Na een leerzame en intensieve trading week op Cyprus met mijn traders zit ik nu weer voor het scherm om Dax en Co. te traden. De afgelopen tijd laat de Dax en zeker ook de Bund zich van de nogal volatiele kant zien, hetgeen voor (day)traders uiteraard genieten is.

Dax 2-daagse chart

Dax 2-daagse chart

We beginnen met de chart van de Dax op 2-dagen basis. Deze chart laat ik niet vaak zien, maar gebruik ik wel regelmatig. We zien dat de vorige cyclusbodem van de 2-daagse chart is gezet op 7 mei jl. De Dax heeft eergisteren zijn dagcyclusbodem gezet en dat zou dan dus de mid cycle low van de 2-daagse cyclus betekenen. Aangezien deze 2-daagse cyclus bearish is, ligt het voor de hand dat we na een tussentijds herstel (bullish fase van deze nieuwe dagcyclus) toch weer afglijden onder 10850 tot uiteindelijk ergens rond 10200.

Dax dagchart

Dax dagchart

In de dagchart zien we dat eergisteren de dagcyclusbodem gezet is. Woensdag zagen we een sterke trenddag en ook gisteren leek dat het geval, maar tegen de namiddag zagen we een correctie van 200 punten. Ik zie nog wel wat opwaartse ruimte voor de Dax, tot ergens in het gemarkeerde kader. Gezien de trend zouden we daar ergens een top moeten zetten, gevolgd door een nieuwe daling. Uiteraard is dit een scenario, dus volg de markt nauwkeurig en kijk of de koers in deze zone daadwerkelijk ook draait. Anticiperen op een top zonder dat daar enige bevestiging tegenover staat is het domste wast je als trader kunt doen, zeker met deze volatiliteit.

Bund 2-daagse chart

Bund 2-daagse chart

In de 2-daagse chart van de Bund zien we vermoedelijk nu ook de mid cycle low, nadat op 7 mei daar de cyclusbodem gezet werd. Inmiddels zijn we een bearish dagcyclus verder en zou dat dus ook de mid cycle low kunnen zijn. Merk ook even de pullback op tot de dalende MA banden en vorige koersbodem. Een prima kans aldaar voor shorts, waaruit blijkt dat het loont om te wachten op een chartbeeld waarin alles klopt. Als het scenario van een mid cycle low klopt, dan zou het logisch zijn dat de huidige dagcyclus wederom bearish is, waarbij een herstel rond 152 kan stranden, gevolgd door een nieuwe daling tot 148.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de dagchart zien we dat de dagcyclusbodem eergisteren gezet is en gevolgd werd door een forse trenddag. Een herstel tot de korte MA zone ligt nu minimaal voor de hand, wellicht dat de top dan ergens tussen dag 3 en 8 wordt gezet. Vooropgesteld dat het scenario van de mid cycle low in de 2-daagse chart correct is, maar dat moeten ook hier weer bekijken middels de kortere time frames.

Goud weekchart

Goud weekchart

Ik wil deze blog afsluiten met een korte analyse van de Goudchart. We zien dat de lopende cyclus de 13e week telt. Deze cyclus ziet er niet erg bullish uit en de trend op de langere termijn is nog steeds duidelijk dalend. Als we uit mogen gaan van het principe dat het einde van een cyclus het meest bearish is, dan zou het logisch moeten zijn dat we in de komende weken nog een daling krijgen die dan de steun rond $1150 breekt.

Goud dagchart

Goud dagchart

In de dagchart zien we dat de cyclusbodem enkele dagen geleden gezet is. Als de aanname van de laatste en meest bearish fase van de weekcyclus correct is, dan mag deze dagcyclus niet al te bullish worden en dienen we vrij snel een cyclustop moeten zijn. Traders opgelet: dit kan best wel eens een zeer aardige shortkans opleveren, vinger aan de pols dus.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3400, tweede steun 3240, eerste weerstand 3600, tweede weerstand 3700;

Dax future: eerste steun 11000, tweede steun 10600, eerste weerstand 11450, tweede weerstand 11900;

Bund future: eerste steun 148.00, tweede steun 146.00, eerste weerstand 151.30 tweede weerstand 155.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.