Laatste update:

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Laat ik het zo zeggen: ik keek gisteren met enige verbazing naar de markten. Eergisteren reageerden de Europese beurzen nogal lauwtjes op de goede Amerikaanse beursstanden. Gisterenochtend licht hogere futures in de VS en meteen een gap van een half procent hoger. Het werd een ouderwetse trend dag: een hogere opening, gevolgd door een aanhoudende stijging en een slotkoers dichtbij het hoogste niveau van de dag. Het negatieve koersbeeld van de afgelopen periode is daarmee met alle opwaartse geweld weggeblazen en de beren likken hun wonden.

Het koersbeeld van gisteren doet mij denken aan mijn tijd als naïeve trader. Ik had een visie en hield halsstarrig daaraan vast. Op dat soort dagen was het lijden van het begin tot het einde van de handelsdag en was ik helemaal knock out. Mijn toen nog veel te grote ego weerhield me om over mijn door markt foutief bewezen visie heen te stappen en verlies te nemen. Het resultaat laat zich raden: slechte trades die niet alleen verliesgevend waren, maar fors verliesgevend EN gemiste trades die winst hadden opgeleverd, omdat ik volledig geobsedeerd was door die ene positie die tegen me in liep.

Ik heb gisteren mijn shortposities (opties) op de AEX voor een aardig deel opgeschoond. Met een beperkt verlies, dus de schade valt mee, en ook een beetje met een deukje in mijn ego. Maar inmiddels is die ego nog maar een klein egotje en die kan wel tegen een stootje. Als trader heb ik geleerd om nederig te zijn ten opzichte van Mr. Market, want Mr. Market heeft altijd gelijk, ook al vind ik soms van niet.

Het resultaat is dat ik nu wel objectief naar de charts kan kijken en die zien er vooralsnog gewoon niet heel erg bearish uit. Het kan wellicht wel weer snel omslaan, maar dan kan ik altijd nog opnieuw posities innemen. Echter, stel dat de AEX en de overige beurzen nog een flinke stijging in petto hebben, dan kan ik eventueel opwaarts nog wat pakken en zit ik niet vast in een shorttrade die alsmaar groter wordt qua verlies. Ik weet uit ervaring en van andere traders dat dat soort trades, kleine verliestrades die eindigen als een mega verliestrade, soms maanden van positieve resultaten teniet kunnen doen.

Laten we nog even naar twee charts kijken die er interessant uitzien. Ten eerste de dagchart van de Dax. Terwijl de vierjarige cyclus toch echt qua tijd rijp is voor een daling, lijkt het koersbeeld een hele andere mening toegedaan. We zien dat de trading range tussen 8220 en 8470 aanvankelijk neerwaarts werd gebroken. De huis-tuin-en-keuken-technische analyse zegt ons dat dit nogal negatief is en wellicht de opmaat voor een grotere correctie, passend in het scenario van het einde van de vierjarige cyclus. Maar nee, de gap van 11 juli werd gevuld en daar lagen de kopers alweer op de loer om in te stappen. Tot drie keer toe werd het 8100-niveau getest en telkens veerde de koers op.

Vandaag staan we weer tegen de toppen van augustus aan en bij een doorbraak lonkt de top van mei rond 8570. Het is dan zelfs niet uitgesloten dat we een verdere stijging tot 8800 krijgen. Maar laten we daar niet op vooruit lopen, omdat ik ook weet dat de koers aan het potentiële einde van een grotere cyclus heel erg graag ‘failed breakout’ patronen laat zien. Dus uitbraken, die meteen weer worden teruggebroken. Maar het lijkt er sterk op dat we bezig zijn met de mid cycle low op weekbasis en dan zouden we inderdaad nog een nieuwe high kunnen zien. Shorts zijn dus even niet aan de orde.

Goud future dagchart

Goud future dagchart

Laten we ook even naar de dagchart van goud kijken, omdat ook daar een in potentie interessante situatie dreigt te ontstaan. We zien dat de eerste afgeronde dagcyclus een hogere bodem heeft opgeleverd rond $1275, gevolgd door een nieuwe impulsbeweging tot iets boven $1425. Inmiddels zijn we bezig met de afronding van de huidige dagcyclus en qua tijd zal vrij snel de bodem gezet moeten worden.

Indien dit netjes rond de stijgende MA banden gebeurt en we de lange Double Stochastics opwaarts zien krullen, dan ontstaat een nieuw koopsignaal (met stop iets onder het begin van de dagcyclus). Een nieuwe beweging tot boven $1450 is dan goed mogelijk. Alle voorwaarden voor een long setup zijn aanwezig, nu wachten op de trigger.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2775, tweede steun 2725, eerste weerstand 2860, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8250, tweede steun 8100, eerste weerstand 8470, tweede weerstand 8570;

Bund future: eerste steun 136.50, tweede steun 135, eerste weerstand 138.20 tweede weerstand 139.00

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.