Laatste update:

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Trading dag update 12 september 2012. Een belangrijke dag vandaag met om 10.00 uur de uitspraak van het Duitse constitutionele hof over het Europese steunfonds. De consensus is dat er goedkeuring volgt met bepaalde voorwaarden. De aard van de voorwaarden bepaalt hoe de markt reageert.

Als we echter kijken naar de ontwikkeling van de Bund (omlaag) en Dax (omhoog) dan prijst de markt blijkbaar geen al te schokkende ontwikkelingen in.

Nee, het is allemaal koek en ei op de beurs. De crisis is verleden tijd, Nederland wint weer met voetballen en ‘the only way is up’. Daar lijkt het thans wel op, maar het kan snel omslaan.

Vergeet niet, de shorts werden afgelopen week afgeslacht en vervangen door de nodige longposities. Stel dat…dan kan een neerwaartse reactie buitengewoon groot zijn. Laat u daarom niet in slaap sukkelen door de opwaartse trend.

In de dagchart zien we dat de koers duidelijk opwaarts is uitgebroken. Aan de andere kant staan de cyclusindicatoren op een topwaarde en noteert de dagcyclus qua lengte ook al voorbij de tiende dag.

De low van de afgelopen drie dagen rond 7165 dient als referentieniveau. Zolang de Dax daar boven blijft, zijn verdere koersstijgingen waarschijnlijker dan een correctie. Echter, we weten niet wat er straks rond 10.00 uur gebeurt, dus in elk geval oppassen als u posities heeft.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Aangezien er in de dagchart geen nieuwe referentiepunten aan de bovenkant te vinden zijn, moeten we voor de Dax naar de weekgrafiek wisselen. De vinden we rond 7520/7570 een volgende weerstand.

Wie weet, wellicht kan de markt gesteund door een gunstige uitspraak nog even 200 punten knallen en dan staan we er al. Het lijkt me wel een voorlopig uiterste niveau.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de Bund heb ik enkele dagen geleden een dagcyclusbodem gemarkeerd, maar wat we thans nog niet zien is een opwaartse draai in de lange cyclusindicator (de rode lijn). Wellicht een signaal dat de dagcyclus toch nog niet gezet is.

We zien dat de dalende MA banden als weerstand fungeerden en een test van de steunzone 139/139.50 is alsnog mogelijk. Zolang deze zone op slotbasis niet gebroken wordt, moeten we elke keer weer rekening houden met oplevingen tot 143.

Onder 139 lijkt 138 het volgende station en daaronder lijkt de brede topvorming tussen 138 en 144 afgerond en kan de Bund zich opmaken voor een hele grote correctie. Echter, ook hier geldt: vandaag is een bijzondere dag, want de uitspraak kan de Bund straks alle kanten op sturen met behoorlijke uitslagen.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2500, tweede steun 2400, eerste weerstand 2600, tweede weerstand 2700;

Dax future: eerste steun 7250, tweede steun 7030, eerste weerstand 7520, tweede weerstand -;

Bund future: eerste steun 139.50, tweede steun 138.50, eerste weerstand 141, tweede weerstand 142.50 (Bund future nu december contract)

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.