Laatste update:

Dax future dagchart

Komt er nog een kerstrally of gaan de beurzen vlak (of zelfs lager) het jaar uit? Dat is zo’n beetje nu het hoofdthema waar analisten zich in de laatste weken van het jaar mee bezig houden. December is traditioneel een goede beursmaand, vooral als de beurzen voor het jaar al per saldo in de plus staan. De kans dat we dus dit jaar nog DE correctie inzetten, lijkt mij niet zo groot, waarbij ik nu even voor het gemak puur uitga van de statistiek. Ik kan mij zelf voorstellen dat beleggers hun winsten veilig gaan stellen en in de laatste handelsweken niet nog grote risico’s nemen. Het lijkt mij daarom aannemelijk dat we in de laatste weken gewoon nog wat heen en weer jojoën.

In de dagchart zien we duidelijk dat er sprake is van een nieuwe dagcyclus. Netjes werd de bodem op de oplopende MA banden gezet. De vraag is nu natuurlijk of deze trend nog steeds zoveel momentum heeft zodat de koers boven de vorige top rond 9430 uit kan stijgen. De meest logische positie is een longpositie of neutraal als men een entry tot nu toe gemist heeft. Maar short is volledig uit den boze op dit moment, omdat de trend opwaarts is. Short kan pas als we in de intraday charts shortsignalen krijgen (dus opwaartse correcties in een dalende trend) en dan pas zou men kunnen besluiten om een dergelijke positie mee de nacht over te nemen om te kijken of er meer in het vat zit. Boven 9250 zou de opwaartse beweging weer wat aan kracht kunnen winnen en kunnen we dus vrij snel doorstoten tot de vorige top.

Dax future uurchart
Dax future uurchart

In de uurchart van de Dax zien we dat de MA banden al gedraaid zijn. Tevens zien we afgelopen vrijdag hoe netjes de opwaartse gap werd gevuld (even na de bekendmaking van de US cijfers) en de koers daarna meteen weer steeg. Ik heb tussen 9155-9165 een steunzone gemarkeerd die voor de korte temijn belangrijk is. Ik verwacht dat de koers daar steun zal vinden en vanaf dat niveau weer de opwaartse richting zal inslaan. Een daling onder deze steun zou het kortetermijn beeld aardig verzwakken.

Bund future dagchart
Bund future 420 min chart

In de 420 min chart van de Bund zien we ook dat er sprake is van een nieuwe cyclusbodem (tevens bodem dagcyclus). Feit is echter wel dat de grote trading range tussen 140.50 en 142.50 recent neerwaarts werd gebroken en dat is toch en signaal dat het koersbeeld is verslechterd. Dat betekent dat ik vooral kijk naar hoever deze stijging kan gaan en of we ergens rond 140.50 een top zetten, gevolgd door een nieuwe neerwaartse impuls.

 

Bund future uurchart
Bund future uurchart

In de uurchart van de Bund zien we hoe de MA banden nog steeds dalende zijn, maar we tekent zich evenwel een eerste hogere bodem af (zie pijlmarkering). Indien de koers boven 140.20 weet uit te breken, dan kan er nog wat verder herstel volgen. Onder de meest recente uurcyclusbodem rond 139.95 lijkt het herstel al een vroege dood te sterven en zal ik mij meteen aan de shortkant positioneren. Maar ik ga er zelf vooralsnog van uit dat er eerst nog wat herstel zal volgen voordat de Bund weer aan een nieuwe neerwaartse impuls begint.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2940, tweede steun 2880, eerste weerstand 3000, tweede weerstand 3100;

Dax future: eerste steun 9070, tweede steun 8975, eerste weerstand 9250, tweede weerstand 9450;

Bund future: eerste steun 139.60, tweede steun 138.80, eerste weerstand 140.80 tweede weerstand 142.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.