Trading dag update 12 maart 2015
In de trading update van 22 januari jl. gaf ik aan dat de Dax tot 11.000 of zelfs 12.000 kon stijgen. Gisteren tikten we een niveau aan rond 11.850. De Dax noteert dit jaar alweer een plus van 20% en divergeert ten opzichte van de beurzen in de VS.
In de dagchart zien we onder de groene pijl de meest recente dagcyclusbodem. De vorige cyclus liet dus welgeteld een hele dag correctie zien, waarna de bodem werd gezet en we op dag twee alweer boven de vorige top uitbraken. Het is nu een patroon van trenddagen (in de ochtend ongeveer vlak openen en dan de rest van de dag stijgen) gevolgd door een dag of twee van inside dagen (deze kenmerken zich door elkaar te overlappen). Vandaag zou weer eens een inside bar kunnen worden met een wat rommelig koersverloop. Behalve dat we op de korte termijn natuurlijk zeer ‘overbought’ staan zie ik op dit moment geen enkel signaal dat duidt op een aanstaande top in de markt. Jullie weten, vanuit de lange charts, lijkt mij deze situatie niet lang houdbaar omdat we al in ‘geleende’ tijd zitten. Maar de markt heeft altijd gelijk, ook al klopt het plaatje niet met het theoretische kader. Voor een trader is dat kader daarom ook nooit leidend. Hij richt zich op een combinatie van trend en setup en de strategie is en blijft het kopen op cyclusbodems in alle time frames.
In de Bund zien we na een periode van consolidatie en weinig signalen nu weer dat de oorspronkelijke trendrichting (opwaarts) met alle kracht wordt hervat. Sedert maandag zijn de handelaren van de diverse centrale banken in de ring gestapt om onder meer ook Duitse obligaties te kopen. Voor de middellange termijn is de steun op 156 dus zeer belangrijk, omdat deze de afgelopen weken herhaaldelijk werd getest. Dit niveau gaan we vast nog een keer terugzien en traders moeten daar altijd een notitie van maken. Na twee forse trenddagen in de Bund kregen we gisteren een veel kleinere bar en ik ga ervan uit dat we ook vandaag niet veel grootschalige bewegingen zien. Kortom, we moeten even wachten op cyclusbodems van time frames zoals de 240′ chart voordat trades weer interessant worden.
Conform verwachting heeft Goud de steunzone van de weekchart gehaald en het zal de komende twee weken blijken of deze steun sterk genoeg is. De dalende trend is nog steeds volop intact. Als ik een keuze moet maken: ik zie Goud in de komende weken eerder verdere zakken tot de volgende steun rond $1000 dan dat we hier een noemenswaardig herstel zien. Een herstel in de dagchart tot rond $1200 zou een interessant niveau opleveren voor nieuwe shorts.
De mogelijke eerste hogere bodem in de dagchart, waar ik de vorige keer over schreef, lijkt een ‘no go’ te worden. Bij een slotkoers onder $48 lijkt het herstel alweer ten einde en zie ik een nieuwe test van de vorige bodem rond $45. Op week en maandbasis zien we extreme niveaus en het zou mij niet verbazen als de koers over enkele maanden weer flink hoger staat (getuige de stand van de cyclusindicatoren). Echter, dat beeld moet dan uiteraard eerst door kortere charts worden bevestigd voordat een positie, die tegen de bovenliggende trend ingaat, ingenomen wordt. We hebben een goede aanwijzing nodig van bodemvorming en een niet al te grote stop voordat longs denkbaar zijn. Ik blijf hier even vanaf de zijlijn naar de chart kijken.
Let op: driedaagse trading cursus in Maarsbergen gepland, 16, 17 en 18 mei 2015
Voor serieuze traders die het vak willen leren heb ik weer een driedaagse trading cursus gepland. In deze cursus leg ik weer alle facetten van mijn methode uit. Interesse? Kijk even op: http://www.cyclustrader.nl/2013/01/cyclustrading-seminars/
Markttechnische steun en weerstanden
Eurostoxx future: eerste steun 3635, tweede steun 3550, eerste weerstand -, tweede weerstand -;
Dax future: eerste steun 11600, tweede steun 11200, eerste weerstand -, tweede weerstand -;
Bund future: eerste steun 157.70, tweede steun 156.00, eerste weerstand – tweede weerstand -;
Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!