DAX

Het cadeautje dat Mario Draghi vorige week aan de markten presenteerde viel niet zo in goede aarde. De markten beginnen zich als verwende kinderen te gedragen. Een gevaarlijke houding, want zo raakt Mario’s magie snel uitgespeeld en zou het zowaar kunnen dat de markten weer naar de realiteit, de echte feiten, gaan kijken. Dit plaatje ziet er een stuk minder rooskleurig uit dat de ‘whatever it takes’ belofte van onze Italiaanse beste vriend.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In mijn vorige commentaar gaf ik aan even de correctie (einde dagcyclus) af te wachten, waarbij ik een niveau van 10800 al reëel inschatte. Thans staat de Dax daar al ruim 200 punten onder, zodat de correctie groter is dan verwacht en hierdoor het opwaartse trendbeeld verzwakt. In de RSI indicator heb ik een circel gezet rond de 40-lijn. Zolang de RSI daar boven blijft, zitten we in ‘bull market’ gebied. Ik ga er vanuit dat de dagcyclusbodem eerdaags gezet zal worden en het zou mij verbazen als we nu nog dik onder de steun rond 10450-500 komen.

Dax future weekcyclus

Dax future weekcyclus

Door de grotere correctie zien we nu wel in de Dax weekchart dat het beeld gaat veranderen. In de lopende cyclus tel ik thans de 10e week. Tijd voor de mid cycle low zou je dus zeggen en daar past natuurlijk de aankomende dagcyclus mooi in. Nu komt natuurlijk de hamvraag: is de top van de weekcyclus al gezet? Als je naar de Double Stochastics indicator kijkt, dan zou je zeggen dat dit wel het geval is. Als we dan tevens tellen komen we uit op een top op bar #8. Dit is dus een top in een bear market, waaruit we zouden kunnen afleiden dat we over een twee maanden fors lager kunnen staan. Echter, voordat we hier al het hondje Idefix (idee fixe) op schoot nemen: top down analyse, maar bottom up trading. Met andere woorden: dit scenario moet dan wel door de aankomende dagcyclus bevestigd worden. Deze dient dan dus left translation te laten zien ergens tussen de derde en de achtste bar en bij voorkeur niet hoger dan 10850, uiterlijk 11000. Dat is nu het uitgangspunt voor de komende twee weken, we gaan het zien.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Vorige week gaf ik aan de Bund vanaf de long kant te benaderen zolang de trend dat toelaat. Tevens gaf ik aan de correctie tot de dagcyclusbodem af te wachten. Deze correctie kwam en ging gepaard met een mokerslag. Er ging op een dag drie punten af en dat is bijzonder veel. De koers veerde netjes op de MA200 op, maar de RSI14 daalde wel degelijk onder de 40-lijn, die als markering fungeert voor een opwaartse markt. Ik geloof dat we voor de komende weken rekening moeten houden met een trading range tussen 156,50 en 160,50 (let op: dit zijn nieuwe niveaus omdat de future is doorgerold). Al met al lastig traden voor swing traders. Ik richt mijn pijlen daarom met name op daytrades tenzij we in de komende dagen duidelijk zien dat de koers afketst op de MA banden en zo een eerste lagere top zet.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3230, tweede steun 3150, eerste weerstand 3385, tweede weerstand 3540;

Dax future: eerste steun 10450, tweede steun 10200, eerste weerstand 10800, tweede weerstand 11100;

Bund future: eerste steun 157.30, tweede steun 156.50, eerste weerstand 159.00 tweede weerstand 160.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.