Dax future 240 minutenchart

Dax future 240 minutenchart

Terwijl onze eigen AEX wonderbaarlijk goed blijft liggen, zien we in de Verenigde Staten dat daar de beurzen gewoon in een duidelijke neerwaartse trend bewegen, dus een patroon van lagere toppen en bodems laten zien. Je zou zeggen, gezien de Europese crisis, dat we juist hier dit patroon moeten zien, maar dat is dus niet het geval.

Ik had zelf niet gedacht dat de AEX zich op relatieve basis de laatste weken zo goed zou herstellen (de AEX liep in de weken ervoor fors achter op de koersontwikkeling in de VS). Dat geeft mijns inziens wel aan dat spreiding over diverse markten noodzakelijk is. Je weet immers nooit welke markt ‘het doet’ en welke niet.

Wie dus als trader zeg een 10 tot 15-tal markten bekijkt, die vindt altijd wel een markt die een goede setup laat zien. Ik bedoel nu vooral de swing traders, want voor daytraders is het voldoende om twee tot maximaal drie markten te bekijken, omdat de setups elkaar qua tijd veel sneller opvolgen.

In de Dax future zien we de laatste weken de vorming van min of meer gelijke toppen en lagere bodems. Geen makkelijk patroon derhalve, hoewel de koers vanaf de top gerekend toch 400 punten is gedaald, maar de manier waarop is uiterst moeilijk te traden.

Zelf ben ik niet zo’n voorstander van schuin getrokken steun- en weerstandslijnen, maar opvallend is wel dat deze vermeende steunlijn herhaaldelijk door de markt wordt getest.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart zien we dat de Dax waarschijnlijk rond de 7070 een bodem heeft getest en nu weer wat kan herstellen. Een herstel tot 7250 zou dan wel mogelijk moeten kunnen zijn. Ik handel daar echter enkel via korte daytrading setups op (als die komen), omdat ik het plaatje voor een swing trade te onduidelijk vind.
Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de Bund zagen we een tijd lang dat de weerstand rond 142 een te lastige barrière was, maar wellicht mede dankzij dalende aandelenkoersen, werd deze weerstand dan toch gebroken. Inmiddels zit de koers alweer een aardig eind richting de ‘all time high’.

Voor mij een duidelijk signaal dat aangeeft dat ‘de markt’ blijkbaar nog niet al te veel vertrouwen heeft in aandelen. Want als je dat wel hebt, dan ga je niet in Duitse staatsleningen beleggen die een rendement van bijna niets opleveren, maar wel het neerwaartse risico.

Technisch gezien, lijkt de huidige dagcyclus tegen het einde te lopen en ik verwacht dan ook vandaag een draai naar beneden zodat we de komende dagen wat meer aan de short kant kunnen gaan zitten. Uiteraard eerst de setups afwachten en niet blind anticiperen.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2440, tweede steun 2400, eerste weerstand 2550, tweede weerstand 2580;

Dax future: eerste steun 7150, tweede steun 6900, eerste weerstand 7250, tweede weerstand 7450;

Bund future: eerste steun 142.50, tweede steun 142.00, eerste weerstand 143.50, tweede weerstand 144.50

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.