Dax future dagchart

Het gaat zijn gangetje, niet veel grote bijzonderheden. Wie gewoon de setups volgt en niet onnodig tegen de markt ingaat, die kan ook in deze rustige tijden zijn geld verdienen. Van belang is echter geduld te hebben. Dat is een van de belangrijkste eigenschappen van goede traders. Niet interpreteren, maar zoeken, las ik laatst op een website van de Duitse trader Michael Voigt (auteur van het boek Das Grosse Buch der Markttechnik).

Dus niet naar een chart kijken en net zolang de chart interpreteren totdat er een trade uitrolt, maar gewoon zoeken naar de beste setups en als die er niet zijn, gewoon wachten.

Het lijkt eenvoudig, maar ik kan jullie uit eigen ervaring vertellen dat het op je handen zitten als die jeuken erg moeilijk is. Het duurde een hele tijd voordat ik doorhad dat ik niet hoefde te traden, ik hoef alleen geld te verdienen. Dat is een verschil. Denk daar maar eens voor vandaag over na :)

In de dagchart van de Dax zien we dat de opwaartse beweging gewoon doorzet. Ik zit er niet in, dat wil zeggen geen overnight trades. Wel probeer ik op intradag basis wat long trades te pakken. Als we naar de chart kijken dan lijkt het zelfs alsof we op een hoog niveau een nieuwe dagcyclusbodem gezet hebben.

De correctie was alleen een correctie in tijd en dat geeft wel de kracht van de markt weer. Met enige fantasie kan de Dax zo naar 9500 in de komende twee weken. Ik zie echter (op andere charts) nogal wat negatieve divergenties en ga dus niet mee op swing trading basis (dus overnight).

Dus de chart ziet er zeker bullish uit, maar natuurlijk is een en ander erg overspannen, zodat ik als nogal risico averse trader (ik heb een hekel aan risico, pak daarom alleen de ‘low risk setups’) alleen op zoek ga naar intraday setups. Maar als u de Dax wel volgt voor de iets langere termijn, leg dan de stop rond 8950, want daar ligt de meest marktlogische steun.

Bund future dagchart

In de dagchart van de Bund zien we dat de dagcyclusbodem waarschijnlijk nog niet gezet is. De Double Stochastics is nog niet opwaarts gedraaid en ook de RSI kan nog wat lager. Ik verwacht dat de Bund ergens rond 140.50 uitkomt. Als we daar een draai in de markt zien (lees goed: als, dus eerst zien, dan handelen) dan is een longpositie interessant, omdat de trend namelijk gewoon opwaarts is en ik als koersdoel nog steeds 143.24-144.45 heb staan. Maar eerst even deze dalende fase van de huidige cyclus afwachten.

Crude oil weekchart

In de weekchart van Crude oil zien we dat de dalende beweging gestopt is. Ik verwacht hier een weekcyclusbodem, maar ik zie op de 240 min chart (deze kleinere chart gebruik ik als eerste filter instrument om een trenddraai te zien; immers, een trend begint eerst op lagere time frames te draaien) nog steeds een gestage dalende trend. Zolang ik daar geen goed signaal zie waardoor ik bijv. op een eerste hogere bodem met een klein risico kan instappen, wacht ik nog even af.

Goud weekchart

Tenslotte nog de weekchart van goud. We zagen een eerste hogere bodem, dat leek hoopvol. Echter, deze hogere bodem komt fors onder druk te staan. Onder $1240 lijkt een bodemvorming op de langere termijn weer van de baan en wordt de dalende trend gewoon hervat. Ik zit beperkt short (vanwege de dagcyclus) maar houd posities strak in de gaten. Goud kan namelijk heel snel draaien en ik heb vaker dergelijke charts gezien. Het lijkt heel bearish en opeens sta je enkele procenten hoger. Dus bearish ok, maar raak niet te verliefd op shorts en bewaak de stops goed.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3000, tweede steun 2945, eerste weerstand 3100, tweede weerstand -;

Dax future: eerste steun 8960, tweede steun 8870, eerste weerstand 9200, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 140.50, tweede steun 138.80, eerste weerstand 141.50 tweede weerstand 142.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.