Dax future maandchart

Dax future maandchart

Het rommelt af en toe en wellicht is dat al een kleine voorbode voor meer volatiliteit in het komende jaar. Gisteren kwamen de beurzen toch weer even in (neerwaartse) beweging en (day)traders konden hiervan optimaal profiteren met zorgvuldig geplande shorttrades. Geduld betaalt zich meestal uit. Soms moet je als trader wat meer geduld opbrengen, een andere keer wat minder. Maar uiteindelijk gaat het erom de beste trades te pakken (dit zijn de trades waarbij er een interessante verhouding is van Risk en Reward) en de andere trades te laten schieten of hooguit met een zeer klein aantal contracten te handelen.

Op verzoek deze keer een langetermijn analyse van de Dax en de Bund om te kijken waar wij staan in de lange charts. We beginnen met de Dax op maandbasis.

In de maandchart heb ik de afgelopen cyclusbodems gemarkeerd met ‘CB’. Het begin van de huidige 4,5 jaars cyclus dateert van begin 2009. Zoals bekend is dit al een zeer lange cyclus geworden, vergelijkbaar met de vorige (van 2003 tot 2009). Als de huidige 4,5 jaars cyclus nog loopt (en ik zie geen reden dat dit niet het geval is, omdat ik op kwaartaalbasis geen bodem heb gezien) dan zitten we nu in de vijfde maandcyclus. Deze noteert nu de derde bar, zit dus nog aan het begin. Nieuwe highs boven 10100 zijn dus absoluut niet uitgesloten, zelfs waarschijnlijk. Het is goed mogelijk dat de Dax nog tot 12000 stijgt. Pas onder 8400 wordt de bodem van de vorige cyclus gebroken en dus een top bevestigd. We zullen dus middels de kortere charts moeten kijken of er ergens left translation optreedt om een inschatting te maken of er een top wordt gezet.

 

Dax future weekchart

Dax future weekchart

In de weekchart zien we dat de koers nog even wat aanloopproblemen heeft om de vorige top rond 10050 te breken. Dat kan en is zeker nog geen signaal dat we hier DE top zetten. Rond 9700 ligt er enige steun die tijdelijke correcties kan opvangen, rond de oplopende MA banden op 9500 ligt een volgende steun. Ik geloof dat nieuwe highs zeer waarschijnlijk zijn in de komende weken. De huidige weekcyclus noteert de achtste week en gezien het feit dat dit ook het begin van de maandcyclus is, lijkt het mij het meest waarschijnlijk dat we in deze cyclus nog right translation zien. Wat er daarna gebeurt zien we wel als het gebeurt.

Bund future maandchart

Bund future maandchart

In de chart van de Bund future op maandbasis zien we dat de lopende maandcyclus thans de 15e maand telt. Uiteraard weer right translation, maar gezien de late fase van de cyclus en het feit dat de koers dik boven de korte en lange MA banden zit geloof ik dat de opwaartse potentie redelijk beperkt is voor de komende twee maanden. We moeten alert zijn op omkeersignalen die we dan vanuit de short kant kunnen traden. Let wel, het is pas short als de kortere time frames dat aangeven en deze shorts zijn altijd redelijk kortstondig, omdat de hoofdtrend opwaarts is. Echter, als er eenmaal een top is ingezet, dan kan de Bund makkelijk 5 tot 10 punten corrigeren en dat is voor elke trader een aantrekkelijk perspectief.

 

Bund future weekchart

Bund future weekchart

De lopende weekcyclus in de Bund noteert thans de 13e bar. Tezamen met de 15e maand mogen we dus gerust spreken van een situatie waarin de cyclus aardig volwassen is. Dit is op zich dus geen reden voor shorts, de markt moet dat zelf aangeven. Maar als ik in de kortere time frames signalen krijg (bijvoorbeeld dagchart) dan lijkt mij een short interessant, mits er sprake is van een aantrekkelijke Risk Reward verhouding. We zien belangrijke steun liggen rond 147.50, dus dit niveau lijkt mij voor de langere termijn wel een nieuwe dat getest kan worden. Tot die tijd kijk ik op de kortere time frames om te kopen op zwakte (dat wil zeggen cyclusbodems op dag, 420 en 240 minuten basis).

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3125, tweede steun 3025, eerste weerstand 3200, tweede weerstand 3275;

Dax future: eerste steun 9750, tweede steun 9500, eerste weerstand 9900, tweede weerstand 10100;

Bund future: eerste steun 153.80, tweede steun 152.60, eerste weerstand 154.20 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.