Top dividend aandelen S&P500

Om uit 500 aandelen de top dividend aandelen te selecteren, lijkt een zware opgave. Eli Inkrot bekeek de traditie van dividenduitkeringen en een lage pay-out ratio, een signaal dat deze bedrijven in de toekomst dividend zullen blijven betalen en zelfs de komende dividenduitkeringen te verhogen.

Eli Inkrot begint met de aandelen die ten minste 25 opeenvolgende jaren het dividend hebben verhoogd. Vervolgens wordt gekeken naar een pay-out ratio van 65% of minder, hetgeen aangeeft dat er voldoende winst wordt behaald om dividend te kunnen blijven uitkeren. Ten slotte wordt het huidige dividendrendement en de groei van de dividendenuitkeringen beoordeeld.

De top dividend aandelen van de S&P500 zijn op dit moment:

Abbott Laboratories (ABT) is wereldwijd actief in de gezondheidszorg. Het dividend werd 39 opeenvolgende jaren verhoogd. Het huidige dividendrendement van 3,91% is mooi, zeker in het licht van het groeipercentage van gemiddeld 10% over de afgelopen 5 jaar. De pay-out ratio ligt boven de grens van 65%, maar het bedrijf heeft een reputatie hoog te houden.

De Clorox Company (CLX) staat met 33 opeenvolgende jaarlijkse verhogingen redelijk laag op de lijst, maar het dividendrendement van 3,14% in combinatie met de groei van 13% over de afgelopen vijf jaar is veelbelovend. Verwacht een nieuwe dividendverhoging in juli gezien de 54% pay-out ratio en de lange traditie. Let wel op het hoge percentage schulden van 98% waardoor de zeer hoge hefboom de winst snel kan doen omslaan.

Het kopen van Coca-Cola (KO) was voor Warren Buffett zeer verdienstelijk. De fabrikant van de bekende frisdrank heeft voor 49 opeenvolgende jaren het dividend verhoogd. Buffett verwacht dat het dividend in 10 jaar zal verdubbelen. Met een groei van circa 10% over de afgelopen 5 jaar kan dit zelfs nog sneller gebeuren. De pay-out ratio van 37% geeft aan dat er voldoende ruimte is voor groei. KO noteert rond het hoogste punt van de afgelopen 52 weken waardoor het huidige dividendrendement is teruggezakt tot 2,83%.

Colgate-Palmolive Co. (CL) heeft 48 jaar achter elkaar het dividend verhoogd. De fabrikant van consumentenproducten heeft onlangs het dividend met 9% verhoogd. Het huidige rendement van 2,87% is interessant gezien de gemiddelde groei van 13% over de afgelopen 5 jaar. De pay-out ratio van 54% geeft aan dat er voldoende ruimte is voor de toekomst.

Johnson & Johnson (JNJ) heeft voor 48 opeenvolgende jaren het dividend verhoogd. Het dividendrendement bedraagt 3,65%. Van de winst wordt 45% aan dividend uitgekeerd. De groei over de afgelopen 10 jaar bedraagt gemiddeld 13%.

McDonald’s Corp (MCD) heeft 34 opeenvolgende jaren het dividend verhoogd en komt momenteel uit op een dividendrendement van 3,21%. De pay-out ratio 53% belooft gouden tijden, zeker in combinatie met de gemiddelde groei van 26% over de afgelopen 10 jaar.

Procter & Gamble (PG) is recordhouder dividendverhogingen met 54 jaar. Het huidige dividendrendement van 3,13% en de 52% pay-out ratio zijn aantrekkelijk. Met een dividendgroei van bijna 12% over de afgelopen 5 jaar en een doelstelling van dit jaar van 15% maken dit aandeel zeer aantrekkelijk.

Wal-Mart Stores Inc (WMT) biedt een dividendrendement van 2,8%. De dividendverhogingen gaan al 34 jaar door. De indrukwekkende pay-out ratio van 34% in combinatie met de gemiddelde groei van 18% over de afgelopen 10 jaar hebben zowel Warren Buffett als Bill Gates aangetrokken. Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.dividend-aandelen.nl

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.