er doorheen gaat) en districten (die een specifiek type speler naar dat gebied zouden trekken).

Hoe koop je virtueel vastgoed in de Decentraland Metaverse?

In Decentraland is het gemakkelijk om virtueel onroerend goed te kopen, of LAND zoals het in het spel wordt genoemd. Het enige wat u hoeft te doen is naar de Decentraland marktplaats te gaan en te zoeken naar een pakket dat u wilt kopen. Merk op dat al deze pakketten op de marktplaats worden verkocht door de huidige eigenaar van het perceel, u kunt er geen rechtstreeks bij Decentraland zelf kopen omdat ze allemaal in 2018 zijn geveild.

Om een perceel LAND te kopen, moet u dus betalen met MANA. Als u er geen heeft, koop dan eerst wat van een cryptocurrency-uitwisseling. U kan MANA kopen op een aantal beurzen. Je kunt de locatie van het perceel bekijken ten opzichte van de kaart van Decentraland, en je kunt ook klikken om de 3D-versie van dat LAND vanuit het spel te bekijken. U klikt op een van de pakketten die te koop zijn en U kan het perceel inclusief het huis dat erop is gebouwd, te koop zien. Rondlopen in het huis en elke kamer inspecteren, is mogelijk. Investeren in de Decentraland Metaverse is dus niet moeilijk.

Hoe kun je geld verdienen met virtueel vastgoed?

Naast het vasthouden van uw onroerend goed en wachten tot het in waarde stijgt, zijn er drie belangrijke manieren waarop u er in de tussentijd geld aan kunt verdienen. Ten eerste kunt u uw grond verhuren aan iemand anders die op uw perceel wil bouwen. U kunt een maandelijkse huurbetaling ontvangen in MANA of ETH, of mogelijk een deel in de inkomsten uit het bedrijf dat is gebouwd op uw onroerend goed.

De tweede optie om geld te verdienen met uw perceel is om zelf iets te bouwen en de activa en het LAND samen te verkopen. Je kunt bijvoorbeeld een huis, een winkel of een speelhal bouwen die klaar is om te gaan voor een nieuwe eigenaar die aan de slag wil. Of u kunt iets bouwen dat esthetisch aantrekkelijk is en dat van nature spelers aantrekt, wat betekent dat de potentiële koper LAND koopt dat wordt geleverd met gestaag verkeer met een hoog volume.

Ten slotte kunt u een game, winkel of een advertentie bouwen die een passieve inkomstenstroom biedt. Je kunt in-game NFT-verzamelobjecten of kleding verkopen, of een spel hebben waarbij bezoekers moeten betalen om te spelen.

Andere plaatsen om virtueel vastgoed te kopen

Decentraland is het populairste Metaverse spel op dit moment, maar het is niet de enige plek om virtueel vastgoed te kopen. Omdat de prijs van Decentraland LAND al zo hoog is, bent u misschien op zoek naar andere metaverses waar u goedkoper onroerend goed kunt kopen en hoopt dat het de komende jaren dramatisch in waarde stijgt. Enkele andere spellen waar je onroerend goed kunt kopen zijn de Sandbox, Cryptovoxels, Somnium en Upland. Vergeet niet om uw onderzoek grondig te doen voordat u investeert in virtueel onroerend goed, kwestie van niets te kopen dat u niet begrijpt.

Als u onroerend goed wilt kopen met behulp van een virtueel vastgoedbedrijf, is Metaverse Property de eerste ter wereld die deze service aanbiedt. Ze kunnen u niet alleen helpen bij het kopen of huren van virtueel onroerend goed, ze kunnen ook uw gewenste project voor u ontwerpen en bouwen, uw woning beheren, huur van uw woning innen en zelfs helpen bij marketing.

Investeren in aandelen bij Metaverse bedrijven

 
Aandelen Metaverse


Decentralisatie Metaverses

De laatste belangrijkste manier om te beleggen in de Metaverse is om aandelen te kopen in de bedrijven die sterk betrokken zijn bij het creëren van de Metaverse. Merk op dat de hierboven beschreven gedecentraliseerde Metaverses verschillen van die voorgesteld door Mark Zuckerberg, evenals andere bedrijven.

De gedecentraliseerde aard van de virtuele werelden betekent dat niemand kan controleren wat er op een stuk land wordt geplaatst, noch kan iemand NFT’s wegnemen die u bezit. Hoewel er voordelen zijn van decentralisatie (uw verzamelobjecten zijn bijvoorbeeld van u om voor altijd te bewaren en uw account kan niet worden afgesloten), zijn er ook enkele potentiële problemen aan verbonden. Zonder centraal bestuursorgaan is er niets dat gebruikers ervan weerhoudt obscene afbeeldingen, lasterlijk materiaal of aanzetten tot haat tegen een bepaalde groep.

Aandelen van Metaverse bedrijven

Als je denkt dat de meest succesvolle Metaverse afkomstig zal zijn van een groot bedrijf dat ervaring heeft met het bouwen van sociale platforms en virtuele spelwerelden, en de mogelijkheid om te bepalen hoe het Metaversum werkt, dan is investeren in een van deze bedrijven de betere optie.

Het meest voor de hand liggende bedrijf is Meta Platforms (voorheen bekend als Facebook), wat een groot deel van de reden is waarom er in de eerste plaats meer over de Metaverse is gesproken. Meta Platforms is misschien wel de veiligste optie, omdat het een groot gebruikersbestand van meer dan 3,5 miljard heeft op Facebook, Instagram en Whatsapp en enorme winsten heeft gemaakt.

Er zijn verschillende gamebedrijven zoals Roblox (RBLX), TakeTwo (TTWO), Electronic Arts (EA) en Activision Blizzard (ATVI) die allemaal ervaring hebben met het bouwen van gamewerelden en misschien wel degene zijn die de beste metaverse creëert. Als u een lagere risicoblootstelling wilt om al uw bases te dekken, kunt u zelfs beleggen in de Roundhill Ball Metaverse ETF (META ETF) die u blootstelling aan de Metaverse geeft door beleggingsresultaten te bieden die nauw verbonden zijn met de prestaties van de Ball Metaverse Index.

Beste Metaverse investeringskeuzes voor 2023

Het concept van de Metaverse heeft het afgelopen jaar een enorme toename in populariteit gekend met honderden projecten, zowel on-chain als off-chain, die virtuele wereldconcepten willen integreren. Gezien het feit dat de Metaverse niche naar verwachting tegen 2030 bijna $ 5 biljoen zal waarderen, willen veel beleggers graag blootstelling krijgen aan deze groei. Ik zal met verschillende populaire benaderingen van beleggers bespreken hoe te investeren in Metaverse in 2023, voordat wordt benadrukt welke factoren van belang zijn voordat u een Metaversumplatform kiest.

Investeren in Battle Infinity

Onze huidige favoriete manier om blootstelling te krijgen aan de groei van het Metaverse is om te investeren in Battle Infinity. Battle Infinity, later meer besproken, is een aankomend beste Metaverse gameplatform dat play-to-earn (P2E) -mechanismen bevat – allemaal binnen een levendige virtuele wereld waar gebruikers met elkaar kunnen communiceren.

Battle Infinity bevindt zich momenteel in de voorverkoopfase van zijn levenscyclus, wat betekent dat beleggers IBAT (het native token van het platform) tegen een gereduceerde prijs kunnen kopen. Gezien het feit dat het team van Battle Infinity binnenkort hun zinnen heeft gezet op DEX-lijsten, kan het verkrijgen van munten tegen een lagere prijs vruchtbaar zijn naarmate het project zich uitbreidt

Top 5 opties voor investeren in de Metaverse

Degenen die regelmatig cryptocurrencies kopen, zullen uit de eerste hand ervaring hebben met de groei van de metaverse in het afgelopen jaar, met veel projecten die dit concept in de mainstream helpen brengen. De vijf onderstaande benaderingen beschrijven hoe u efficiënt in het Metaversum kunt investeren – elk met zijn eigen unieke voordelen voor beleggers: 

 1. Metaverse games
 2. Metaverse NFT’s
 3. Metaverse crypto
 4. Metaverse vastgoed
 5. Metaverse aandelen


# 1. Metaverse games

Onze keuze voor de beste manier om te investeren in Metaverse, is via Metaverse games of via de beste Metaverse NFT-projecten. De groei op dit gebied van gaming in het afgelopen jaar is exponentieel geweest, gedreven door spraakmakende projecten zoals Decentraland en The Sandbox. Er worden echter regelmatig kleinere projecten gelanceerd die proberen te profiteren van het succes van de eerder eerdere projecten.

In een notendop zijn Metaverse games precies wat de naam impliceert – gaming platforms gebaseerd op het Metaversum. Veel van de beste Metaverse munten zijn eigen aan deze spelprojecten, waardoor ze soepel kunnen verlopen. Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van deze games is het niveau van onderdompeling dat ze gamers kunnen bieden.

Hoe zien Metaverse games eruit?

Degenen die Steven Spielberg’s Ready Player One hebben gezien, zullen een goed begrip hebben van hoe metaverse games eruit zien. Ze bevatten rijke 3D-werelden waarin spelers hun eigen avatars kunnen maken en kunnen communiceren met de avatars van andere spelers. Dit biedt een nieuwe manier om te socializen – een manier die in de postpandemische wereld van vandaag de dag nog vaker zal voorkomen.

Enkele van de meest ondergewaardeerde crypto’s zijn betrokken bij de metaverse gaming-niche, waarbij ‘play-to-earn’ (P2E) -mechanismen een van de meest aantrekkelijke factoren zijn voor gamers. Met deze mechanismen kunnen gamers beloningen verdienen (uitgedrukt in cryptocurrency) voor hun in-game acties. Dit betekent in wezen dat gamers op een leuke manier geld kunnen verdienen met hun gameplay-vaardigheden.

Battle Infinity is een Metaverse gameproject dat onlangs de aandacht van de media heeft getrokken. Dit opwindende project neemt een fantasy-sportcompetitie op in zijn metaverse, en biedt sportfans een manier om strategieën te bedenken en beloningen te verdienen voor bekwame gameplay. Deze beloningen worden verdeeld in IBAT, het oorspronkelijke token van Battle Infinity.

Veel investeerders willen Battle Infinity kopen om bekendheid te krijgen met de groei van het project, omdat het verschillende andere aantrekkelijke functies biedt. Een daarvan is de ‘Battle Store’, die een scala aan multiplayer P2E-games biedt die gebruikers kunnen spelen – waardoor het beloningspotentieel wordt vergroot. Degenen die meer willen weten over dit opwindende project, kunnen dit doen via de Battle Infinity Telegram-groep.

Top 5 Metaverse games

 1. Battle Infinity
 2. Decentraland
 3. The Sandbox
 4. Axie Infinity
 5. Gods Unchained

 
#2. Metaverse NFT’s

Een andere populaire manier om in Metaverse te investeren, is via NFT’s. Enkele van de beste NFT’s van het afgelopen jaar hebben vanwege hun waardevolle eigenschappen deel uitgemaakt van op Metaverse gebaseerde projecten. Een belangrijke factor die NFT’s aantrekkelijk maakt vanuit een metavers standpunt, is dat ze ‘echt’ eigendom van in-game-activa kunnen bieden.

In het Metaverse game Gods Unchained zijn de in-game speelkaarten bijvoorbeeld gestructureerd als NFT’s. Dit betekent dat alle kaarten van een speler echt van hen zijn, waardoor ze niet kunnen worden gestolen of gewijzigd. Dit vermindert (of verwijdert) op zijn beurt het concept van valsspelen of hacken uit het spel. Een ander voordeel is dat in-game items gemakkelijk kunnen worden verhandeld als ze zijn gestructureerd als NFT’s.

Battle Infinity NFT’s

Een van de coolste NFT-projecten op dit moment die deze functie biedt, is Battle Infinity, dat we ook hierboven al hebben vermeld. Battle Infinity heeft een speciale NFT-marktplaats binnen zijn ecosysteem (genaamd Battle Market) waarmee spelers in-game-items kunnen kopen, verkopen en verhandelen.

Gebruikers kunnen bijvoorbeeld naar de Battle Market gaan en een nieuwe outfit kopen voor hun in-world avatar met behulp van IBAT, de native token van Battle Infinity. Dit is een andere optie voor de beste manier om in Metaverse te investeren, aangezien vraag- en aanbodfactoren de prijs van elke NFT dicteren. Dus naarmate de gebruikersbasis van het platform groeit, zullen NFT’s natuurlijk schaarser en waardevoller worden.

Veel van de beste NFT-spellen (inclusief Battle Infinity) stellen spelers ook in staat om percelen virtueel land binnen hun wereld te kopen, die zijn gestructureerd als NFT’s. We zullen dit concept later in de gids onderzoeken, maar het is de moeite waard om je hiervan bewust te zijn, omdat het het voortdurende belang van NFT’s binnen de Metaverse benadrukt.

Top 5 Metaverse NFT’s

 1. Battle Infinity
 2. Lucky Block
 3. Gods Unchained
 4. Decentraland
 5. Axie Infinity


#3. Metaverse crypto

Een andere benadering voor het investeren in de Metaverse, is via Metaverse crypto. In een notendop beschrijft Metaverse crypto de native tokens van op Metaverse gebaseerde projecten. Deze tokens worden meestal gebruikt voor verschillende taken, zoals transacties, uitzetten en zelfs governance. Laten we deze tokens in meer detail bekijken.

In-world transactions

Het native token van elke Metaverse kan meestal worden gebruikt om items van de in-world marktplaats te kopen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld Axie Infinity kopen en tokens gebruiken om extra ‘Axies’ te kopen voor gebruik in de game. Dit betekent ook dat verkopers worden gecompenseerd in Metaverse crypto – die ze kunnen inwisselen voor een andere digitale valuta.

Staking

Crypto-staking omvat het ‘vergrendelen’ van tokens voor een specifieke periode, meestal om het beveiligingsniveau van het platform te verhogen. Veel Metaverse platforms bieden hun eigen stakingsmechanisme waarmee tokenhouders een rendement op hun bezit kunnen genereren – en dit alles terwijl ze het bredere ecosysteem ten goede komen.

Governance

Governance: Ten slotte zijn veel Metaverse projecten gestructureerd als een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO), wat betekent dat de tokenhouders degenen zijn die het platform besturen. Bij de meeste van de beste crypto-DAO-projecten kunnen tokenhouders stemmen over bestuursvoorstellen, waarbij degenen die het hoogste aantal stemmen krijgen degenen zijn die verder gaan.

Veel manieren om Metaverse crypto te gebruiken

De bovenstaande lijst is niet uitputtend, aangezien Metaverse cryptomunten op veel manieren kunnen worden gebruikt. Ze bieden ook een gemakkelijke manier om te investeren in Metaverse omdat ze vaak worden vermeld op de beste crypto-uitwisselingen. Als zodanig kunnen beleggers die niet actief zijn in een specifieke Metaverse, toch blootstelling krijgen aan de groei ervan door in tokens te beleggen.

Axie Infinity is hier een goed voorbeeld van, aangezien AXS-tokens in november 2021 werden gewaardeerd op meer dan $ 164. Beleggers die ervoor kozen om Decentraland te kopen, werden ook rijkelijk beloond toen MANA-tokens eerder in dat jaar met meer dan 110% stegen. Ten slotte kunnen degenen die in Metaverse willen investeren zelfs IBAT-tokens kopen via de voorverkoopfase van Battle Infinity om in de komende weken en maanden bekendheid te krijgen met de groei van het project.

Top 5 Metaverse crypto

 1. Axie Infinity
 2. Ethereum
 3. Decentraland
 4. Battle Infinity
 5. Enjin


#4. Metaverse vastgoed

Metaverse vastgoed is uitgegroeid tot een van de meest opwindende elementen binnen deze groeiende sector en biedt een unieke kijk op eigendom en verhuur. Degenen die zich afvragen hoe ze kunnen investeren in Metaversaal (een nieuw woord dat we hier invoeren) vastgoed, kunnen dit doen door deel te nemen aan Metaverse projecten waarmee gebruikers virtueel land kunnen kopen.
 

Virtueel vastgoed Decentraland

Decentraland is een van de meest prominente projecten die deze functionaliteit bieden, aangezien de 3D-wereld ongeveer 90.000 percelen van 16m x 16m landpercelen (land genoemd) omvat. LAND kan worden gekocht met behulp van MANA (het native token van Decentraland) of Ethereum en is gestructureerd als een NFT.

Net als in het echte leven worden specifieke percelen vanwege hun locatie als waardevoller beschouwd dan andere. Sommige van de LAND-percelen in de buurt van Decentraland’s ‘Genesis Plaza’ werden in 2021 zelfs gewaardeerd op meer dan $ 13.000. Aangezien deze percelen slechts 16m x 16m zijn, is het duidelijk dat metaverse onroerend goed in sommige omstandigheden prijzig kan zijn.

Hoe investeren in virtueel vastgoed?

Volgens een artikel van CNBC bedroeg de virtuele grondverkoop in de Metaverse in 2021 $ 500 miljoen. Veel hiervan was te danken aan de voordelen die het bezitten van virtueel vastgoed beleggers kan bieden. Niet alleen kunnen investeerders profiteren van waardestijging,gedreven door toename in de populariteit van het project, maar ze kunnen ook rendement genereren door te huren.

Huren werkt precies zoals men zou verwachten, waardoor virtuele landeigenaren hun land tegen een vergoeding aan anderen kunnen verhuren. Dit mechanisme is opgenomen in de ‘Battle Arena’ van Battle Infinity, omdat gebruikers land van anderen kunnen huren en het vervolgens kunnen gebruiken voor advertenties. Dit wordt bereikt door middel van virtuele billboards, die worden betaald in IBAT.

Uiteindelijk moeten degenen die zich afvragen hoe ze moeten investeren in Metaversaal vastgoed ervoor zorgen dat het land dat ze kopen inherente waarde heeft – omdat dit ‘land’ nog steeds slechts een verzameling pixels is binnen een 3D-wereld. Zoals veel NFT-landprojecten echter hebben aangetoond, kan het doen van slimme investeringen op dit gebied lucratief zijn.

Top 5 Metaverse vastgoedprojecten

 1. Decentraland
 2. Battle Infinity
 3. The Sandbox
 4. Somnium Space
 5. Upland


#5. Metaverse aandelen

Ter afronding van ons overzicht over de beste manieren om in Metaverse te beleggen, zijn er natuurlijk nog de Metaverse-aandelen. Er is een overvloed aan Metaverse aandelen om in te beleggen, wat aantrekkelijk zal zijn voor beleggers die liever op de aandelenmarkt opereren dan op de cryptomarkt.

Metaverseprojecten van Nvidia

De beste Metaverse aandelen bieden mogelijk geen ‘directe’ blootstelling aan de groei van een specifiek platform, maar eerder blootstelling aan de groei van de industrie in het algemeen. Door Metaverse bedrijven te vinden om in te investeren, is het gemakkelijk om een portefeuille te diversifiëren en niet ‘overbelicht’ te worden door één bepaald project. Nvidia is een populaire optie, omdat de chips van het bedrijf nu worden gebruikt om verschillende Metaverse projecten aan te drijven. Natuurlijk, naarmate het Metaversum zich uitbreidt en meer projecten Nvidia’s chips vereisen, zal het de bedrijfsresultaten en de aandelenkoers helpen.

Samenwerkingen Nike met Metaverse bedrijven

Sommige van de meest ondergewaardeerde aandelen zijn betrokken bij de Metaverse – waarbij veel gevestigde bedrijven ook willen experimenteren met ideeën met betrekking tot virtuele werelden. Nike is een koploper geworden op het gebied van Metaverse aandelen om in te investeren, omdat het bedrijf heeft samengewerkt met bedrijven als Decentraland en Roblox om zijn aanwezigheid op dit gebied te vergroten.

Uiteindelijk kan beleggen in metaverse aandelen een geweldige manier zijn om indirecte blootstelling aan een specifiek project te krijgen, maar directe blootstelling aan de groei van de industrie. Bovendien is het proces om aandelen te kopen vaak veel beginnersvriendelijker dan het kopen van crypto, wat betekent dat deze aanpak mogelijk meer geschikt is voor nieuwkomers op de markt.

Top 5 Metaverse aandelen

 1. Meta Platforms
 2. Nvidia
 3. Nike
 4. Coinbase
 5. Roblox


Is de Metaverse een goede investering?

Nu we enkele van de beste manieren hebben besproken om in de Metaverse te beleggen, laten we ons concentreren op de vraag of de Metaverse als een goede investeringsmogelijkheid kan worden beschouwd. Het Metaversum wordt voortdurend aangeprezen als een van de beste crypto-investeringen op lange termijn, omdat het een unieke manier biedt voor mensen om te socialiseren en te gamen.

Daarnaast zijn er ook Metaverse gebaseerde ideeën geïntroduceerd door niet-cryptobedrijven. Een van de toonaangevende bedrijven in dit opzicht is Roblox, dat een platform biedt voor kinderen en tieners om samen te communiceren en games te spelen. Laten we kijken naar een aantal aandelen.

Meta (FB) aandelen

Mark Zuckerberg en het onlangs hernoemde Meta (voorheen Facebook) legden de basis voor de metaverse visie van het bedrijf in 2014, toen het bedrijf VR-start-up Oculus kocht. Over het algemeen heeft FB het moeilijk gehad met deze divisie wat betreft haar activiteiten op het gebied van sociale media en het leek altijd een schoolvoorbeeld te zijn van een mislukte overname. Maar Zuckerberg krijgt misschien uiteindelijk toch het gelijk aan zijn kant.

Oculus naar Meta

In augustus lanceerde FB een openbare versie van een nieuwe Oculus-app genaamd Horizon Workrooms. Met behulp van de VR-headsets van het bedrijf kunnen gebruikers via avatars deelnemen aan vergaderingen. Ze kunnen hun computerschermen, toetsenborden zien en zelfs deelnemen op virtuele whiteboards. “In de toekomst zal samenwerken een van de belangrijkste manieren zijn waarop mensen de metaverse gebruiken”, schreef Zuckerberg in een recente blogpost. En Facebook lijkt een van de eersten te zijn die dergelijke tools op de markt brengt.

Gezien de recente toename van thuiswerkregelingen als gevolg van de COVID-19- maatregelen, zou dit op korte termijn zeker een grote overwinning voor Facebook kunnen zijn. De grootste ouverture van het bedrijf naar de Metaverse tot nu toe kwam echter eind oktober 2021, toen Facebook aankondigde dat het zijn bedrijfsnaam zou veranderen in ‘Meta Platforms, Inc.’ of kortweg ‘Meta’. Terwijl Facebook en veel van zijn andere apps hun naam behouden, wordt Oculus omgedoopt tot Meta. FB is al een verzameling communities via de verschillende communicatieplatforms, dus de Metaverse is een logische stap om groei te zoeken.

Op de langere termijn kan dit een secundaire stroom van advertentie-inkomsten of vergoedingen opleveren voor makers van inhoud binnen het platform en systeem. Dat is nog ver weg, maar gezien de leidende positie van de Metaverse aandeel op het gebied van hardware en de first-mover-status in apps die zijn ontworpen voor werk, zou Facebook daar eerder kunnen zijn dan anderen. Sterker nog, FB is een relatief veilige gok op de groei van de Metaverse. De winstgevendheid van het bedrijf of het genereren van cashflow valt niet te ontkennen. Dat zou conservatieve beleggers gemoedsrust kunnen geven als ze naar het aandeel kijken.

Horizon Worlds

Het belang van Horizon Worlds virtual reality (VR) kan bezwaarlijk overschat worden. Meta Platforms heeft daarmee weer een stap gezet in de richting van zijn nieuwe doel om de metaverse tot leven te brengen. Het bedrijf zei dat het zijn Horizon Worlds virtual reality (VR) sociale ervaring openstelt voor iedereen van 18 jaar en ouder in de VS en Canada. Toen de Horizon Worlds-bèta vorig jaar werd gelanceerd, moesten gebruikers worden uitgenodigd om deel te nemen. Met Horizon Worlds kunnen deelnemers die Oculus VR-headsets dragen een pootloze avatar maken die door een virtuele wereld reist, games speelt en interactie heeft met de avatars van andere spelers.

Meta voegde eraan toe dat het verbaasd is over de community die al rond Horizon Worlds is gevormd en dat het op 13 januari door iedereen gratis kan worden gedownload. Naast het veranderen van zijn naam heeft het bedrijf dit jaar verschillende stappen ondernomen, waaronder de aankondiging in zijn winstrapport over het derde kwartaal dat het dit jaar 2022 ten minste $ 10 miljard aan het project zou besteden.

Meta Platforms blijft dus niet bij de pakken zitten en lijkt de juiste kaarten in handen te hebben om een grote rol te spelen in het meta universum.


Roblox (RBLX) aandelen

Op het eerste gezicht is RBLX een videogame en niets meer dan dat. Een erg populair videogame zelfs. Het spelletje heeft 43,2 miljoen dagelijkse actieve gebruikers en dat aantal groeit snel. Het punt is dat het niet echt een enkele game is. Roblox gebruikt externe ontwikkelaars om verschillende games, inhoud en ander entertainment voor zijn gebruikers te bouwen. Het bedrijf verdient geld door zijn virtuele valuta te verkopen die spelers kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot deze games, ervaringen, inhoud en zelfs virtuele kleding – zoals een Gucci tas – voor hun personages.

De realiteit is dat Roblox al de basis heeft gelegd voor de Metaverse in zijn game. En het breidt dat verder uit. In de recente conference call van het bedrijf met analisten zei Dave Baszucki, CEO van Roblox, dat het platform van het bedrijf 6-jarigen verwelkomt en tegelijkertijd ook 30-jarigen verwelkomt. Uiteindelijk ziet Roblox zijn platform als een virtuele plek waar meeslepende ervaringen, zoals concerten, de hele tijd doorgaan. Om dit mogelijk te maken, geeft RBLX veel geld uit aan talent en acquisities om zijn versie van de metaverse uit te bouwen.

Een goed voorbeeld is de recente aankoop van Guilded, een platform dat is ontworpen om verschillende gamegemeenschappen met elkaar te verbinden. Wat het bedrijf zelf betreft, blijft Roblox de inkomsten uit zijn platform en bedrijfsmodel zien toenemen. Voor het laatste kwartaal realiseerde het bedrijf maar liefst 126% omzetstijging op jaarbasis. Dit volgt op een omzetstijging van 140% op jaarbasis in het kwartaal voordien. Gezien zijn leidende positie in de fundamenten van de volgende golf van technologische vernieuwing, zou dit Metaverse aandeel een interessante keuze kunnen zijn voor een portefeuille met een groot technologiegehalte.

Shopify (SHOP) aandelen

Een belangrijk aspect van de Metaverse is dat de ontwerpers een robuuste economie willen hebben binnen hun virtuele muren. Digitalisering van activa, valuta en de mogelijkheid voor de makers van inhoud om daarvoor betaald te worden, is simpelweg een must. Dat is waar e-commerce specialist Shopify in het verhaal opduikt.

We kennen allemaal SHOP als het bedrijf waarmee eigenaren van kleine bedrijven websites kunnen lanceren en online zaken kunnen doen. Sinds zijn bescheiden oorsprong heeft Shopify zijn toolset en aanbod uitgebreid met een aantal tangentiële producten die nodig zijn voor kleine bedrijven om te gedijen en goede zaken te kunnen doen. En nu doet het dat ook met de digitale en Metaverse economie.

Shopify heeft in 2021 grote stappen gezet die aansluiten bij het potentieel voor metaverse commerce. Een daarvan is de overname van AR-app Primer. Hier kunnen gebruikers uit de eerste hand de effecten van een aankoop of project in hun ruimte zien. Voor de Metaverse geeft SHOP een krachtige tool die abonnees kunnen gebruiken om potentiële winkels of winkelervaringen in de digitale wereld uit te bouwen. De tweede is de lancering van een nieuw NFT-platform waarmee digitale makers kunst en andere inhoud rechtstreeks aan consumenten kunnen verkopen.

De Chicago Bulls waren de eersten die het aanbod testten en lanceerden beperkte NFT’s van de kampioenschapsvieringen van het basketbalteam uit 1991. Deze twee inspanningen hebben Shopify goed geplaatst om aan te sluiten op de metaverse wereld en het een voet aan de grond te geven in de potentiële commerciële ambities van deze virtuele wereld.

Terwijl deze toekomstige ambities werkelijkheid worden, doet SHOP nog steeds waar het goed in is: het ontwerpen van e-commerce-oplossingen voor bedrijven. En als toonaangevende leverancier van dergelijke software en apps is er voldoende veiligheid met aandelen van dit metaverse aandeel.

Unity Software (U) aandelen

De kans is groot dat als je videogames speelt, je dat doet met het platform van Unity Software. Unity Software is een van de grootste bedrijven die software maakt waarmee game-ontwerpers 3D-werelden kunnen creëren. Volgens de eigen gegevens van het bedrijf is 71% van de top 1.000 mobiele games gemaakt met behulp van het Unity platform en is meer dan 50% van alle games – op pc, mobiel en console-apparaten gemaakt met behulp van U’s code.

De kracht van Unity zit in het business model, het kan met enige fantasie omschreven worden als een soort e-commerce versie van Shopify. SHOP geeft zowel gewone klanten als professionals de mogelijkheid om een functionerende website te maken zonder al het zware codeerwerk te moeten doen. Op een praktische, makkelijke manier dus.

Unity doet hetzelfde voor het bouwen van 2D- en 3D-werelden. Als iemand een app of game wil bouwen, kunnen ze de software en het platform van U gebruiken om het zware werk te doen. En net als Shopify heeft Unity dit uitgangspunt uitgebreid naar verschillende nevenactiviteiten. Dit omvat producten die zijn ontworpen om ontwikkelaars te helpen geld te verdienen met hun creaties via advertenties of in-app-aankopen, evenals het aanbieden van in-game chatfuncties. Unity heeft het raamwerk voor de hele metaverse wereld ontworpen en gedemocratiseerd voor de massa.

Unity heeft al de middelen gecreëerd voor ontwikkelaars om een wereld uit te bouwen, gebruikers om dingen in die wereld te kopen en verkopen en laat toe om iedereen met elkaar te communiceren. En nu Unity zich uitbreidt naar andere gebieden dan videogames, heeft het een goede kans om eerder vroeger dan later winst te maken.

Microsoft (MSFT) aandelen

Toen Satya Nadella CEO van Microsoft werd, wendde hij drastisch de steven bij dit ouder wordende technologiebedrijf. Zijn visie stelde het bedrijf in staat om van het pc-tijdperk naar dat van cloud computing te evolueren. En hij is van plan om hetzelfde te doen voor de Metaverse.

MSFT heeft Teams en zijn 365-softwaresuite al gepositioneerd in het go-to-productiviteitsplatform dat het is geworden in onze thuiswerkomgeving. Die leidende positie en voortdurende acceptatie door consumenten en zakelijke klanten geeft MSFT een leidende voorsprong als het gaat om Metaverse aandelen. En het bedrijf gebruikt die voorsprong in zijn voordeel.

Tijdens een recent bedrijfsevenement hebben Nadella en zijn team een nieuwe reeks Metaverse en virtuele producten onthuld die zijn ontworpen om te worden geïntegreerd in de populaire reeks tools. Dit omvat het in staat stellen van gebruikers om AI-avatars te maken voor videovergaderingen, samen te werken in virtuele werkruimten en meeslepende omgevingen voor deelnemers te creëren. Met Microsoft Dynamics 365 Connected Spaces kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun werkvloeren of winkels op de werkvloer namaken en bezoeken tijdens virtuele vergaderingen om de samenwerking te stimuleren, problemen op te lossen en rechtstreeks te communiceren met hun productruimtes.

Misschien nog interessanter is dat Microsoft de Metaverse ook op een niet-zakelijke manier naar de massa kan brengen. Dat komt door het zeer succesvolle Xbox spelsysteem. Daniel Ahmad, analist voor onderzoeksbureau Niko Partners, schat dat er tot eind oktober 2021 meer dan 8 miljoen NextGen gameconsoles waren verkocht. Dat zijn evenveel mensen die via het Xbox-platform toegang hebben tot de Metaverse.

Met een leidende leiderspositie in productiviteitssoftware en de cloud, heeft Microsoft het potentieel om de Metaverse te laten werken voor bedrijven. Het plug-and-play-aspect van zijn nieuwe tools zal het een indrukwekkende voorsprong geven in de ruimte.

Matterport (MTTR) aandelen

MTTR is een software- en video-opnamebedrijf waarmee vastgoedbedrijven virtuele versies van hun gebouwen kunnen maken. Van hieruit kunnen potentiële kopers of huurders vanuit het comfort van hun woonkamer virtueel door het appartement, huis of commerciële ruimte lopen.  Dit bespaart tijd en energie ten opzichte van fysiek op huizenjacht gaan. En in het tijdperk van COVID-19 kan het gezien worden als een beschermende maatregel. Matterport wil deze digitale tweelingen nu ook voor andere sectoren gaat gebruiken.

Retailers plannen nieuwe winkelconcepten op basis van hun vastgoedbezit, architecten ontwerpen ruimtes en verzekeraars gebruiken het platform om hun risico’s te verminderen. Samenwerking tussen gebruikers wordt zo mogelijk gemaakt en de kosten worden tevens verlaagd.

Er zijn verschillende manieren waarop Matterport geld verdient. MTTR slaat de virtuele ruimte op in de cloud en verkoopt de klanten de verschillende tools en hardware die nodig zijn om in die ruimte te ontwerpen en samen te werken. En het ziet er naar uit erop dat het platform fors in populariteit begint te groeien. MTTR is een startup die in juli 2021 via een Special Purpose Acquisition Company (SPAC) naar de beurs ging en voorlopig is het bedrijf in verste verte niet winstgevend.

De groei is er echter en het bedrijf is een schoolvoorbeeld van hoe de metaverse in de praktijk kan worden gebruikt. Matterport is waarschijnlijk het meest risicovolle aandeel onder deze 6 vermelde Metaverse aandelen, maar kan het wachten waard zijn voor lange termijn beleggers.

Ultieme Beleggersgids

Meer lezen over dit onderwerp? Wij hebben een handleiding geschreven over investeren in de Metaverse, die kunt u vinden in ons gratis e-book: Ultieme Beleggersgids.

Tot slot

Niet alle Metaverse aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de gratis online training.

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.