Dax future dagchart

De devaluatie van de Chinese munt zorgt deze week voor aardig wat beweging op de markten. Natuurlijk, er zijn ook andere zaken zoals Imtech, maar zelf kijk ik daar niet naar omdat het een index niet echt doet bewegen.

Het blijft altijd lastig om in een column eens per week de niveaus voor de volgende keer de projecteren. Ik ben daar vrij voorzichtig mee, want het komt een beetje neer op een glazen bol en die heb ik niet. Veel meer probeer ik de technische omgevingsvariabelen aan te geven en het daaruit voortkomende meest waarschijnlijke scenario. Trouwe lezers weten dat dit vaak goed gaat maar regelmatig zit ik er ook naast. Is dat een probleem vroeg mij laatst een trader?

Het is een probleem als je als trader een idee fixe in je hoofd zet en daar niet meer van afwijkt. Zoals sommige ‘gurus’ die alsmaar roepen (al diverse jaren) dat er een krach komt. Als je er vervolgens ook naar handelt dan is het gewoon een functie van de diepte van je zakken voordat je uitgespeeld bent. Met andere woorden, een scenario, ook al is het een ‘meest waarschijnlijk’ scenario, is iets heel moois, maar ook niet meer dan dat. Het is een eerste richting, maar de markt bepaalt vervolgens of de trader van dat scenario moet afwijken. En dat is tevens het onderscheid tussen traders, want niet elke trader ‘ziet’ dat hij moet afwijken of wanneer.

Vorige week gaf ik aan dat ik niet verwachtte dat de Dax de 11800 zou breken en we rond dat niveau naar shorts konden kijken, mits de markt daar uiteraard bevestiging voor geeft. Het 11800 niveau werd op 100 punten na niet gehaald, maar we kregen wel de daling en traders die intraday charts bekijken kregen tal van kansen (setups) om shortposities in te nemen. Ik gaf vorige week ook aan dat ik het niveau rond 11400 weer interessant vond voor mogelijke longposities, ervan uitgaande dat daar de MCL zou worden gezet en de op dat moment stijgende MA voor voldoende steun zouden zorgen.

Welnu, dat laatste is zeker niet gebeurd, want de markt daalde gisteren zelfs ruim 100 punten onder de 11000 grens. Terugkomend op mijn inleiding, is dat een probleem? Wel als je blind een limit buy order hebt liggen op 11400. Dat betekent namelijk dat je op geen enkele wijze hebt gekeken of een bodem daar wel kan worden gevormd. De intraday charts wezen namelijk op dat moment duidelijk uit dat een bodem allerminst waarschijnlijk was en de koers zakte er ook meteen doorheen, zonder even te pauzeren.

Hoe nu verder voor de Dax? Ik tel vandaag de 13e dag en het ziet er niet naar uit dat we al de dagcyclusbodem gezet hebben. Met andere woorden, het ligt voor de hand dat we hier de 420-minuten cyclusbodem ofwel de MCL gezet hebben. Inmiddels lijkt de Dax dat te bevestigen want de koers noteert alweer 200 punten boven de low van gisteren. Een herstel van een dag of twee wellicht tot de gapvulling rond 11300 zou hier een interessant gegeven zijn om een lagere top te zetten en nieuwe shorts in te nemen. Aangezien de koers gisteren namelijk reeds onder de vorige cyclusbodem gedaald is, verwacht ik dat de uiteindelijke cyclusbodem onder 10900 uitkomt.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Vorige week gaf ik aan dat 153 mogelijk een cyclusbodem kan zijn, maar omdat de 2-daagse chart er bearish uitzag en de onderverdeling niet geheel klopte, ging ik ervan uit dat de uiteindelijke bodem toch nog wat lager kon liggen. Het 153 blijkt toch netjes te cyclusbodem te zijn, waarna we nu een nieuwe test zagen van de weerstand rond 155.50. Dit is tevens het AB=CD projectieniveau, dus zal het mij benieuwen of de koers daar doorheen gaat. Indien het lukt, dan ligt de volgende projectie op 157.17.

Goud weekchart

Goud weekchart

Goud wist te laatste dagen goed te profiteren van de onrust op de aandelenmarkten. In de weekchart zien we een nieuwe cyclusbodem. Dat geeft aanleiding om het scenario van een spoedige daling tot $1000 even te overdenken. Ik acht een test van de eerder doorbroken steun (nu weerstand) rond $1150 zeer waarschijnlijk en mogelijk zien we nog zelfs een test van de dalende MA banden rond $1180. Zover is het nog niet, maar ik heb mijn shorts wel gesloten en wacht even af.

 

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3470, tweede steun 3400, eerste weerstand 3600, tweede weerstand 3700;

Dax future: eerste steun 10900, tweede steun 10660, eerste weerstand 11270, tweede weerstand 11660;

Bund future: eerste steun 153.00, tweede steun 152.00, eerste weerstand 155.50 tweede weerstand 157.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger en columnist bij DFT.nl. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft. Bezoek voor dagelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.