DAX

Laatste update:

Terug van vakantie meld ik mij weer om een nieuwe analyse te publiceren. De beurzen zijn na een aardige opmars nu toch weer wat aan het kwakkelen en vooral de Dax heeft aardig wat koerswinst moeten inleveren. Ik wil vandaag daarom even stilstaan bij het plaatje voor de komende weken.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

In de weekchart zagen we aanvankelijk dat de koers na de mid cycle low van de weekcyclus krachtig uitbrak boven de voorgaande toppen rond 10150. Een verdere stijging tot 10500 (gehaald) en 11000 lag daarom voor de hand. We weten echter inmiddels dat een scenario exact dat is wat het is: een aanname. Het ergste dat we als trader kunnen doen is vasthouden aan een scenario als de markt andere signalen geeft. Dat is weer de kracht van een scenario, omdat we weten wat de markt behoort te doen wil het scenario geldig blijven.

De koersstijging werd bij 10500 dus afgebroken en inmiddels zien we in de Double Stochastics duidelijke topvorming. We tellen week nummer 13. Ik durf nu te stellen dat we de top van de weekcyclus gezien hebben. Dat betekent dat we mogelijk de komende twee tot zeven weken (we weten niet of dit een korte of normale cyclus wordt qua lengte) per saldo verder druk op de koers mogen verwachten.

Dax future 2-daagse chart

Dax future 2-daagse chart

In de 2-daagse chart van de Dax (in principe zie we twee tot drie cycli in een hele weekcyclus) zien we dat we met de tweede cyclus bezig zijn in de lopende weekcyclus en dat deze de mid cycle low heeft gezet. Dat betekent dat we dus met de vierde dagcyclus in deze weekcyclus bezig zijn. Als we ervan uitgaan dat de weekcyclus gezet is dan betekent dat dus ook dat de cyclustop in deze 2-daagse cyclus is gezet en dat derhalve de tweede helft ervan (dus deze lopende dagcyclus) geen hogere high oplevert dan 10500. De kans is dan groot dat deze lopende dagcyclus left translation laat zien.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart noteren we thans de vierde dag van de lopende dagcyclus. Stel dat we left translation zien, dan zou de top ergens tussen de derde en de achtste bar kunnen komen, want dat is de gemiddelde periode. Een eerste signaal zagen we al gisteren omdat de low van de positieve dag ervoor reeds werd uitgenomen. Dus wellicht staat de top van de dagcyclus er al, hoewel de Double Stochastics nog niet aangeeft dat dit het geval is. Sterke weerstand treffen we aan rond 10150-10200. Vroege vogels kunnen al op een daling speculeren met shorts nadat de low van de groene dagcandle is gebroken.

Bund future weekchart

Bund future weekchart

Als we naar de weekchart van de Bundfuture kijken, dan lijkt het er sterk op dat we met een nieuwe weekcyclus te maken hebben. De correctie vanaf de top van de vorige cyclus tot aan de cyclusbodem was vrij mild, hetgeen bevestigt dat we met een zeer sterke opwaartse trend te maken hebben. Nieuwe highs lijken derhalve nu voorgeprogrammeerd, dus een verder dalende rente, tenzij het niveau rond 164 een dubbele top oplevert. Dat weten we niet van tevoren, maar de kracht van de trend doet wel vermoeden dat dit zal gebeuren.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de dagchart noteren we vandaag de twaalfde dag van de lopende cyclus. Tevens zit de koers tegen de weerstand van de vorige toppen aan, zodat een ‘failed breakout’ op dagbasis goed mogelijk is. Ik ben op dit niveau geen koper, wellicht voor daytraders zitten er shorts aan te komen. Swingtraders doen er dus goed aan om even een correctie af te wachten alvorens long te gaan.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2860, tweede steun 2780, eerste weerstand 3000, tweede weerstand 3100;

Dax future: eerste steun 9800, tweede steun 9500, eerste weerstand 10150, tweede weerstand 10350;

Bund future: eerste steun 163.50, tweede steun 161.50, eerste weerstand 164.50 tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.