Laatste update:

De schrik zat er gisteren heel even in toen de markt het nieuws hoorde dat Silvio Berlusconi wederom premier van Italië wil worden. Het gevolg, alle beurzen stonden even flink onder druk, waarna de Noord-Europese beurzen zich weer netjes herstelden, maar de Zuid-Europese beurzen lager sloten. Berlusconi is wat men in het Duits noemt een ‘Stehaufmännchen’. Wie dit woord niet kent, kijk even naar het plaatje, commentaar is overbodig.

Silvio staat ook bekend om zijn uitspraken. Ik heb even google erop nagekeken, dit zijn de acht bekendste uitspraken:

1. Gisteren stond er een file van 11 meisjes voor mijn slaapkamerdeur. Ik ben opgehouden bij 8, want toen ging het niet meer

2. Het is beter dat je gek bent van mooie meiden dan dat je homo bent

3. De aardbevingsdaklozen zitten er wat slordig bij in hun tentenkamp, maar ze moeten het maar zien als een weekeindje kamperen

4. Nu is de tijd om te investeren in Italië. We hebben nauwelijks nog communisten en we hebben wel prachtige secretaresses

5. Hoe heet die nieuwe ook alweer? Die bruine jongen? Barack Obama. Hij en zijn vrouw zonnen kennelijk samen, want zij is ook bruin

6. Mussolini doodde niemand. Hij stuurde hooguit mensen op lange binnenlandse vakanties

7. Ik ben de Jezus Christus van de Italiaanse politiek. Ik offer me op voor iedereen

8.  Ik ben de allerbeste minister president die er is. Ik meen dat ik me aan niemand in de hele geschiedenis inferieur hoef te voelen

Jullie zien, deze man is het antwoord op de Eurocrisis. De reactie van gisteren was volledig overtrokken, de markten weten deze man gewoon niet op zijn ware waarde te schatten :)

Terug naar de markten. De Dax gaf gisteren weer eens een prachtig moment voor een long trade, toen de koers daalde tot de lange MA banden.

Dax future 120 minutenchart
Dit soort trades doen zich elke week twee tot vier keer voor als je naar de Dax, Eurostoxx en Bund kijkt. Betrekken we nog de valuta’s erbij dan zijn er nog meer kansen. Je wacht totdat de koers de stijgende (dalende) MA banden test en in een lager time frame (in casu de 15 of 30 minutenchart) wacht je dan een bullish (bearish) candle af. Aan het slot van deze bullish (bearish) candle of boven (onder) de high (low) ervan ga je long (short) met een iets ruimere stop van rond 30 punten zodat je de ruimte hebt dat de markt nog eenmaal een iets lagere low (hogere high) kan maken.
Gisteren rond 11 uur trad deze situatie wederom op, maar drie kwartier later noteerde de Dax toch iets lager om daarna weer te stijgen. Deze korte uitschieters kun je niet timen, maar daar dient dan de iets ruimer  stop voor. Normaal gesproken is die ruim genoeg om dat soort bewegingen, waarbij de laatste longs nog even uit de markt worden gepest, uit te zitten.
Daarna is het zaak af te wachten en de stop gaandeweg te verhogen en deelposities op vooraf bepaalde niveaus te sluiten. Van belang is dus dat er sprake is van een stabiele trend en dat je in een hogere time frame (120 of 240 minutenchart) ziet dat de koers de oplopende MA banden test, waarbij tevens de indicatoren erg laag staan. Daarna moeten we wachten tot de markt in een lager time frame een bevestiging geeft van het draaipunt.
Dax future dagchart

In de dagchart zien we dat de lucht steeds ijler begint te worden. We tellen de 16de dag vandaag, maar nog geen teken van topvorming. Daarvoor dient de koers onder de low van gisteren te sluiten. Ik sluit niet uit dat we nog hogere highs maken, maar behalve korte longposities intraday ben ik op dit niveau geen koper meer.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de dagchart van de Bund future zien we wel potentiële topvorming, getuige de bearish candle van gisteren. Echter, ook hier geldt: bevestiging pas bij een slot onder de low van gisteren of dat we in de loop van vandaag op de kortere time frames dalende trends zien. Eén negatieve candle maakt nog geen ommekeer en dus is het zaak nu geduldig te blijven totdat de eerste shortkansen zich vanuit de lagere time frames voordoen.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2560, tweede steun 2520, eerste weerstand 2610, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 7425, tweede steun 7360, eerste weerstand 7560, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 145.2, tweede steun 143.80, eerste weerstand 146.20 tweede weerstand –

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.